Greșeli comune pe care oamenii le fac cand au colesterolul mărit

0

Dacă ați fost diagnosticat cu colesterol ridicat, este posibil să fi luat măsuri pentru a vă reconfigura rutinele zilnice pentru a le face mai sănătoase, consumând o dietă sănătoasă, făcând exerciții fizice și, dacă medicul dumneavoastră a prescris medicamente care scad colesterolul, luându-le în mod constant.
Dar ar putea fi ceva ce ți-a scăpat care ar putea să-ți saboteze succesul în timp ce lucrezi pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare? Iată câteva lucruri care pot unelti împotriva eforturilor dvs. de reducere a colesterolului și câteva idei pentru a vă readuce pe drumul cel bun.
Nu sunteți atenți la zahărul și alcoolul din dietă
Când primiți un diagnostic cu nivel ridicat de colesterol, este de înțeles – și corect – că vă veți concentra asupra limitării grăsimilor saturate și trans din dieta dumneavoastră. Dar este, de asemenea, important să ne uităm la cantitatea de zahăr și alcool pe care o consumăm, care contribuie și la colesterolul ridicat, spune Erin Donnelly Michos, medic, profesor asociat de medicină la Școala de Medicină Johns Hopkins și director al sănătății cardiovasculare a femeilor la Centrul Ciccarone Johns Hopkins pentru Prevenirea Bolilor Cardiovasculare, din Baltimore, Statele Unite.
Acest lucru se datorează faptului că corpul dvs. transformă excesul de calorii din zahăr și alcool în colesterol și trigliceride, care pot contribui la niveluri nesănătoase de colesterol in sânge. „Oamenii nu realizează că acesta este motivul pentru care numărul lor nu se îmbunătățește, chiar dacă reduc grăsimea și fac exerciții fizice”, spune dr. Michos.
Pentru a vă îmbunătăți nivelul de colesterol, reduceți toate sursele de zahăr, inclusiv băuturile îndulcite, alcoolul și carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă și pastele, și optați pentru cereale integrale bogate în fibre care scad colesterolul.
Vă concentrați doar asupra nivelului de colesterol LDL
Deși este bine să știți care este așa-numitul număr de colesterol LDL (lipoproteine ​​cu densitate scăzută), acesta nu vă oferă o imagine completă, iar numerele singure nu spun toată povestea. Medicii comandă un test de sânge pentru a vă analiza panoul lipidic, care constă din colesterolul lipoproteinelor cu densitate ridicată ( HDL sau „bun”), colesterolului LDL , trigliceridelor și colesterolului total din sânge (sau ser) (calculat prin adăugarea HDL, LDL și 20% din trigliceride).
Pentru a evalua riscul de boli cardiovasculare, medicii vor lua în considerare și alți factori de risc, cum ar fi vârsta, istoricul familial și dacă aveți alte afecțiuni de sănătate legate de boli de inimă, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială, potrivit American Heart Association (AHA).
Uitați să vă luați medicamentele – sau v-ați oprit cu totul
Medicamentele pentru tratarea colesterolului ridicat, inclusiv statinele, au un impact dovedit asupra nivelului de colesterol și pot preveni infarctul la persoanele cu boli coronariene. Însă, potrivit unui articol publicat în revista Vascular Health and Risk Management, faptul de a nu lua statine așa cum este prescris a fost legat de un risc semnificativ mai mare de probleme cardiovasculare și chiar de deces.
Articolul citează recenzii care arată probleme de conformitate cu medicamentele la nivel mondial:
Un studiu italian care a examinat eficacitatea statinelor a constatat că doar 61 la sută își luau încă medicamentele prescrise după 3 luni.
Un studiu canadian a constatat că până la 60% dintre pacienții care au prezentat sindrom coronarian acut, cum ar fi un atac de cord, au încetat să mai ia statina în decurs de 2 ani de la spitalizare.
Conform articolului din Vascular Health and Risk Management, cercetătorii teoretizează că nerespectarea poate fi cauzată de o combinație de factori, inclusiv costuri, vizite rare la cardiologi, îngrijorări cu privire la efectele secundare și uitarea de a lua medicamentul. De asemenea, observă că statinele pot fi întrerupte cu o rată mai mare decât alte medicamente, deoarece colesterolul ridicat este o afecțiune fără simptome, cu teste rare, comparativ cu ceva precum diabetul, care necesită o monitorizare constantă a nivelului de zahăr din sânge.
Articolul sugerează câteva soluții care pot crește aderența la terapia cu statine, cum ar fi o mai bună educație a pacientului și o comunicare mai bună cu medicii, acces îmbunătățit la asistență medicală, vizite la domiciliu și memento-uri pentru aplicații smartphone care semnalează când este timpul să luați medicamentele.

