Fasolea este o parte indispensabilă a dietei în multe țări. Una dintre cele mai populare tipuri de fasole este fasolea pinto, care oferă o varietate de beneficii pentru sănătate.
Fasolea Pinto provine din Mexic și poartă această denumire din cauza petelor sale caracteristice. Deși este înrudită cu fasolea obișnuită, are un gust mai puternic și este apreciată și datorită aspectului decorativ.
Beneficiile nutriționale ale fasolei pinto se datorează nivelului ridicat de proteine, carbohidrați, fibre alimentare, vitamine, minerale, fitochimice și alți micronutrienți. Fasolea Pinto are un conținut scăzut de grăsimi.
100 de grame de fasole pinto conțin următoarele substanțe nutritive:
Beneficiile pentru sănătate ale fasolei Pinto
1. Sănătatea inimii
Un stil de viață sedentar și o dietă nesănătoasă sunt printre factorii majori asociați cu riscul de boli coronariene. Studiile sugerează că consumul regulat de fasole pinto poate reduce acest risc. Acest tip de fasole reduce nivelul seric al colesterolului total și al lipoproteinelor cu densitate scăzută. Fasolea poate îmbunătăți profilurile lipidice asociate cu bolile cardiovasculare.
2. Sațietate
Fasolea Pinto are un conținut scăzut de grăsimi și este de obicei consumată în dietele pentru pierderea în greutate. Studiile arată că conținutul ridicat de fibre poate promova sațietatea și poate ajuta la reducerea obezității. Cu toate acestea, au fost doar rezultate pe termen scurt. Sunt necesare studii detaliate pentru a înțelege mai bine acest beneficiu al boabelor pinto pe termen lung.
3. Controlul glicemic
Fasolea este bogată în fibre și are carbohidrați lent digerabili. Aceasta poate ajuta la promovarea controlului glicemic pe termen lung. În plus, aportul de fibre este direct legat de un risc redus de diabet. Consultați-vă medicul dacă aveți diabet și doriți să includeți fasolea pinto în dieta dumneavoastră.
4. Longevitate
Fibrele alimentare sunt asociate cu multe beneficii pentru sănătate. Studiile arată că fibrele alimentare pot reduce semnificativ mortalitatea asociată cu bolile cardiovasculare, bolile coronariene, diabetul, cancerul, bolile digestive și bolile infecțioase și inflamatorii.
5. Cancer
Studiile sugerează că fasolea pinto poate reduce riscul de cancer colorectal. Numărul mare de compuși bioactivi din fasolea uscată ar putea preveni cancerul. Constituenții lor bioactivi pot întârzia sau preveni formarea tumorii. Fasolea uscată ar putea reduce, de asemenea, adenoamele colorectale avansate.
În ciuda numeroaselor beneficii pentru sănătate, consumul de fasole pinto în exces poate provoca efecte adverse.
Efecte adverse
1. Poate crește flatulența
Consumul de fasole poate crește flatulența, balonarea și modificările scaunului la unele persoane. Cu toate acestea, există o variație în acest răspuns. Creșterea flatulenței și a gazelor intestinale au fost observate la unii oameni atunci când aportul de fibre alimentare a fost mare. Oligozaharidele – carbohidrați solubili în apă – sunt greu de digerat. Ele sunt transformate în dioxid de carbon, sulf și hidrogen și pot da simptomele sus menționate.
2. Poate afecta oasele
Studiile arată că aportul excesiv de alimente bogate în fitat poate afecta sănătatea oaselor. Fasolea Pinto conțin fitați care pot interfera cu capacitatea organismului de a absorbi calciul. Excesul de fitați din alimente poate duce la deficiențe de fier și zinc. Cu toate acestea, puteți reduce concentrația de fitat din fasolea pinto prin înmuierea ei în apă înainte de a o găti.
3. Poate provoca dureri abdominale
Dovezile anecdotice sugerează că fasolea pinto poate induce dureri abdominale sau pot agrava durerea existentă. Aceste efecte pot fi cauzate de conținutul ridicat de proteine al fasolei. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.
Niciun comentariu