Folosită încă din Evul Mediu ca leac pentru tratarea diferitelor afecțiuni, sfecla roșie rămâne o legumă pe care încă te poți baza (informații nutriționale+ doza zilnică recomandată)

1

Sfecla roșie este o legumă care conține substanțe nutritive importante. Studiile arată beneficiile sale în scăderea tensiunii arteriale, creșterea energiei și combaterea inflamației.
Sfecla roșie este săracă în sodiu și grăsimi și bogată în folat și, prin urmare, susține sănătatea mentală și emoțională.
Sfecla conține, de asemenea, vitamina K (cu proprietăți de coagulare a sângelui) și calciu (pentru oase și dinți puternici). De asemenea, este bogată în fibre, iar unii cred că includerea lor în dietă poate ajuta la pierderea în greutate. Cu toate acestea, nu există cercetări care să demonstreze acest lucru.
Unii experți consideră că sucul poate ajuta corpul să absoarbă mai bine substanțele nutritive. În acest post, vom explora modurile în care consumul de sfeclă în mod regulat vă poate aduce beneficii.
Sfecla roșie este considerată una dintre cele mai sănătoase legume. Este una dintre numeroasele soiuri din genul Beta vulgaris, toate cultivate în principal pentru rădăcinile și frunzele comestibile. Pe lângă faptul că este folosită ca hrană, sfecla roșie este folosită și ca plantă medicinală și colorant alimentar.
Încă din Evul Mediu, sfecla roșie a fost folosită nu numai ca hrană, ci și ca tratament pentru numeroase afecțiuni. Sfecla a fost folosită de mult timp ca tratament pentru anemie în gospodăriile indiene.
👉 Beneficiile sfeclei roșii
🌱 Semnele îmbătrânirii premature
Sfecla conține vitamina A și carotenoizi care vă pot aduce beneficii uimitoare pielii, acționând din interior. De asemenea, conțin o cantitate decentă de luteină, un alt antioxidant puternic. Aceștia luptă împotriva radicalilor liberi și pot juca un rol în fotoprotecția pielii. Cu toate acestea, nu există o cercetare directă a sfeclei care să întârzie semnele îmbătrânirii.
🌱 Sănătatea pielii
Dacă vă întrebați care sunt beneficiile sfeclei roșii pentru piele, iată răspunsul dvs. S-a constatat că sfecla roșie previne cancerul de piele. De asemenea, sfecla conține vitamina A care menține membranele mucoase sănătoase și îmbunătățește sănătatea pielii. Vitamina A susține înlocuirea zilnică a celulelor pielii.
Unii cred că sfecla roșie poate ajuta la purificarea sângelui. Acest lucru poate promova sănătatea pielii, deși sunt necesare mai multe cercetări.
Sfecla este o sursă bună de vitamina C. Studiile arată că fibroblastele cutanate au nevoie de vitamina C pentru a sintetiza colagenul. Vitamina C protejează, de asemenea, pielea de efectele nocive ale radiațiilor UV. Nivelurile adecvate de vitamina C minimizează, de asemenea, formarea cicatricilor.
🌱 Sarcină
Sfecla este bogată în acid folic, motiv foarte bun pentru mamele însărcinate să le includă în dieta lor. Acidul folic ajută la prevenirea defectelor tubului neural la copil.
🌱 Tensiune arterială
Într-un studiu realizat la Universitatea Queen Mary din Londra, s-a constatat că sucul de sfeclă roșie scade tensiunea arterială în câteva săptămâni. Potrivit experților, acest lucru se datorează prezenței nitraților, pe care organismul îi transformă în oxid nitric. În acest proces, vasele de sânge se extind.
De asemenea, consumul regulat de suc de sfeclă roșie poate prelungi aceste efecte bune.
Consumul de până la 250 ml de suc de sfeclă pe zi poate avea efecte mai bune de scădere a tensiunii arteriale decât apa simplă cu nitrați. Se crede, de asemenea, că sucul ar putea avea efecte mai bune decât majoritatea medicamentelor antihipertensive, deși informațiile sunt insuficiente în acest sens. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza sucul pentru tratamentul tensiunii arteriale.
Un alt studiu realizat de Universitatea Newcastle din Londra a dezvăluit rezultate similare – suplimentarea cu azotat anorganic și suc de sfeclă a ajutat la scăderea tensiunii arteriale. Acest lucru poate aduce beneficii persoanelor cu risc de boli cardiovasculare. Sunt necesare mai multe studii pe termen lung pentru a înțelege acest mecanism.

🌱 Pentru inimă
Azotații din sfeclă scad tensiunea arterială. Aceștia pot reduce riscul de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.
Conform unui studiu, doar o săptămână de consum regulat a sucului de sfeclă roșie poate îmbunătăți rezistența și tensiunea arterială la persoanele în vârstă cu risc de insuficiență cardiacă.
Un alt studiu american a afirmat că sucul de sfeclă roșie previne infarctul miocardic (obstrucția alimentării cu sânge a unui țesut din inimă).