Oricare ar fi bariera ta în a lua statinele conform instrucțiunilor, este important să identifici problema și să o rezolvi. Statinele nu pot funcționa eficient dacă nu le luați conform prescripției și oprirea medicamentelor fără îndrumarea medicului dumneavoastră poate avea consecințe grave asupra sănătății, mai ales dacă aveți antecedente de accident vascular cerebral. Un studiu publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii a constatat că persoanele care au întrerupt tratamentul cu statine între 3 și 6 luni după un accident vascular cerebral ischemic aveau un risc mai mare de a avea un alt accident vascular cerebral în decurs de un an după oprirea medicamentului.
Dacă aveți probleme cu administrarea statinelor, asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră, astfel încât să puteți aborda problema și să continuați terapia pentru a vă controla colesterolul.
Mănânci orice vrei
A lua statine nu înseamnă că puteți ignora sfaturile cu privire la o dietă care scade colesterolul, subliniază Michos. Mulți oameni cred în mod greșit că medicamentele lor vor anula orice supraîncărcare a colesterolului, indiferent de ceea ce mănâncă.
Chiar dacă luați medicamente pentru scăderea colesterolului, trebuie totuși să vă urmăriți aportul de calorii și să reduceți cantitatea de grăsimi saturate și carbohidrați, care ar putea contribui la niveluri nesănătoase de colesterol. În schimb, mâncați alimente care scad colesterolul, cum ar fi fasolea, fructele și legumele bogate în fibre și cerealele integrale.
Ați eliminat toate grăsimile din dieta dumneavoastră
Deși este adevărat că ar trebui să tăiați grăsimile trans și grăsimile saturate – adesea găsite în produsele coapte, cum ar fi biscuiții și prăjiturile – nu trebuie evitate toate grăsimile, spune Michos. De fapt, ar trebui să consumați grăsimi monoinsaturate și polinesaturate sănătoase pentru inimă – de tipul celor găsite în uleiul de măsline, măslinele și nucile – precum și alimente bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul, tonul și macroul. Dar, spune ea, ar trebui să urmăriți în continuare numărul de calorii pe care le consumați, care se pot adăuga rapid, chiar și cu grăsimi sănătoase.
Nu faceți mișcare fizica – exerciții
„Dieta singură nu este adesea suficientă. Ar trebui combinat cu exerciții fizice ”, spune Michos. Când vine vorba de exerciții, ecuația este destul de simplă: a fi sedentar este egal cu niveluri mai scăzute de HDL, conform AHA. Puteți reduce atât colesterolul, cât și tensiunea arterială crescută, făcând cel puțin 150 de minute de exerciții de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos, mersul pe bicicletă, înotul sau chiar munca în curte, în fiecare săptămână.
O revizuire publicată în publicația BioMed Research International a constatat că atât exercițiile aerobice de intensitate mică, cât și cele moderate au dus la o reducere semnificativă a colesterolului total, inclusiv a LDL.
Treceți de la o dietă la alta
Săriți din dietă in dietă? Potrivit lui Michos, dietele care par să funcționeze cel mai bine pentru îmbunătățirea sănătății inimii și reducerea colesterolului nu sunt neapărat noi.
Ea recomandă o dietă mediteraneană, planul alimentar încercat și adevărat care pune accentul pe fructe, legume, cereale integrale, grăsimi sănătoase și pește. Are un conținut ridicat de acizi grași omega-3, care sunt asociați cu un risc redus de boli cardiovasculare și conținut redus de alimente bogate în grăsimi saturate, cum ar fi carnea.
Luați statine cu suc de grapefruit
Poate doriți să începeți ziua într-un mod sănătos și să luați statinele cu micul dejun. Însă, dacă micul dejun include suc de grapefruit, vă recomandăm să vă adresați mai întâi medicului dumneavoastră. Potrivit Cleveland Clinic, sucul de grapefruit conține o substanță chimică care poate interfera cu capacitatea organismului de a descompune anumite statine.

Niciun comentariu

Nu ratați!