Cartofii sunt una dintre cele mai comune si importante surse de hrana ale planetei, oferind in acelasi timp si beneficii asupra sanatatii

0

Cartofii contin o multitudine de beneficii pentru sanatate care ii fac cu atat mai esentiali ca alimente de baza pentru o mare parte a pupulatiei lumii. Aceste beneficii asupra sanatatii includ capacitatea lor de a imbunatati digestia, reduce nivelul de colesterol, stimuleaza sanatatea inimii, previne cancerul, gestioneaza diabetul zaharat, intareste sistemul imunitar, reduce semnele de imbatranire, protejeaza pielea, reduce insomnia si sporeste sanatatea ochilor.
Acestia sunt nativi din America si au fost cultivati pentru prima oara intre 7.000 si 10.000 de ani in urma in regiunea sud-americana.
Cartofii contin vitamine, minerale si compusi organici esentiali. Coaja este de asemenea foarte benefica deoarece contine calciu, fier si fosfor. Acestia contin cantitati mari de vitamina A, B, C si P. 70-80% sin greutatea lor reprezinta apa.
Cartofii contin, in mare parte carbohidrati si foarte putine proteine. Acest lucru ii fac o dieta ideala pentru cei care vor sa castige in greutate. Continutul de vitamine ajuta la absorbtia corecta a carbohidratilor.
Fierul, fosforul, calciul, magneziul si zincul din cartofi contribuie la construirea si mentinerea structurii si rezistentei oaselor.
Mentinerea unui aport scazut de sodiu este ideala pentru mentinerea unei presiuni sanguine sanatoase. De asemenea potasiul, calciul si mageziul – toate gasite in cartofi – ajuta in mod natural tensiunea arteriala.
Continutul de fibre, potasiu, vitamina C, B6 impreuna cu lipsa de colesterol, sustin sanatatea inimii.
Colina este un nutrient important si versatil prezent in cartofi ce ajuta la somn, musculatura si mareste capacitatea de invatare si memorare. Colina ajuta, de asemenea, la mentinerea structurii membranelor celulare, ajuta la transmiterea impulsurilor nervoase, ajuta la absorbtia grasimilor si reduce inflamatia cronica.

Cartofii contin folat, care joaca un rol in sinteza si repararea ADN-ului, impiedicand astfel formarea de celule canceroase. Aportul de fibre de la fructe si legume, cum ar fi cartofii, este asociat cu un risc scazut de cancer colorectal. Vitamina C si quercetina functioneaza ca antioxidanti puternici care ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor provocate de radicalii liberi.
Datorita continutului de fibre, cartofii ajuta la prevenirea constipatiei si promoveaza regularitatea pentru un tract digestiv sanatos.
Fibrele alimentare sunt frecvent recunoscute ca factori importanti in gestionarea greutatii. Acesti compusi cresc saturatia si reduc pofta de mancare, facand o persoana sa se simta mai plina pentru o perioada mai lunga.
Cartofii sunt o sursa buna de vitamina B6, care joaca un rol vital in metabolismul energetic, prin descompunerea carbohidratilor si a proteinelor in glucoza si aminoacizi.
Colagenul, sistemul de sustinere a pielii, se bazeaza pe vitamina C ca un nutrient esential care functioneaza in organismul nostru. Aceasta vitamina promoveaza capacitatea colagenului de a netezi ridurile si de a imbunatati textura pielii.

 

 

Sursa: https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-potato.html
http://www.medicalnewstoday.com/articles/280579.php

 

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.