Kaki este mai mult decat un fruct foarte delicios, avand o multitudine de beneficii pentru sanatate. Are capacitatea de a imbunatati sanatatea ochilor, reduce semnele de imbatranire, previne diferite tipuri de cancer, imbunatateste digestia, stimuleaza sistemul imunitar, scade nivelul colesterolului, creste metabolismul si functia cognitiva, scade tensiunea arteriala si ingrijeste pielea.
Este bogat in vitamina A, C, E si B6, precum si fibre dietetice, mangan, cupru, magneziu, potasiu si fosfor. Contine compusi organici care includ catechine, acid betulinic si diferiti compusi carotenoizi care se incadreaza in complexul de vitamine B.
Acest mic fruct delicios este ambalat cu agenti anti-cancerigeni, antioxidanti care pot stimula capacitatea organismului de a lupta impotriva radicalilor liberi, pentru a imbunatati starea generala de sanatate si de a proteja impotriva multor boli. Radicalii liberi sunt produse secundare ale metabolismului celular care pot modifica celulele sanatoase in celule canceroase, putand deteriora diferite organe.
Fructul kaki ajuta la stimularea imunitatii datorita prezentei vitaminei C. Acestea au unul dintre cele mai ridicate continuturi de acid ascorbic. Acesta stimuleaza sistemul imunitar si creste productia de celule albe din sange, care reprezinta linia primara de aparare a organismului impotriva infectiilor microbiene, virale si fungice si a corpurilir straine sau a toxinelor.
La fel ca majoritatea fructelor, kaki este o sursa buna de fibre, continand aproape 20% din necesarul zilnic intr-o singura portie. Fibrele ajuta organismul sa proceseze alimentele intr-un mod mai eficient. Acest lucru creste secretia de sucuri gastrice si digestive, ameliorand simptomele de constipatie si diaree.
Impreuna cu proprietatile antioxidante care reduc sansele de aparitie a cancerului, acestia scad riscul de aparitie a tumorilor. Fructul kaki contine acid betulinic, care este un compus antitumoral dovedit. Acest lucru poate reduce sansele de contractare a tumorilir prin inducerea apoptozei.
Este bogat in numeroase vitamine, in special vitamina A, beta-caroten, luteina, licopen si criptoxantine. Aceste vitamine functioneaza ca antioxidanti in organism pentru a reduce stresul oxidativ si pentru a preveni semnele de imbatranire prematura, cum ar fi ridurile, pete de varsta, oboseala, pierderea vederii, slabiciunea muschilor si o serie de alte conditii.
Compusii sai au dovedit a fi utili pentru sanatatea ochilor. Zeaxantinul, un membru al complexului de vitamine B, este direct legat de sanatatea oculara datorita comportamentului sau ca substanta antioxidanta. Studiile au aratat ca acest compus reduce degenerarea maculara sau cataracta.
Potasiul este un alt mineral gasit in cantitati semnificative in acest fruct. Potasiul poate actiona ca vasodilatator, reducand tensiunea arteriala, marind astfel fluxul sanguin in diferite parti ale corpului. Scaderea tensiunii arteriale reduce de asemenea presiunea asupra sistemului cardiovascular si previne aparitia diferitelor boli de inima.
Odata cu scaderea tensiunii arteriala, cuprul, un element esential in crearea de noi celule rosii din sange. Fara cupru, corpul nu poate absorbi substantele nutritive esentiale pentru a face hemoglobina suplimentara. Cresterea circulatiei celulelor rosii sanguine sanatoase creste functia cognitiva, tonusul muscular, metabolismul si nivelurile de energie, precum si repararea ranilor si cresterea celulara.
Complexul de vitamine B ajuta diferite procese enzimatice si metabolice.
Atentie! Fructele kaki pot scadea semnificativ tensiunea arteriala; evitati aceste fructe daca sunteti hipotensivi!
Niciun comentariu