În studiile la șobolani, s-a constatat că sfecla roșie îmbunătățește livrarea de oxigen către mușchii scheletici. Atunci când mușchii scheletici care lucrează nu primesc suficient oxigen, sunt afectați și acest lucru duce la scăderea activității fizice, ducând în cele din urmă la boli de inimă.
🌱 Prevenirea cancerului
Extractul de sfeclă roșie poate avea potențialul de a preveni cancerele de sân și de prostată. Acest lucru poate fi atribuit prezenței betaninei (o formă de betalaină) în sfeclă roșie. Sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra acest beneficiu al sfeclei roșii.
Într-un alt studiu realizat la Universitatea Howard din Washington, s-a constatat că ingestia de sfeclă roșie previne cancerul pulmonar și de piele.
Sucul de sfeclă roșie, atunci când a fost luat împreună cu extractul de morcov, sa dovedit a fi de ajutor în tratamentul leucemiei. Numeroase studii au susținut proprietățile anticancerigene și chemopreventive ale sfeclei.
Într-un alt studiu francez, s-a constatat că betanina scade semnificativ proliferarea celulelor canceroase.
🌱 Sănătatea ficatului
Prezența de calciu, betaină, vitamine B, fier și antioxidanți păstrează sfecla printre cele mai bune alimente pentru ficat.
Sfecla conține pectină, o fibră despre care se știe că ajută la eliminarea toxinelor. Poate elimina toxinele care au fost îndepărtate din ficat, asigurându-se că nu reintră în organism.
Ficatul conține, de asemenea, zinc și cupru, ambele putând proteja celulele ficatului de stresul oxidativ.
Conform unui studiu polonez, sfecla roșie poate proteja ficatul de deteriorarea oxidativă.
Unii cred că sfecla poate subția și bila, permițându-i să curgă cu ușurință prin ficat și intestinul subțire, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea ficatului. Cercetările sunt limitate în acest aspect.
🌱 Energie
Studiile au descoperit că sfecla roșie face mușchii mai eficienți din punct de vedere al consumului de energie, sporind astfel rezistența. Un astfel de studiu a implicat bărbați cu vârste cuprinse între 19 și 38 de ani, care au mers pe biciclete. Consumând aproximativ 500ml de suc de sfeclă pe zi le-a mărit rezistența cu 16% fără a se epuiza.
De asemenea, reduce cantitatea de oxigen de care au nevoie mușchii pentru a funcționa în mod optim.
🌱 Combaterea inflamației
Conform unui studiu iranian, sfecla roșie, în special sub formă de suc, a fost eficientă în tratarea inflamației. Un alt studiu egiptean a constatat că extractul de sfeclă roșie ar putea trata inflamația la rinichi.
Folatul, fibrele și betalainele ar putea fi responsabile pentru proprietățile antiinflamatoare ale sfeclei roșii.
🌱 Sănătatea creierului
Se știe că sfecla îmbunătățește neuroplasticitatea creierului prin îmbunătățirea oxigenării cortexului somatomotor – zona creierului care este de obicei afectată în stadiile incipiente ale demenței.
Când adulții hipertensivi mai în vârstă au primit un supliment de suc de sfeclă (în plus față de exerciții fizice), conectivitatea creierului a început să semene cu cea a adulților mai tineri.
Nitrații din sfeclă sunt transformați în oxid nitric în corpul nostru. Acest oxid nitric permite celulelor creierului să comunice între ele, îmbunătățind astfel sănătatea creierului. De asemenea, nitrații îmbunătățesc fluxul de sânge către creier.
S-a constatat că sucul de sfeclă roșie previne Alzheimer. Conform anumitor studii, cei care au băut suc de sfeclă roșie au avut creiere mai sănătoase și au îmbunătățit funcționarea cognitivă.
🌱 Nivelurile de zahăr din sânge
Acest lucru are mai mult de-a face cu sfecla de zahăr. Potrivit unui studiu din Islanda, fibra din sfecla de zahăr poate reduce hiperglicemia.
Conform unui studiu din Marea Britanie, sa constatat că consumul de suc de sfeclă roșie suprimă glicemia postprandială (după masă).
🌱 Ajută digestia
Care sunt beneficiile consumului regulat de sfeclă? Ei bine, sa constatat că sfecla roșie îmbunătățește digestia și calitatea sângelui. Unele dovezi anecdotice sugerează că sfecla albă poate, de asemenea, să deschidă obstrucțiile ficatului și splinei, dar cercetările sunt limitate. Sfecla roșie poate fi utilă în tratarea bolilor legate de sistemul digestiv și sânge.
De fapt, sfecla roșie are un loc proeminent în istorie atunci când vine vorba de sănătatea abdominală. Se crede că romanii foloseau sfeclă pentru a trata constipația și alte afecțiuni conexe.
Deoarece sunt bogate în fibre, sfecla poate ajuta la tratarea diverticulitei. S-a constatat că populațiile care ingeră cantități mari de fibre au avut incidențe mai mici de diverticulită. Fibra ajută, de asemenea, la mișcarea intestinului și îmbunătățește sănătatea generală a sistemului digestiv.
