Cât de sănătos e să mănânci ficat? 8 beneficii incontestabile

0

În medicina tradițională chineză, ficatul a fost mult timp văzut ca un superaliment care furnizează nutrienți. Consumul de organe ajută la completarea rezervelor de nutriție epuizate și susține funcțiile propriilor organe.
Timp de multe secole, ficatul a fost o sursă valoroasă de proteine și nutrienți atunci când alimentele erau rare, inclusiv în climatele mai reci, când alimentele vegetale erau greu de cultivat.
În Europa medievală, ficatul era un ingredient popular folosit în numeroase rețete, cârnați și budinci. În Asia, are o istorie lungă de utilizare în bulion și tocane și este uneori folosit pentru a îngroșa mâncărurile.
În Japonia, a fost întotdeauna considerat un aliment important pentru femeile însărcinate.
✔️ Tipuri:
Ficat de pui — Ficatul de pui are cel mai blând gust. Are mai multe grăsimi, folați și fier decât ficatul de vită.
Ficat de vită/vițel — Ficatul de vită conține puțin mai multe calorii, vitamina B12 , vitamina B6, vitamina A, zinc și fosfor în comparație cu alte tipuri. Mulți oameni consideră că nu are un gust la fel de atrăgător ca ficatul de pui.
Ficat de pește (cum ar fi ficatul de cod sau uleiul de ficat de cod ) – Aceasta este o sursă excelentă de acizi grași omega-3, vitamina A și vitamina D.
Dacă găsiți, puteți încerca și ficăței de oaie, de miel, de capră, de rață sau de gâscă. Acestea oferă grăsimi sănătoase, inclusiv omega-3 și alte grăsimi polinesaturate.
👉 Informații nutriționale
Dacă comparați densitatea generală de nutrienți a ficatului cu alte alimente sănătoase, cum ar fi spanacul, morcovii sau merele, ficatul le depășește pe toate datorită numărului de vitamine și minerale pe care le conține pe calorie.
Este ficatul mai sănătos decât carnea? În comparație cu o porție de carne de vită, o porție de ficat este mai bogată în anumiți nutrienți. Ca aliment foarte bogat în nutrienți, ficatul este o sursă excelentă de vitamina A , fier , vitamine B și multe altele.
De fapt, ficatul este cea mai mare sursă de vitamina B12. Cercetările arată că este unul dintre cei mai importanți contributori de cupru, zinc, fosfor și magneziu  în dietele unora.
Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, aproximativ 28 de grame de ficat de pui fiert conține aproximativ:
– 46,8 calorii
– 0,2 grame carbohidrați
– 6,8 grame proteine
– 1,8 grame de grăsime
– 4,7 micrograme de vitamina B12 (79% DZR)
– 3.732 de unități internaționale de vitamina A (75% DZR)
– 162 micrograme de folat (40% DZR)
– 0,6 miligrame de riboflavină (33% DZR)
– 23,1 micrograme de seleniu (33% DZR)
– 1,9 miligrame de acid pantotenic (19% DZR)
– 3,3 miligrame de fier (18% DZR)
– 3,1 miligrame de niacină (15% DZR)
– 7,8 miligrame de vitamina C (13% DZR)
– 0,2 miligrame de vitamina B6 (11% DZR)
– 113 miligrame de fosfor (11% DZR)
– 1,1 miligrame de zinc (7 procente DZR)
– 0,1 miligrame de cupru (7 procente DZR)
– 0,1 miligrame de tiamină (5% DZR)
– 0,1 miligrame de mangan (5% DZR)
👉 Este ficatul bun pentru tine? Beneficii:
Care sunt beneficiile consumului de ficat? Iată câteva dintre modalitățile prin care scade riscul pentru anumite afecțiuni și susține bunăstarea generală:
1. Încărcat cu vitamina B12
Beneficiul nr. 1 al acestui organ este conținutul mare de vitamina B12. Știm că vitamina B12 aduce beneficii formării globulelor roșii și îmbunătățește funcția celulară. De asemenea, avem nevoie de ea pentru funcționarea sistemului nervos, susținerea metabolismului și pentru sănătatea creierului.
Consumul adecvat poate ajuta la prevenirea unei deficiențe, care poate provoca simptome precum oboseală, slăbiciune musculară, ceață cerebrală și schimbări de dispoziție.

