Napul este o legumă foarte importantă, folosită ca remediu naturist din cele mai vechi timpuri – beneficii și contraindicații

0

Napul este o leguma mai putin cunoscuta pe piata, in ciuda unui numar mare de beneficii pentru sanatate asociate cu acesta, inclusiv capacitatea de a imbunatati sanatatea oaselor, de a proteja inima, de a preveni cancerul, de a reduce inflamatia si de a optimiza digestia. De asemenea, regleaza metabolismul, creste circulatia si stimuleaza sistemul imunitar.
Este bogat in calciu, fosfor, potasiu, sodiu si magneziu, dar si vitamina C, folat si niacina. Aceasta leguma este bogata in fibre si are un continut scazut de calorii.
Substantele nutritive esentiale pe care ni le ofera sunt esentiale pentru o functionare adecvata a corpului. Potasiul functioneaza ca un vasodilatator, contribuind la reducerea tensiunii vaselor de sange si a arterelor prin scaderea tensiunii arteriale. Acest lucru poate impiedica dezvoltarea aterosclerozei, precum si atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale. Fibrele, pe de alta parte, sunt excelente pentru „razuirea” excesului de colesterol si eliberarea acestuia din organism.
Majoritatea oamenilor cunosc importanta fibrelor pentru digestie. Napii sunt benefici pentru tratarea simptomelor de constipatie, diaree, crampe si balonare, precum si probleme gastrice care pot aparea ocazional.
Nivelul semnificativ de fier gasit in napi este benefic, mai ales daca suferiti de scaderea numarului de celule din sange sau de anemie. Fierul este necesar pentru formarea celulelor din sange, necesare organismului pentru oxigenare si reparare. Prin urmare, mai mult fier inseamna o circulatie mai buna pentru fiecare extremitate a corpului.
Vitamina C prezent in cantitati mari, este un stimulent important pentru sistemul imunitar. Aceasta vitamina poate stimula producerea de celule albe din sange si anticorpi, in plus actioneaza ca un antioxidant si reduce problemele cronice de sanatate cum ar fi cancerul si bolile cardiace.

Calciul poate ajuta la cresterea si repararea materiei osoase in corpul nostru. Este esentiala pentru cresterea densitatii mineralei osoase, mai ales acelor persoane care sufera de osteoporoza sau artrita. Daca doriti sa adaugati o oarecare rezistenta si durabilitate oaselor, adaugati in dieta alimente bogate in calciu.
In afara de vitamina C, napii asigura niveluri considerabile de vitamina E, mangan si beta-caroten, toate acestea functionand ca si antioxidanti in organism. Acesti antioxidanti cauta si neutralizeaza radicalii liberi inainte ca acestia sa poata induce mutatii celulare si sa conduca la raspandirea cancerului. Antioxidantii gasiti in nap ajuta la prevenirea afectiunilor cronice de sanatate pe termen lung.
Frunzele napilor contin acizi grasi omega-3 si vitamina K, care sunt importante daca suferiti de orice afectiuni inflamatorii. Aceste grasimi bune pot reduce inflamatia, pot echilibra nivelul de colesterol si pot promova sanatatea generala. Asa ca puteti fierbe frunzele acestor legume si va puteti bucura de beneficiile acestora, mai ales daca suferiti de guta, artrita sau durere cronica.
Familia de vitamine B este esentiala pentru procesele hormonale si enzimatice. Napul furnizeaza o doza sanatoasa de vitamina B organismului, asigurandu-se ca toate sistemele noastre de organe functioneaza corect si ca nivelul hormonilor este stabil.
Atentie! Ca si alte legume crucifere, unii dintre compusii gasiti in nap pot afecta glanda tiroida, asadar, daca suferiti de tulburari tiroidiene ar fi bine sa evitati aceasta leguma.

Niciun comentariu

Nu ratați!