🌱 Nivelul colesterolului rău
Într-un studiu pe animale, șobolanii hrăniți cu extracte de sfeclă au avut o scădere a nivelului de colesterol rău și o creștere a colesterolului bun. Deși sunt necesare mai multe cercetări în acest aspect, autorii studiului consideră că fitonutrienții din sfeclă pot avea aceste proprietăți benefice.
Sfecla roșie este unul dintre puținele alimente cu un conținut scăzut de calorii și conțin colesterol zero.
🌱 Tratarea anemiei
Știm că deficitul de fier provoacă anemie. S-a constatat că sfecla este bogată în fier, iar absorbția fierului este mai ușoară din sfeclă roșie decât din alte legume.
Folatul din sfeclă poate ajuta, de asemenea, în tratamentul anemiei.
🌱 Sănătatea sexuală
Se crede că sfecla roșie a fost folosită ca afrodiziac încă din epoca romană. Sfecla conține cantități bune de bor. Borul este direct legat de producerea de hormoni sexuali.
Betaina din sfeclă vă relaxează mintea, iar triptofanul contribuie la fericire – ambele putându-vă ajuta să intrați în starea de spirit.
Potrivit unui studiu din Arabia Saudită, sucul de sfeclă roșie poate ajuta și la tratarea slăbiciunii sexuale.
🌱 Prevenirea cataractei
Sfecla (în special sfecla verde) este bogată în betacaroten, care poate ajuta la reducerea riscului de cataractă. De asemenea, ajută la prevenirea degenerescenței maculare legate de vârstă.
🌱 Nivelul de antioxidanți
Acest lucru poate fi atribuit prezenței polifenolilor și betalainelor – compuși din sfeclă roșie care îi oferă proprietățile sale antioxidante. Conform unui studiu, pigmentul betalain din sfeclă are proprietăți anti-inflamatorii puternice. Aceste proprietăți ajută la tratarea stresului oxidativ și la îmbunătățirea cogniției.
Antioxidanții abundenți în sfeclă (și în frunzele lor) pot îmbunătăți starea antioxidantă a organismului.
🌱 Prevenirea osteoporozei
Am văzut deja că nitrații din sfeclă se transformă în oxid nitric în organism. Un studiu japonez afirmă că oxidul nitric poate ajuta la prevenirea anumitor boli legate de stilul de viață, inclusiv osteoporoza.
Un alt motiv pentru care sfecla roșie este bună pentru tratarea osteoporozei este prezența silicei. Mineralul este necesar organismului pentru a utiliza calciul eficient. Dacă aveți un pahar de suc de sfeclă roșie în fiecare zi, puteți menține osteoporoza și alte afecțiuni conexe (cum ar fi boala oaselor fragile) la distanță.
Conform studiilor, suplimentele de betaină ajută la scăderea nivelului de homocisteină din organism. Acumularea excesivă de homocisteină poate crește riscul de osteoporoză, în special la adulții mai tineri.
Sfecla conține și o cantitate de calciu, iar unii cred că poate ajuta și la întărirea oaselor și a dinților.
Sfecla roșie este o legumă puternică care merită un loc în dieta ta zilnică. Deși cel mai comun soi este sfecla roșie, legumele sunt disponibile și în alte soiuri.
Care sunt diferitele soiuri de sfeclă?
Sfecla vine în câteva soiuri diferite. Sunt:
•Chioggia, care este un soi italian cu carne distinctă în dungi roșii și albe.
•Formanova, care este o sfeclă cilindrică care crește până la 20 cm lungime.
•Auriu, care are culoarea morcovului, dar are gust ca sfecla. Frunzele sunt deosebit de delicioase.
•Detroit Red Dark, care este un soi popular care crește cu diametrul de 4 până la 6 cm. Aceasta poate fi cultivată într-o mare varietate de soluri și condiții de temperatură.
•Lutz Green, care este un soi neobișnuit care crește de până la patru ori dimensiunea sfeclei normale.
Sfecla este de obicei roșie. Acest lucru poate fi atribuit în mare măsură betalainului, un pigment pe care îl conține sfecla. Există o altă varietate de sfeclă – sfecla albă. Acestea sunt gătite în același mod. O altă varietate este sfecla aurie, unde rădăcina este de un portocaliu pal.
👉 Informații nutriționale despre sfeclă:
O cană de sfeclă roșie (136 de grame) are 58 de calorii. De asemenea, conține 13 grame de carbohidrați, 2 grame de proteine și 4 grame de fibre.
•22 mg de calciu
•1 mg de fier
•31 mg magneziu
•54 mg de fosfor
•442 mg de potasiu
•47 mg de zinc
•44 mg de mangan
•6 mg de vitamina C
•175 mg de betaină
•148 mcg de folat
•45 UI de vitamina A
👉 Câtă sfeclă roșie să mănânci pe zi?
Deși nu există o doză specificată, sfecla roșie este în general dozată pe baza conținutului de nitrați. Conținutul ideal de nitrați este de 6,4 până la 12,8 mg de nitrați pentru fiecare 1 kg de sfeclă roșie.
Puteti consuma o cană, care este egală cu 136 de grame de sfeclă pe zi.
În ceea ce privește sucul de sfeclă, doza este de aproximativ 200 până la 250 ml pe zi.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!