2. Mare sursă de vitamina A activă
Ficatul este una dintre cele mai concentrate surse de vitamina A din natură, o vitamină solubilă în grăsimi care acționează ca un antioxidant, ajutând la reducerea inflamației prin combaterea daunelor radicalilor liberi.
Este necesar pentru sănătatea vederii și a ochilor, sănătatea pielii, sănătatea tiroidei, pentru construirea oaselor puternice, pentru reglarea genelor, pentru facilitarea diferențierii celulare și pentru susținerea funcției imunitare.
Forma activă a vitaminei A (numită și retinol) provine doar din alimentele de origine animală și poate fi utilizată direct de organism, spre deosebire de vitamina A pe bază de plante (numită carotenoide).
3. Foarte bogat în fier, ajutând la prevenirea anemiei
Dacă te lupți cu orice tip de anemie, care este adesea legată de deficiența de fier, atunci ficatul este unul dintre cele mai bune alimente de consumat.
Conține o combinație puternică de acid folic, fier și vitamine B. Aceștia sunt nutrienți de care aveți nevoie pentru a depăși condiții precum anemia și pentru a preveni sau a trata simptome precum energie scăzută, oboseală, cicluri menstruale neregulate sau probleme neurologice.
Femeile care au menstruație, femeile însărcinate, mamele care alăptează și vegetarienii/ veganii ar trebui să fie deosebit de atenți să obțină suficient fier din dietele lor.
4. Bogat în vitamina B6, biotină, colină și acid folic
Ficatul este bogat în vitamina B6 , colină,  biotină și acid folic. Acești nutrienți, în special acidul folic, ajută funcțiile celulare.
O reacție importantă dependentă de folat în organism este conversia metilării deoxiuridilatului în timidilat în formarea ADN-ului, care este necesar pentru diviziunea celulară corectă. Când acest proces este afectat, aceasta inițiază anemie megaloblastică, una dintre semnele distinctive ale deficienței de folat .
Ficatul furnizează și cantități mai mici de nutrienți, inclusiv cupru, zinc, crom și seleniu, care au beneficii de anvergură pentru metabolism, sistemul nervos central și sistemul endocrin.
5. Hrană excelentă pentru fertilitate și în timpul sarcinii
Ficatul este practic alimentul perfect pentru sarcina , oferind proteine, fier, folați, colina si alți nutrienți cheie pentru sănătatea reproducerii și dezvoltarea fetală.
Femeile însărcinate sau femeile care alăptează au nevoie de mai multă vitamina B12 decât în mod normal pentru a ajuta la creșterea și dezvoltarea bebelușilor, inclusiv a creierului și a organelor. Folatul este deosebit de important în timpul sarcinii, deoarece ajută la prevenirea malformațiilor congenitale și a anomaliilor creierului și măduvei spinării.
Femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de deficiență de fier din cauza creșterii cererii de fier, făcând alimentele bogate în fier esențiale, deoarece fierul joacă un rol în transferul de oxigen către țesuturi, inclusiv către placentă. Ficatul și alte organe sunt o sursă bună de proteine în timpul sarcinii. Femeile însărcinate ar trebui să mănânce cel puțin 75 de grame de proteine pe zi.
Ficatul oferă vitamina A activată femeilor însărcinate, care ajută la reducerea stresului oxidativ, precum și colină care sprijină dezvoltarea creierului fetal. USDA recomandă să nu obțineți mai mult de 10.000 UI de vitamina A preformată din suplimente și alimente combinate, ceea ce înseamnă că cel mai bine este să consumați ficatul în cantități mici doar de câteva ori pe săptămână.
6. Ajută la detoxifiere și susține funcția ficatului
Ficatul tău ajută la filtrarea deșeurilor și a toxinelor din sânge, astfel încât acestea să poată fi îndepărtate din organism, dar necesită nutrienți esențiali pentru a funcționa corect. Este responsabil pentru metabolizarea hormonilor și medicamentelor, și în plus ajută la producerea proteinelor necesare pentru coagularea sângelui.
Vitaminele B care se găsesc în ficat, în special acidul folic, ajută funcțiile celulare, astfel încât susține căile de detoxifiere ale corpului. Acestea fiind spuse, dacă aveți o afecțiune hepatică existentă, cum ar fi boala hepatică grasă nealcoolică, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga organe în dieta dumneavoastră, deoarece acest lucru poate afecta anumite niveluri de nutrienți din corpul dumneavoastră.
7. Sursă bună de proteine
Proteina ajută la zeci de funcții din organism, inclusiv menținerea masei musculare, care este deosebit de importantă pe măsură ce îmbătrânim.
De asemenea, avem nevoie de suficiente proteine pentru a ajuta la repararea țesuturilor, recuperarea după exerciții fizice, creșterea și dezvoltarea în timpul copilăriei, controlul apetitului, producerea de hormoni, sănătatea pielii și a părului și multe alte procese corporale.
8. Oferă CoQ10
Atât ficatul de vită, cât și inima de vită s-au dovedit a fi surse bogate de CoQ10. CoQ10 , care este adesea luată sub formă de supliment, se găsește în cea mai mare concentrație în mitocondriile celulelor, numită și „centrala electrică” a celulei, deoarece ajută la producerea de energie.
CoQ10 este asociată cu sănătatea cardiovasculară, îmbunătățirea tensiunii arteriale și sănătatea vasculară, îmbunătățirea calității spermatozoizilor și a ovulelor, rezistență sporită și inflamație redusă.
Deoarece rezervele noastre de CoQ10 scad odată cu vârsta, consumul de ficat și alte tipuri de organe este o modalitate excelentă de a vă menține nivelul ridicat, ajutând la scăderea efectelor daunelor radicalilor liberi și ale stresului.

Niciun comentariu

Nu ratați!