Ardeii grași – cât de sănătoși sunt de fapt?

0

Știți deja că ardeii adaugă un gust excelent preparatelor dumneavoastră. S-ar putea să nu știți ce beneficii deosebite vă aduc aceștia și cât de mult vă pot promova sănătatea. Toate soiurile de ardei grași sunt surse excelente de vitamine A, C și E, K, potasiu, acid folic, fibre, flavonoide, luteină și capsaicina. Ardeiul roșu conține mai multe substanțe fitochimice și carotenoide, în special beta-caroten, care oferă beneficii antiinflamatorii și antioxidante ce contracarează daunele provocate de radicalii liberi.
Capsaicina din ardeii grași are beneficii multiple pentru sănătate. Studiile arată că reduce colesterolul „rău”, tine diabetul sub control, reduce durerea și ușurează inflamația. Conținutul de sulf din ardeii grași ii face să joace un rol protector în anumite tipuri de cancer. În plus, aceștia au un conținut foarte scăzut de calorii.
Ardeiul gras este o sursă bună de vitamina E, care este cunoscută că joacă un rol cheie în menținerea părului și a pielii sănătoase și luminoase. Acesta mai conține și vitamina B6, ce este esențială pentru sănătatea sistemului nervos și ajută la reînnoirea celulelor.
Anumite enzime din ardeii grași, cum ar fi luteina, protejează ochii de cataractă și degenerescența maculară ce apar la multe persoane odată cu înaintarea în vârstă. Luteina, zeaxantina și carotenoidele găsite în cantități relativ mari în ardeii grași, pot îmbunătăți considerabil sănătatea ochilor atunci când sunt consumate în cantități adecvate. Protejează retina și peretele interior, sensibil la lumină, de daunele oxidante. Doar adăugând această legumă la dieta dumneavoastră, puteți reduce riscul de deficiențe ale vederii.

Ardeii grași elimină membranele mucoase congestionale din nas și plămâni și provoacă transpirația, ceea ce reprezintă un mod prin care organismul elimina toxinele. Adăugați la dieta dumneavoastră ajută la îmbunătățirea digestiei și eliminarea disconfortului produs de excesul de gaze.
Ardeii puțin iuți stimulează fluxul sanguin în mod natural. Acționând ca agent de subțiere, ajută la dizolvarea fibrinului, a proteinei insolubile care se acumulează în vasele de sânge și ar putea provoca cheaguri. Piridoxina este cel mai frecvent tip de vitamina B6, o familie de nutrienti ce sunt importanți pentru formarea celulelor roșii din sânge.
Vitamina E este un antioxidant puternic, esențial pentru nervi și mușchi sănătoși. Cele mai bune surse de vitamina E se găsesc în grăsimile uleiurilor din nuci, semințe și legume.
Ardeii grași previn anemia, o afecțiune comună caracterizată prin capacitatea redusa a sângelui de a transporta oxigen. Una dintre cele mai frecvente cauze ale anemiei este deficitul de fier, principalele simptome fiind slăbiciunea și oboseala. Nu numai că ardeii sunt o sursă decentă de fier, sunt și extrem de bogați în vitamina C, ceea ce crește absorbția fierului în intestin.
Deci consumați ardei gras și bucurați-vă de beneficiile naturii!

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.