Ananasul este un fruct foarte gustos și oferă o multitudine de beneficii puternice pentru sănătate

0

Cristofor Columb și membrii echipajului său, nu au descoperit numai America, ei au descoperit și ananasul! Fiind încântați de gustul dulce, aceștia l-au importat și în Europa. Imediat după asta membrii familiilor regale au dezvoltat o plăcere pentru acesta. Ananasul a devenit un simbol al bogăției deoarece nu putea fi cultivat în Europa până în anii 1600. Numai cei bogați, membrii ai nobilimii și elita puteau exploata beneficiile acestui fruct scump. În secolul XVII-lea, ananasul a devenit treptat disponibil pentru mai mulți oameni.
Ananasul este un depozit de beneficii pentru sănătate. Are substanțe nutritive, vitamine și minerale, inclusiv cupru, potasiu, calciu, magneziu, mangan, vitamina C, B6, tiamina, beta-caroten și acid folic, precum și fibre solubile și insolubile. Ananasul este compus din apă (86%) și carbohidrați (13%), aproape fără grăsimi sau proteine.
Multe studii sugerează că ananasul consumat în mod regulat scade riscul obezității, bolilor de inimă, diabetului, și promovează un ten și un păr sănătos.
Consumul de ananas are un efect pozitiv asupra pielii. Acest fruct dă un impuls colagenului din corpul tău, făcându-vă pielea mai fermă și flexibilă. Ananasul conține aminoacizi și vitamina C, care asigură reparația rapidă a celulelor și țesuturilor deteriorate.
Vitamina B6, existentă în acest fruct, este importantă pentru funcția normală a celulelor și creșterea țesutului, fiind deosebit de importantă pentru femeile însărcinate.
Ananasul este o sursă bună de vitamine și minerale. O singură ceașcă de ananas oferă 132% din doza zilnică recomandată pentru vitamina C și 76% pentru mangan. Acestea sunt cele mai abundente vitamine și minerale din ananas.
Bromelaina este cel mai studiat și apreciat compus din ananas, este o enzimă unică de digestie a proteinelor. Pe lângă faptul că se găsește numai în ananas, are beneficii importante pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de cancer, facilitarea vindecării rănilor și îmbunătățirea sănătății intestinale. Ananasul mai conține și antociani, niște antioxidanți puternici, asociați cu un risc redus de mai multe boli, inclusiv afecțiuni cardiace. Bromelaina s-a dovedit a consolida sistemul imunitar și a reduce inflamația, scurtează durata infecțiilor sinuzale și previne formarea cheagurilor de sânge.

Dieta bogată în legume și fructe de culoare galbenă a fost asociată cu un risc redus de cancer de colon. Diferite studii au arătat ca bromelaina poate împiedica creșterea celulelor canceroase și poate conduce la apoptoza, adică la moartea acestora.
Corpul are capacitatea de a vindeca rănile și de a se recupera, însă procesul poate fi întrerupt de diferiți factori, cum ar fi diabetul, bolile cardiace sau vârsta înaintată. Un studiu, efectuat la Universitatea Saarland din Germania, a demonstrat că bromelaina din ananas poate fi utilizată pentru a îmbunătăți vindecarea rănilor. S-a arătat că o loțiune bazată pe bromelaină facilitează vindecarea mai rapidă a arsurilor cutanate. Este un concept promițător pentru viitor.
Ananasul vă ajută să fiți puternici. Chiar dacă nu are cantități mari de calciu, acesta conține o cantitate impresionantă de mangan. Manganul este un mineral benefic pentru oase și țesutul conjunctiv, precum și pentru creșterea și repararea lor. Un studiu efectuat de Departamentul de Biologie, Universitatea din California, San Diego, a sugerat că manganul, împreună cu alte minerale, poate ajuta la prevenirea osteoporozei la femeile aflate în postmenopauză. Mai mult, consumul de ananas poate ajuta creșterea oaselor copiilor, precum și consolidarea oaselor persoanelor în vârstă. Doar o ceașcă de ananas oferă 70% din consumul zilnic recomandat pentru acest mineral esențial.
Dacă doriți să vă păstrați ochii sănătoși, ananasul vă poate ajuta. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, crește riscul degenerării maculare, care este principala cauză a pierderii vederii la vârstnici. Pe baza rezultatelor cercetărilor, aportul de vitamina C este important pentru prevenirea primară a cataractei.

Niciun comentariu

Nu ratați!