Efectele secundare ale consumului excesiv de semințe de in – doza sigură recomandată

0

Semințele de in sunt derivate din planta Linum usitatissimum. Această plantă a fost cultivată în Egiptul antic și a fost folosită și în medicina ayurvedică timp de secole. Semințele sunt considerate alimente sănătoase cu diverse beneficii nutriționale.
Cu toate acestea, aportul excesiv de semințe de in poate declanșa mai multe efecte adverse. Aceste efecte ar putea fi atribuite anti-nutrienților prezenți în semințele de in.
Acidul alfa-linolenic (ALA) și conținutul de fibre din semințele de in sunt responsabile pentru beneficiile lor pentru sănătate. ALA este un acid gras polinesaturat esențial care are proprietăți antiinflamatorii și antitrombotice (anti-coagulare).
Pe lângă substanțele nutritive benefice, semințele de in conțin și anumite molecule numite anti-nutrienți. Acești anti-nutrienți formează intermediari toxici în corpul dvs. și previn absorbția mineralelor.
Semințele de in sau uleiul de semințe de in sunt adesea folosite ca înlocuitori ai uleiului de pește.
❓Cum pot dăuna semințele de in
Cercetări ample au arătat prezența anti-nutrienților în semințele de in. Anti-nutrienții sunt molecule care pot avea efecte negative asupra sănătății dumneavoastră. Glicozidele cianogene și acidul fitic substanțe găsite în aceste semințe.
Anti-nutrienții sunt sensibili la căldură. Se descompun atunci când prăjești sau gătești semințe de in. Cu toate acestea, prezența acestor componente în semințele crude are ca rezultat diverse efecte secundare. După cum sa discutat, anti-nutrienții formează intermediari letali. Un astfel de intermediar este cianura de hidrogen, care poate interfera cu absorbția mineralelor precum calciu, zinc, magneziu, cupru și fier.
Consumul excesiv de semințe de in poate spori și mai mult efectele adverse ale anti-nutrienților. Acestea pot duce la efecte secundare.
❓Care sunt efectele secundare ale semințelor de in
Consumul excesiv de semințe de in poate provoca balonare, gaze, dureri de stomac și greață. Există, de asemenea, mai multe probleme cronice asociate cu aportul de semințe de in.
⚠️ Consumul excesiv de semințe de in poate provoca reacție alergică
La fel ca alte nuci și semințe, semințele de in (și uleiul de semințe de in) pot acționa ca alergeni. Conform dovezilor anecdotice, semințele pot provoca erupții cutanate și constipație severă.
Într-un studiu pe copii, anumite produse alimentare care conțin semințe de in au cauzat erupții pe piele, vărsături și senzație de furnicături.
Anafilaxia este un alt risc asociat cu aportul acestor semințe. În unele cazuri, puteți observa, de asemenea, umflături pe față (edem facial).
⚠️ Consumul excesiv de semințe de in poate crește sângerarea
Semințele de in conțin niveluri ridicate de acizi grași omega-3. Acești acizi grași sunt vitali pentru buna funcționare a creierului, a inimii și a corpului. Cu toate acestea, ele pot provoca și tulburări de sângerare.
Se știe că acizii grași omega-3 încetinesc coagularea sângelui. Acestea inhibă agregarea trombocitelor din sânge.
Prin urmare, este esențial să urmăriți aportul de semințe de in, dacă luați medicamente anticoagulante sau medicamente pentru inimă. Nu consumați aspirină sau alte medicamente pe bază de plante împreună cu aceste semințe.
⚠️ Consumul excesiv de semințe de in poate duce la suprasolicitarea fibrelor și la constipație
Semințele de in sunt extrem d bogate în fibre dietetice. Consumul excesiv brusc al acestor semințe mărește încărcătura de fibre din corpul dumneavoastră. Prea multe fibre vă pot înfunda stomacul și intestinele.

Este posibil să aveți dureri de stomac, crampe și constipație în astfel de cazuri. De asemenea, aportul insuficient de apă poate agrava starea dumneavoastră. Consumul de porții mici de semințe de in cu suficientă apă este calea corectă de urmat.
Mai mult, persoanele cu sindrom de colon iritabil sau constipație prezintă un risc mai mare de a suferi astfel de efecte secundare.
⚠️ Consumul excesiv de semințe de in poate crește riscul de cancer
Cercetările nu sunt clare în acest sens. Semințele de in sunt bogate în fitoestrogeni. În studii, fitoestrogenii nu au prezentat niciun efect protector împotriva cancerului de prostată ( 9 ). Unii cred că lignanii și fitoestrogenii prezenți în semințele de in pot crește riscul de cancer de prostată, deși sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege acest mecanism.
⚠️ Consumul excesiv de semințe de in poate cauza probleme în timpul sarcinii și alăptării
Există cercetări limitate în acest aspect. În perioada de lactație, o dietă cu semințe de in poate afecta metabolismul hormonilor tiroidieni. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege efectul semințelor de in în timpul sarcinii. Consultați-vă medicul înainte de a consuma semințe de in în timpul sarcinii.
⚠️ Consumul excesiv de semințe de in poate cauza toxicitatea cianurii
Nucile și semințele, cum ar fi migdalele, leguminoasele și semințele de in, au urme de compuși de cianură. Este bine să le consumăm în cantități mici.
Mai mult, majoritatea glicozidelor cianogene sunt sensibile la căldură. Acestea se degradează în molecule mai mici care se evaporă sau devin mai puțin toxice atunci când prăjești sau gătești semințe de in.
Problema apare atunci când mănânci cantități mari de semințe de in crude. Deoarece semințele de in crude au intacte reziduurile nocive de cianură, acestea ar putea provoca toxicitate asupra cianurii. Cu toate acestea, cercetările sugerează că o cantitate dietetică recomandată de acizi grași omega-3 (ALA) pot fi obținute consumând aproximativ 9 g de semințe de in pe zi. Respectarea acestei limite nu va face rău.
❓Care este doza sigură a semințelor de in
Se recomandă să consumați în fiecare zi aproximativ 1-2 linguri de semințe de in măcinate sau 1 lingură de ulei de semințe de in pentru a profita de beneficiile sale pentru sănătate. Consumând 9-10 g sau 1 lingură de aceste semințe pe zi poate oferi nivelurile necesare de ALA (1,6 g / zi pentru bărbați și 1,1 g / zi pentru femei).
Puteți folosi semințe de in pentru a face produse de patiserie, batoane energizante sau chiar agenți de îngroșare.
Nu uitați însă să beți suficientă apă (cel puțin 2 litri / zi) pentru a preveni efectele secundare ale acestor semințe.
✔️ Concluzie
Semințele de in devin populare ca alimente sănătoase. Dar consumul de semințe de in sau produsele lor derivate, în cantități mari, pot duce la o supraîncărcare de fibre și anti-nutrienți. Pot urma efecte secundare, cum ar fi constipație, alergii, toxicitate și deficit de minerale.
Pentru a evita astfel de probleme, mâncați porții mici de semințe de in, hidratați-vă bine corpul și aveți grijă de interacțiunile medicamentoase.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.