Hai sa traim mult si bine! – secrete si retete de viata lunga si sanatoasa

0

Cartea “Hai sa traim mult si bine” ne raspunde intrebarilor care ne “macina” pe toti: “Putem face ceva pentru ca viata noastra sa fie mai buna, mai placuta la varste inaintate?”, “Putem sa fim cu adevarat mai tineri?”
Adrian Stanescu, autorul acestei carti si directorul medical al spitalului Oxxygene, este medic primar specialist in geriatrie si gerontologie, psihogeriatrie si ozonoterapie. Si-a dedicat ultimii 20 de ani preventiei si tratarii bolilor de varsta, ajutand peste 10.000 de pacienti sa-si prelungeasca si imbunatateasca viata.
Toate organele si tesuturile organismelor vii sufera un proces de imbatranire aparent normal, progresiv si constant. In carte sunt explicate cele mai importante teorii ale proceselor de imbatranire pornind de la teoria stresului oxidativ si mergand pana la teoriile genetice.
Cea mai mare parte a cartii este dedicata masurilor pe care le putem lua pentru a ne mentine tineri si sanatosi o lunga perioada a vietii. Sunt explicatii pe intelesul tuturor, iar acestea pot fi usor puse in practica.
Cred ca cea mai importanta idee a cartii este aceea ca toate masurile ce vor fi luate pentru ingrijirea “fantanii tineretii” necesita moderatie. Cercetand modelele de viata lunga si sanatoasa, constatam ca toate aceste persoane au fost caracterizate de lipsa exceselor, fie ca vorbim despre activitatea fizica, nutritie, odihna sau activitate intelectuala. In carte gasim astfel de modele intalnite de autorul cartii in lunga sa activitate medicala.

Ca sa fie totul si mai simplu, sunt prezentate 7 meniuri zilnice adaptate la un maxim de 2.200 de kcalorii, retete pentru activitatea fizica pentru toata perioada saptamanii, retete pentru activare psihica (mecanismul prin care imbunatatim principalele caracteristici ale creierului: invatarea si memorarea), dar si retete de relaxare unde sunt prezentate cateva recomandari benefice oricui.
Stim ca cel mai greu este sa schimbam modul de viata si asta pentru ca suntem predispusi la comoditate si confort, de aceea in aceasta carte gasim solutiile exacte si practice, care sa nu oblige la un efort deosebit, ci doar la consecventa si automotivatie, caci ce poate fi mai important decat sa avem o viata lipsita de dureri si plina de bucurii…
“Fantana tineretii” se afla in fiecare dintre noi daca respectam cateva retete si secrete care ne pot asigura o viata mai lunga si mai sanatoasa. Iar “Hai sa traim mult si bine!” tocmai asta face: prezinta aceste retete si secrete pe intelesul tuturor.
„Desertaciune este sa doresti o viata o viata lunga, dar de o viata curata sa nu te ingrijesti” – Thomas a Kempis
„O viata lunga poate sa nu fie destul de buna, dar o viata buna este destul de lunga” – Benjamin Franklin
„Scurta durata a vietii este destul de lunga pentru a trai cum trebuie si fericiti” – Cicero
„Cea mai grea batalie, cea de zi cu zi, o am cu mine insumi, nu cu altii” – Napoleon

Niciun comentariu

Nu ratați!