Sfecla rosie este o leguma foarte sanatoasa si hranitoare, insa, consumata in exces poate cauza anumite probleme. Consumul de sfecla rosie ar putea duce la acumularea de metale precum fier, cupru si magneziu in ficat – cauzand complicatii. A bea suc de sfecla rosie nu este ceva in neregula, insa nu trebuie consumat zilnic.
Influenteaza culoarea urinei
Consumul excesiv de sfecla rosie poate determina ca urina sa aiba o tenta rosiatica. Conform studiilor, acest efect apare mai frecvent la persoanele cu deficit de fier.
Pietre la rinichi
Conform Harvard Health Blog, sfecla este bogata in oxalat care poate provoca pietre la rinichi. Daca aveti deja pietre la rinichi, medicul dumneavoastra va poate sfatui sa renuntati la sfecla sau sa reduceti cantitatea consumata.
Eruptii
Desi rara, aceasta alergie poate aparea la anumite persoane. Reactiile alergice la consumul excesiv de sfecla includ eruptii cutanate, urticarie, mancarime si chiar frisoane sau febra.
Scaderea brusca a tensiunii arteriale
Scaderea tensiunii arteriale ar putea fi un beneficiu in cazul in care nu aveti deja tensiunea scazuta. Sfecla rosie poate dilata vasele de sange si creste fluxul sanguin.
Tulburari de stomac
Daca suferiti deja de probleme gastro-intestinale, consumul de sfecla rosie poate agrava aceasta problema. De asemenea, poate provoca balonare, flatulenta si crampe. Sfecla rosie consumata in exces poate duce, de asemnea, la anumite modificari ale miscarilor intestinale, inclusiv constipatie sau diaree. Acest lucru poate fi atribuit si continutului ridicat de zahar.
Sarcina
Femeile insarcinate sunt mai sensibile la efectele nitritului. Sfecla contine un nivel ridicat de nitriti si deci trebuie evitata de viitoarele mamici. Chiar si fatul ar putea fi mai sensibil la toxicitatea nitritilor – mai ales in cea de-a 30-a saptamana de sarcina.
Guta
Acest tip de artrita care apare din cauza acumularii excesive de acid uric poate deveni extrem de dureros. Simptomele includ dureri articulare extreme. Conform Centrului Medical al Universitatii din Maryland, alimentele care contin oxalat, precum sfecla rosie, poate contribui la dezvoltarea gutei.
Concluzie:
Sfecla rosie este una dintre cele mai sanatoase legume. Dar daca intampinati oricare dintre efectele enumerate mai sus, excludeti-o din dieta dumneavoastra.
Articole recomandate:
Suc de sfecla rosie – 6 retete simple si foarte sanatoase
10 motive pentru a incepe sa consumati suc de sfecla rosie
Sucul de sfecla rosie – o licoare uimitoare
Este putin spus ca sfecla rosie este o leguma-MINUNE
Sfecla rosie – retete simple si delicioase
Niciun comentariu