Fierul este un mineral care se gaseste in fiecare celula vie din corp. Este o componenta primara a doua proteine: hemoglobina si mioglobina. Hemoglobina este partea celulelor rosii din sange care transporta oxigenul in tesuturile organismului. Mioglobina este partea celulelor musculare care detin oxigen.
Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, deficitul de fier este cea mai frecventa forma de deficit nutritional.
Daca aveti un nivel scazut de fier, este de asemenea esential sas obtineti o cantitate mare de vitamina C in dieta dvs., deoarece creste absorbtia de fier.
Cele mai importante beneficii de sanatate ale fierului:
1 Energie
Un deficit de fier poate insemna ca nu puteti produce suficiente celule rosii din sange care transporta oxigen- de aceea corpul dumneavoastra se straduieste sa transporte oxigen catre creier, tesuturi , muschi si celule, ceea ce va poate face sa va simtiti extenuati si slabi. Simptomele deficitului de fier includ lipsa de energie si obooseala. De asemenea, anemia poate provoca dificultati de respiratie, ameteala, cefalee, raceala in maini si picioar, piele palida, durere toracica si slabiciune.
2 Functia musculara
Fierul este necesar pentru miscarea musculara, deoarece ajuta la stocarea oxigenului in muschi, ceea ce le permite sa se miste si sa se consolideze. Fara fier, celulele primare din muschi nu pot tine oxigen, iar fara oxigen acestea nu pot functiona corect, ducand la slabiciune musculara.
3 Functia creierului
Creierul este dependent de oxigen pentru o buna functionare. Daca fierul nu este prezent, creierul nu primeste oxigenul de care are nevoie, ducand la o memorie slaba si la o productivitate scazuta. Copii cu deficit de fier tind sa devina iritabili, nelinistiti si nu pot sa acorde adentie. Aceste simptome dispar de regula odata ce nivelul de fier este restabilit.
Numeroase studii au demonstrat efectele negative ale deficitului de fier asupra invatarii si memoriei, precum si asupra comportamentului social.
4 Sarcina sanatoasa
Femeile insarcinate ar trebui sa consume mai multe alimente bogate in fier decat oricine altcineva, deoarece nu numai ca au nevoie de fier, dar trebuie sa raspunda nevoilor fatului si placentei. Acestea trebuie sa ia in considerare si consumarea mai multor grasimi sanatoase si alimente bogate in acid folic in timpul sarcinii.
Alimente bogate in fier:
1 Spirulina
Spirulina este o alga albastru- verzui, renumita pentru aroma ei intensa si un profil nutritional foarte puternic. Este bogata in fier, proteine, vitamine B si C, D si E.
2 Spanac
Exista un motiv bun pentru care Popeye a devenit mai puternic atunci cand a mancat spanac. Acesta este incarcat cu fier, precum si multi alti nutrienti esentiali.
3 Fasole neagra
Fasolea neagra este bogata in fier, precum si proteine si fibre. Aceasta furnizeaza energie sub fotma de amidon, facandu-o o sursa excelenta de carbohidrati pentru oricine are o forma de rezistenta la insulina.
4 Fistic
Fisticul este bogat in nutrienti precum fier, tiamina, cupru si altele.
5 Stafide
Unul dintre aspectele importante ale stafidelor este continutul lor ridicat de fier. Daca aveti deficit de fier, este o idee buna sa consumati zilnic pana la trei portii de stafide.
6 Caju
Caju este delicios si totodata bogat in vitamine si minerale. Caju este o veritabila sursa de fier si este recomandat in alimentatia persoanelor sportive sau cu deficit de fier, care prezinta anemie sau se afla intr-o perioada de recuperare postoperatorie.
7 Pestele
Pestele cu carne rosie este mai bogat in fier decat cel cu carne alba. De asemenea este recomandat sa consumati si peste care se mananca cu tot cu oase – oasele de peste fiind bogate in fosfor, minerale si mai ales in calciu. Puteti incerca sprot, hamsie, ton, somon etc.
8 Seminte de chia
Semintele de chia sunt o sursa excelenta de nutrienti, proteine vegetale si substante active, dar si acizi grasi omega 3 si omega 6. Semintele de chia sunt de asemenea bogate in antioxidanti si fibre ce imbunatatesc digestia. Stiati ca semintele de chia contin de patru ori mai mult fier decat spanacul?
9 Germeni
Toti germnii sunt bogati in calciu, fier si vitamine, precum si in enzime si antioxidanti – substante de care planta tanara are nevoie pentru a supravietui si a se dezvolta. Practic, germenii sunt concentrate de nutrienti activi pentru organism, fiind recomandati a fi consumati in salate de orice fel. Consumul de germeni ajuta in tratarea anemiei, dar si a altor tulburari si patologii, cum ar fi steatoza hepatica (ficat gras), stari de oboseala intensa, depresie etc.
10 Sfecla rosie
Sfecla rosie este bogata in minerale, in fier si antioxidati, fiind recomandata atat in anemie, cat si in afectiunile hepatice. Sfecla rosie prezinta proprietati aparte in ceea ce priveste mentinerea sanatatii. Va recomandam sa descoperiti mai multe beneficii ale consumului de sfecla rosie in acest articol.
Niciun comentariu