Hreanul este o legumă picantă care are o gamă largă de beneficii pentru sănătate, inclusiv capacitatea de a ajuta la scăderea în greutate, scăderea tensiunii arteriale, atenuarea stărilor respiratorii, construirea oaselor puternice, îmbunătățirea sistemului imunitar și stimularea digestiei. Poate cel mai important, hreanul poate preveni cancerul datorită nivelurilor extrem de ridicate de glucozinolat.
Hreanul este un membru al familiei Brassicaceae, fiind strâns legat de muștar, varză și broccoli. Provine din sudul Europei și din Asia de Vest. Puterea și importanța acestei rădăcini au fost cunoscute de mii de ani și este disponibil în întreaga lume. În mod ironic, hreanul este otrăvitor pentru cai!
Multe beneficii ale hreanului sunt atribuite în principal conținutului său ridicat de nutrienți și minerale, inclusiv fibre dietetice, vitamina C, folat, potasiu, calciu, magneziu, zinc și mangan, precum și compoziția chimică a enzimelor și uleiurilor, cum ar fi sinigrina.
Hreanul este împachetat cu substanțe nutritive, unele conferindu-i mirosul distinctiv și picant. Aceste componente s-au dovedit a avea caracteristici antioxidante care stimulează forța sistemului imunitar, activitatea și producerea de celule albe din sânge, principala linie de apărare a organismului. Conținutul de vitamina C al hreanului este impresionant de mare, ceea ce sporește forța sistemului imunitar și se alătură defensivelor împotriva radicalilor liberi.
Hreanul inhibă mutația celulelor sănătoase în celule canceroase, care apar datorită radicalilor liberi din organism. Prin adăugarea unei doze de sos de hrean în diverse alimente, vă creșteți capacitatea de luptă împotriva cancerului și întârziați răspândirea metastazelor celulelor canceroase.
Hreanul are foarte puține calorii și nu are nici o grăsime. Conține acizi grași omega-3 și omega-6, esențiale organismului uman.
Potasiul este o parte esențială a corpului nostru ce reglează fluxul de fluide celulare și tensiunea vaselor de sânge. Deficitul de potasiu are ca rezultat cresterea tensiunii arteriale, ceea ce înseamnă un risc mai mare de a contracta boli cardiovasculare și afecțiuni precum ateroscleroza, atacurile de inimă și accidentele vasculare cerebrale. Consumul de hrean vă poate îmbunătății sănătatea inimii prin scăderea tensiunii arteriale și prin reglarea trecerii fluidelor și nutrienților intre membranele celulare.
Unele elemente din hrean acționează ca stimulente gastrice, iar planta în ansamblu este cunoscută ca având un impact semnificativ asupra digestiei și absorbției nutrienților. Fitochimicalele din rădăcina de hrean stimulează diferite glande în organism, inclusiv cele pentru salivare, sucuri gastrice și intestinale.
Calciul este o parte esențială a sănătății osoase. Adăugarea unei cantități semnificative de calciu în dieta dumneavoastră vă poate menține mai puternic(ă) și vă puteți simți mai tânăr(ă), reducându-vă șansele de a dezvolta afecțiuni precum osteoporoza.
Nivelul ridicat de folat înseamnă că protejează mamele și sugarii de problemele legate de sarcină și stimulează evoluția adecvată a fătului, eliminând șansele de defecte ale tubului neural. Cu toate acestea, prea mult hrean poate fi periculos pentru femeile însărcinate.
Studiile au arătat că hreanul apără împotriva microbilor și a infecțiilor bacteriene. Componenta antibacteriană specifică este numită izotiocianat de alil.
Hreanul stimulează urinarea. Acest lucru este benefic din mai multe motive, inclusiv eliberarea regulată a toxinelor periculoase din organism, curățarea rinichilor și reducerea greutății, deoarece 4% din urină este compus din grăsime corporală.
Hreanul este considerat unul dintre cele mai bune alimente care cresc potența.
Mirosul definitoriu al hreanului ajută la curățarea sistemului sinusului și al sistemului respirator. Inhalând mirosul hreanului puteți stimula secreția diferitelor sucuri care ajută la eliminarea congestiei pe care ați dezvoltat-o din cauza unei răceli, boli sau alergii.
Niciun comentariu