Varza, consumată frecvent, este o minune pentru sănătate!

0

Dacă doriți o piele strălucitoare și un sistem imunitar puternic adăugați varza în dieta dumneavoastră!
Varza este ideală și pentru pierderea în greutate. Cu doar 33 de calorii/ceașcă, varza gătită are un conținut scăzut de grăsimi și o multitudine de fibre. Este o sursă abundentă de vitamina C. S-ar putea să fiți surprinși să știți că este mai bogată în vitamina C decât portocala, care în mod tradițional este considerată „cea mai bună” sursă a acestui nutrient vital. Vitamina C, ca unul dintre cei mai buni antioxidanți, reduce radicalii liberi din corpul tău, care sunt una din cauzele fundamentale ale îmbătrânirii premature. Este utilă în tratarea ulcerului, anumitor forme de cancer, depresie și apără împotriva tusei și a frigului. De asemenea, poate accelera procesul de vindecare a rănilor și țesuturilor deteriorate și reglementează buna funcționare a sistemului nervos.
Varza are puține grăsimi saturate, 0 colesterol, dar multe fibre, vitaminele C, K, A, B6, folat(acid folic), potasiu, mangan, tiamina, calciu, fier și magneziu.
Este foarte bună pentru creier, fiind bogată în vitamina K și antocianine, care ajută la funcția mintală și concentrare. Aceste substanțe previn afectarea nervilor, luptând împotriva bolilor mintale. Varza roșie are cea mai mare cantitate din aceste substanțe nutritive.
Varza este bogată în sulf. Acesta este benefic pentru păr, unghii și pielea predispusă la acnee.
Conținutul ridicat de vitamina C și sulf ajută la eliminarea toxinelor (radicalii liberi și acidul uric), ajutând la detoxifierea organismului. Acestea sunt principalele cauze ale artritei, bolilor de piele, reumatism sau gută.

Varza are cunoscuți compuși preventivi împotriva cancerului, lupeol, sinigrina și sulforafan. Ei stimulează activitatea enzimatică și inhibă creșterea tumorilor canceroase. Un compus găsit în varză, și în alte legume din aceiași familie, este diindolilmetan (DIM). Se știe că DIM are efecte protectoare împotriva cancerului și luptă împotriva efectelor nocive ale radioterapiei.
Conținutul ridicat de potasiu ajută la deschiderea vaselor de sânge, ușurând fluxul sanguin, astfel ajutând la menținerea corectă a tensiunii arteriale.
Varza este o sursă bogată de beta-caroten, fiind benefică pentru sănătatea ochilor și întârzierea cataractei. Conține și cantități semnificative de calciu, magneziu și potasiu. Aceste trei minerale esențiale sunt benefice pentru protecția oaselor și prevenirea unor condiții precum osteoporoza sau slăbirea osoasă generală.
Conținutul ridicat de polifenoli din varză ar putea, de asemenea, să reducă riscul bolilor cardiovasculare prin prevenirea acumulării de trombocite și reducerea tensiunii arteriale.
Conținutul de fibre și apă din varză ajută la prevenirea constipației și la menținerea unui tract digestiv sănătos.
Studiile recente au arătat că fibrele dietetice pot juca un rol chiar în reglarea sistemului imunitar și a inflamației, reducând în consecință riscul unor afecțiuni cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, cancerul sau obezitatea.

Niciun comentariu

Nu ratați!