Durian – un fruct urat mirositor dar extraordinar de hrănitor

0

Durian este un fruct tropical unic.
Este popular în Asia de Sud-Est, unde este supranumit „regele fructelor”. Durianul este foarte bogat în nutrienți, conținând mai mult decât majoritatea altor fructe.
Cu toate acestea, are și o reputație proasta datorită mirosului puternic.
Ce este fructul durian?
Durianul este un fruct tropical care se remarcă prin dimensiunile mari și cochilia exterioară tare și spinoasă.
Are o carne urat mirositoare, asemănătoare cu crema de ou, cu semințe mari.
Există mai multe soiuri, dar cel mai obișnuit este Durio zibethinus .
Carnea fructului poate varia în culori. Este cel mai frecvent galben sau alb, dar poate fi și roșu sau verde.
Durian crește în regiunile tropicale din întreaga lume, în special în țările din sud-estul Asiei, Malaezia, Indonezia și Thailanda.
Fructul poate crește până la 30 cm lungime și 15 cm lățime. Un fruct tipic durian are aproximativ 480 de grame de pulpă comestibilă.
Modul în care este folosit
Durian este folosit în preparate dulci și sărate. Atât carnea cremoasă, cât și semințele sunt comestibile, deși semințele trebuie gătite.
Aroma este descrisă ca mâncând brânza, migdale, usturoi și caramel, toate odată.
Preparatele alimentare obișnuite din fructe de durian includ:
-suc
-semințe, fierte sau prăjite
-supă
-bomboane, înghețată și alte deserturi
-garnitură
Este folosit și în medicina tradițională și are unele proprietăți medicinale care sunt studiate în prezent.
Unul dintre cele mai hrănitoare fructe
Durianul este foarte bogat în nutrienți în comparație cu majoritatea altor fructe.
O ceasca (243 grame) de pulpă oferă:
Calorii: 357
Grăsime: 13 grame
Carbohidrați: 66 grame
Fibră: 9 grame
Proteine: 4 grame
Vitamina C: 80% din doza zilnică (DZ)
Tiamina: 61% din DZ
Mangan: 39% din DZ
Vitamina B6: 38% din DZ
Potasiu: 30% din DZ
Riboflavina: 29% din DZ
Cupru: 25% din DZ
Folat: 22% din DZ
Magneziu: 18% din DZ
Niacină: 13% din DZ
Acest profil nutritiv face din durian unul dintre cele mai hrănitoare fructe din întreaga lume.
Este bogat și în compuși vegetali sănătoși, incluzând antocianine, carotenoizi, polifenoli și flavonoide. Multe dintre acestea funcționează ca antioxidanți.
Beneficiile pentru sănătate ale durianului
Toate părțile plantei durian – frunze, coajă, rădăcini și fructe – au fost utilizate în medicina tradițională din Malaezia pentru tratarea diferitelor boli, inclusiv febră mare, icter și afecțiuni ale pielii.

Studiile sugerează că fructele de durian oferă următoarele beneficii pentru sănătate:
Reduce riscul de cancer. Antioxidanții săi pot neutraliza radicalii liberi care promovează cancerul. Într-un studiu pe epruvetă, extractul de durian a împiedicat răspândirea unei tulpini de celule canceroase de sân.
Previne bolile de inimă. Mai mulți compuși din durian pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol și la riscul de ateroscleroză sau la întărirea arterelor tale.
Combate infecția. Durianul conține compuși care au proprietăți antibacteriene și anti-virale.
Scade glicemia. Durian are un indice glicemic mai mic decât multe alte fructe tropicale, ceea ce înseamnă că poate crește mai puțin nivelul glicemiei.
În timp ce aceste studii arată o promisiune, multe au fost făcute pe animale sau în epruvete. Nu se pot face afirmații solide până la confirmarea beneficiilor pentru sănătate ale durianului prin studii controlate la oameni.
Potențial dăunător în combinație cu alcoolul
Consumul de durian în același timp cu alcoolul poate cauza probleme.
Oamenii de știință cred că compușii asemănători cu sulf din durian pot împiedica anumite enzime să distrugă alcoolul, ceea ce duce la creșterea nivelului de alcool în sângele tău.
Aceasta poate duce la simptome precum greață , vărsături și palpitații cardiace.
Pentru a fi în siguranță, evitați să mâncați durian și să beți alcool în același timp.
Cum să mănânci durian
Deschiderea unei cochilii dure si spinoase a unui durian necesită adesea mănuși pentru a vă proteja mâinile.
Trebuie să tăiați coaja cu un cuțit și să o deschideți cu mâinile înainte de a îndepărta ușor carnea de durian.
Îl puteți mânca apoi proaspăt, ca atare, sau asociat cu orez sau ca ingredient în diverse feluri de mâncare.
Puteți găsi tutoriale despre cum să deschideți un fruct durian, precum și multe rețete online.
Carnea este de asemenea vândută congelată , care își schimbă ușor textura, făcând-o mai slabă și mai stringentă.
Durian este folosit și în alimente preparate, cum ar fi bomboanele. Cu toate acestea, deși acest lucru vă poate oferi o mostră de savoare, nu vă va oferi beneficiile pentru sănătate.
De ce miroase atât de puternic?
Opiniile sunt amestecate despre mirosul fructului durian. Unii iubesc mirosul, în timp ce alții îl urăsc.
Mirosul este foarte puternic și a fost descris ca o combinație de sulf, canalizare, fructe, miere și ceapă prăjită și putrezită.
Un studiu asupra compușilor aromatici din durian a găsit 44 de compuși activi, incluzând unii care contribuie la aromele de coaja, caramel, ou putred, fructe și condimente.
Mirosul fructului este atât de puternic încât este interzis în multe hoteluri și sisteme de transport în comun din Asia de Sud-Est.

Niciun comentariu

Nu ratați!