Năutul – 10 beneficii de nota 10

1
Naut beneficii pentru sănătate

Năutul are un profil nutrițional extraordinar. Știați că o ceașcă de năut furnizează până la 40% din cantitatea necesară de fibre zilnice, precum și 70% folat și 22% fier? Năutul are un indice glicemic scăzut. Înseamnă că organismul tău digeră lent această leguminoasă, ceea ce te ajută să te simți plin pentru mult timp și să previi creșterea nivelului de glucoză din sânge.
✔️ Reduce nivelul glicemiei
Asociația Americană a Diabetului recomandă năutul ca sursă de fibre pentru persoanele cu diabet. Într-un studiu s-a constatat că 30g de fibre în fiecare zi ar putea reduce inflamația la persoanele care au diabet de tip 1. În mod ideal, este recomandat ca adulții să consume până la 28,0 grame de fibre pe zi.
Un alt studiu din 2018 a constatat că o dietă bogată în fibre a contribuit la scăderea nivelului de zahăr din sânge și la minimizarea riscului de diabet de tip 2. Acest lucru face din năut un ingredient ideal într-un plan de masă pentru diabet.
✔️ Promovează sănătatea oaselor
Năutul conține calciu, fier și fosfor; toate mineralele necesare care promovează o structură osoasă sănătoasă și puternică. Încorporarea năutului în dieta zilnică este o modalitate excelentă de prevenire a osteoporozei.
✔️ Gestionează tensiunea arterială
Consumul regulat de năut poate ajuta la creșterea nivelului de potasiu. Potasiul ajută la reducerea tensiunii arteriale crescute. De fapt, se recomandă ca adulții să consume zilnic 4.700 mg de potasiu. Năutul are un conținut natural ridicat de minerale și poate fi consumat cu ușurință pentru a vă satisface necesarul zilnic de potasiu. O ceașcă de năut (164g), are 474 mg de potasiu.
Dacă intenționați să utilizați năut conservat, acordați atenție nivelului de sodiu din lista de ingrediente. Cel mai bine este să gătiți întotdeauna năut uscat, astfel încât să puteți controla și limita cantitatea de sodiu pe care o consumați. Este recomandat să vă mențineți nivelul de sodiu sub 2.300 în fiecare zi pentru a preveni bolile cardiovasculare.

✔️ Promovează sănătatea inimii
Năutul are un conținut ridicat de vitamine B, fibre, seleniu, fier și magneziu; ingrediente care susțin sănătatea inimii. Fibrele scad riscul de a dezvolta boli de inimă, deoarece scade nivelul colesterolului din sânge.
✔️ Ajută la combaterea cancerului
Cancerul este cauzat de radicalii liberi. Aceștia sunt substanțe toxice care se acumulează în organism din cauza metabolismului slab. Pe măsură ce nivelul toxinei crește, apar leziuni celulare, provocând o varietate de probleme de sănătate, inclusiv cancer. Năutul conține antioxidanți precum beta-carotenul și seleniul. Acestea sunt vitale în eliminarea radicalilor liberi. Într-o singură ceașcă de năut, există 6,1 mcg de seleniu. Necesarul zilnic recomandat de seleniu pentru adulți este de 55 mcg. Seleniul este un puternic antioxidant capabil să protejeze organismul împotriva dezvoltării cancerului. Atunci când seleniul este cuplat cu fibre, vă poate ajuta să reduceți riscul de a dezvolta cancer colorectal.
✔️ Reduce colesterolul
Studiile au constatat că participanții care au consumat năut în mod regulat au avut niveluri scăzute de LDL (lipoproteine cu densitate mică) comparativ cu cei care au consumat doar o dietă pe bază de grâu. Cercetătorii au subliniat că conținutul ridicat de fibre din năut a fost responsabil pentru reducerea nivelului de colesterol rău.
✔️ Îmbunătățește sănătatea mintală
Într-o singură ceașcă de năut, există 69,7 mg de colină. Acesta este un mineral esențial pentru sistemul nervos și funcția creierului. Colina joacă un rol vital în învățare, memorie, reglarea dispoziției, metabolismului și controlului muscular. Aportul zilnic recomandat de colină pentru adulți este de 400 până la 550 mg. Acest lucru variază în funcție de sex și dacă alăptați sau sunteți gravidă. În plus, conținutul de seleniu din năut susține gândirea și memoria.
✔️ Promovează regularitatea și digestia
Năutul este o sursă excelentă de fibre. Consumul zilnic vă ajută să promovați o sănătate intestinală bună.
✔️ Ajută la gestionarea greutății
Dacă încercați să slăbiți sau să rămâneți într-un interval de greutate sănătos, atunci năutul este aliatul vostru. Fibra dietetică din năut acționează ca agenți de încărcare. Aceasta înseamnă că vă veți simți plin pentru o perioadă mai lungă de timp. În plus, conținutul lor ridicat de proteine contribuie, de asemenea, la reducerea poftei de mâncare și, prin urmare, la limitarea aportului caloric.
✔️ Previne carența de fier
Fierul este un mineral esențial în organism. Ajută celulele roșii din sânge să transporte și să furnizeze oxigen către întregul corp. Când există o deficiență de fier în organism, aceasta poate provoca oboseală și slăbiciune. Unele condiții de sănătate care pun viața în pericol pot apărea din cauza nivelurilor scăzute de fier. Năutul este o sursă excelentă de fier. Când este consumat cu vitamina C, corpul tău este capabil să absoarbă mai bine acest mineral.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!