Top 10 Fructe cu Indice Glicemic scăzut pentru diabetici

0

Mai multe studii medicale au aratat corelatii intre fructele si legumele cu indice glicemic scazut si incidenta scazuta a diabetului. Nu doar asta, dar fructele cu indice glicemic scazut imbunatatesc si managementul diabetului.
Ce este indicele glicemic
Indicele glicemic (IG) se refera la „aria incrementala de sub curba glicemiei (ASC) dupa consumul a 50 de grame de carbohidrati digerabili dintr-un aliment de testat impartit la ASC dupa consumul unei cantitati similare dintr-un aliment de control, in general din glucoza sau alb paine”. Cu alte cuvinte: capacitatea alimentelor de a creste nivelul zaharului din sange la doua ore dupa consumul de alimente bogate in carbohidrati. Un indice glicemic scazut (<55) inseamna ca carbohidratii din acele alimente sunt absorbiti lent, ceea ce poate fi de ajutor pentru organism pentru a gestiona mai bine modificari dupa masa. Alimentele cu un indice glicemic mai mare (>70) ridica mai repede nivelul zaharului din sange. Dupa ani de cercetare, indicele glicemic este acum identificat ca o clasificare de incredere a alimentelor in functie de efectul lor glicemic dupa masa. Indicele glicemic al alimentelor care contin in mare parte grasimi si proteine ​​nu a fost calculat, deoarece acest tip de alimente nu contin o multime de carbohidrati si, prin urmare, nu afecteaza nivelul zaharului din sange din organism.
Indicele glicemic scazut si managementul diabetului
In diabetul de tip 1, organismul nu produce insulina sau nu o poate folosi. Persoanele cu diabet de tip 2 au o lipsa de insulina sau nu o pot folosi in mod corespunzator. In diabetul de tip 1, precum si in diabetul de tip 2, o dieta bogata in carbohidrati ar putea fi daunatoare in ceea ce priveste controlul glicemic, care poate juca un rol in dezvoltarea bolii coronariene si a altor complicatii macrovasculare si microvasculare (cum ar fi neuropatia diabetica). In plus, o dieta cu indice glicemic scazut poate ajuta la prevenirea sau gestionarea diabetului de tip 2 la persoanele obeze si supraponderale. Exemple de alimente cu IG scazut de carbohidrati sunt leguminoasele, legumele cu amidon, cerealele si majoritatea fructelor. Aceste tipuri de alimente sunt denumite si alimente functionale datorita efectelor lor benefice asupra sanatatii si bunastarii indivizilor.
Fructe cu indice glicemic scazut pentru diabetici
Fructele nu sunt sanatoase doar datorita vitaminelor pe care le contin, ci si datorita indicelui glicemic scazut pe care il au. Mai mult , pot fi incorporate cu usurinta intr-o dieta sanatoasa. Fructele cu indice glicemic scazut pentru diabet includ pere, prune uscate, piersici, portocale, caise, curmale , mar, capsuni si multe altele. Sa aruncam o privire la 10 astfel de fructe cu IG scazut mai jos:
Pere
IG: 25
Perele nu sunt doar delicioase, dar vin si cu un indice glicemic scazut. Desi sarace in vitamina C, acestea sunt o sursa sigura de fibre alimentare si potasiu. Exista diferite variante de pere. Perele conservate in sirop cu zahar redus ating cel mai mic scor IG, dar si perele crude (IG: 33), perele uscate (IG: 43) si jumatatile de pere conservate in suc natural (IG: 43) sunt bune de mancat.

Prune si Prune uscate
IG: 29
Prunele sunt prune uscate, bogate in fibre alimentare si vitamina K. Prunele ofera cateva beneficii favorabile pentru sanatate. Mai mult, ele apartin listei fructelor cu cel mai mic indice glicemic. Dar, pentru a fi in siguranta, nu mancati prea multe dintre acestea; pe masura ce sunt uscate si au mai multi carbohidrati. In schimb, prunele proaspete sunt o alternativa buna, cu un IG de 39.
Piersici
IG: 30
Piersicile sunt o alegere excelenta pentru persoanele cu diabet zaharat, atat piersicile conservate in suc natural (IG: 30), cat si piersicile uscate (IG: 35). Desi in cantitati mici, piersicile contin o multime de vitamine diferite.
Portocale
IG: 33
Acest fruct citric popular este o sursa excelenta de vitamina C si alti nutrienti. Exista mai multe variante, cum ar fi portocala rosie si portocala buricului. De asemenea, marmelada din portocale fara adaos de zaharuri are un IG scazut de (27).
Caise
IG: 34
O caisa medie contine doar 48 de calorii si este o sursa moderata de vitamine A si C. Cu un IG intre 30 si 32, cele uscate sunt si ele o alegere buna.
Curmale
IG: 31-50
Acest fruct exotic tipic din Orientul Mijlociu este o sursa buna de mai multi nutrienti esentiali, cum ar fi potasiul, magneziul si vitamina B6. Variatiile mari de curmale si modul in care au fost ambalate provoaca diferenta de indice glicemic.
Mere
IG: 39
Merele au un indice glicemic scazut si sunt o sursa buna de fibre alimentare. Acestea ofera doar cantitati mici de nutrienti esentiali, dar sunt usor de consumat ca o gustare sanatoasa.
Capsune
IG: 40
Capsunile sunt pline cu vitamina C si contin o cantitate mare de mangan si alte fibre alimentare. Varianta uscata de capsuni are acelasi scor IG.
Nectarine
IG: 43
Ca ruda a piersicii, nectarina este o sursa buna de potasiu si magneziu. 100 de grame de nectarina contin doar 36 de calorii.
Mandarine
IG: 47
Similar cu portocalele, mandarina contine multa vitamina C. De asemenea, sunt bogate in fibre alimentare, vitamina A si vitaminele B1 si B6.

Niciun comentariu

Nu ratați!