Varza este printre cele mai populare legume crucifere. Este plină de nutrienți, inclusiv minerale și vitamine vitale.
Cercetările afirmă capacitatea sa de a spori sănătatea inimii și de a ajuta la tratamentul inflamației și cancerului.
Varza conține patru antioxidanți principali. Aceștia sunt colina, betacarotenul, luteina și quercetina:
– Colina poate îmbunătăți memoria și combate inflamațiile. De asemenea, poate preveni defectele tubului neural la femeile gravide.
– Beta-carotenul protejează ADN-ul de efectele negative ale fumatului.
– Luteina poate preveni degenerescența maculară legată de vârstă.
– Quercetina combate bacteriile dăunătoare și bolile.
Varza este, de asemenea, bogată în vitaminele C și K și vitaminele B, care oferă o mulțime de alte beneficii.
Varza este bogată în diverși antioxidanți, inclusiv antociani și sulforafan. Acestea ajută la combaterea inflamației și a afecțiunilor asociate, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Formele fermentate de varză vă pot spori sănătatea digestivă.
🌱 Sănătatea inimii
Varza roșie este bogată în antociani. Acești compuși sunt responsabili pentru culoarea roșie caracteristică. Studiile leagă antocianine de un risc redus de boli de inimă, deși sunt necesare mai multe cercetări pe termen lung.
Un aport ridicat de antociani poate reduce, de asemenea, riscul de infarct miocardic la femeile tinere și de vârstă mijlocie. Antocianii pot reduce rigiditatea arterială și tensiunea arterială.
Varza roșie protejează, de asemenea, inima prin reducerea nivelului de colesterol rău din organism.
🌱 Sănătatea digestivă
Varza este bogată atât în fibre insolubile, cât și în fibre solubile. Fibrele insolubile promovează regularitatea iar cele solubile promovează bacteriile prietenoase cu intestinele.
🌱 Inflamație
Deși inflamația în sine nu este rea, inflamația cronică este. Legumele crucifere, cum ar fi varza, luptă împotriva inflamației cronice.
Într-un studiu, femeile care au avut cel mai mare aport de legume crucifere au prezentat cele mai scăzute niveluri de inflamație. Studiul leagă aportul de astfel de legume cu reducerea inflamației. Acest lucru poate fi atribuit unui antioxidant numit sulforafan prezent în legumele crucifere. Sulforafanul poate încetini, de asemenea, deteriorarea cartilajului la nivelul articulațiilor.
Într-un alt studiu, împachetările cu frunze de varză au ajutat la ameliorarea inflamației genunchiului la pacienții cu osteoartrita. Acestea ar putea fi recomandate celor cu osteoartrita genunchiului, deși sunt necesare mai multe cercetări.
Fitochimicalele din varză pot ajuta, de asemenea, la combaterea problemelor de sănătate legate de inflamație, inclusiv a cancerului și a bolilor coronariene ( arterele înfundate ).
🌱 Protecție împotriva cancerului
Cercetările sunt în curs cu privire la efectele anticanceroase ale sulforafanului. La nivel molecular, acest antioxidant a dat rezultate promițătoare.
Varza mai conține și un alt set de compuși numiți izotiocianați. Aceștia pot dezarma agenții cancerigeni eliminându-i din corp.
Varza conține un alt compus numit brassinin, care prezintă, de asemenea, activitate chemopreventivă.
În studiile la șobolani și șoareci, compușii din varză (legume crucifere, în general) ar putea inhiba dezvoltarea cancerelor de vezică, sân, colon, ficat, stomac și plămâni.
🌱 Tratamentul diabetului
Varza roșie are proprietăți antihiperglicemiante, care pot reduce riscul nefropatiei diabetice. Extractul de varză roșie arată, de asemenea, promițător în atenuarea diabetului și a complicațiilor sale vasculare.
Antocianinele din varză ar putea avea un rol în tratarea (și chiar prevenirea) diabetului.
🌱 Sănătatea vederii
Luteina din varză contribuie la sănătatea vederii. Luteina (împreună cu un alt antioxidant numit zeaxantină) protejează retina și lentila împotriva luminii ultraviolete. Varza conține și vitamina C, un alt nutrient care ajută la vedere. Poate regenera vitamina E în interiorul ochiului, care este un antioxidant important pentru sănătatea vederii.
🌱 Imunitatea
Vitamina C din varză ar putea întări imunitatea, deși sunt necesare mai multe studii pentru a valida în continuare această afirmație. Antioxidantul stimulează celulele albe din sânge care ajută la formarea primei linii de apărare. De asemenea, promovează formarea celulelor T, care sunt o componentă importantă a sistemului imunitar al corpului.
🌱 Pierderea în greutate
Fructele și legumele care conțin fibre (inclusiv varza) pot ajuta la pierderea în greutate.
Deși susținătorii dietei cu varză spun că este o modalitate bună de a pierde rapid câteva kilograme, nu ar trebui să consumați doar varză mai mult de o săptămână, deoarece lipsește carbohidrați complecși, proteine și alte vitamine și minerale.
🌱 Sănătatea pielii
Varza este bogată în vitamina C. Acest nutrient mărește producția de colagen, o proteină structurală care ajută la formarea pielii și la vindecarea rănilor.
Conform studiilor la șoareci, varza roșie poate avea, de asemenea, un rol în prevenirea cancerului de piele.
🌱 Păr
Varza conține quercetin. Acest antioxidant arată unele promisiuni în tratamentul alopeciei areata (o afecțiune autoimună care implică căderea bruscă a părului). Studiile la șoareci arată că injecțiile subcutanate de quercetină pot induce creșterea părului în leziunile alopecice preexistente.
Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe cercetări în acest sens. Desigur, studiile au fost promițătoare. Dar încă nu vedem cât de eficientă poate fi quercetina din varză în stimularea creșterii părului la oameni.
Beneficiile de mai sus pot fi atribuite, fără îndoială, nutrienților puternici prezenți în varză. Să aruncăm o privire la profilul său nutrițional:
❓Care este profilul nutrițional al verzei
Niciun comentariu