Majoritatea oamenilor aleg să mănânce tulpini de țelină, dar și frunzele verzi și semințele acestei legume sunt comestibile și benefice. De exemplu, frunzele sunt un adaos grozav la cartofi și supe, iar semințele – care pot fi găsite fie sub formă de semințe întregi, fie sub formă de extract – au unele beneficii impresionante pentru sănătate, cum ar fi reducerea inflamației și combaterea infecțiilor.
👉 Informații nutriționale
Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA, o cană de țelină crudă tocată (aproximativ 100 de grame) conține aproximativ:
– 16,2 calorii
– 3,5 grame carbohidrați
– 0,7 grame de proteine
– 0,2 grame de grăsime
– 1,6 grame de fibre
– 29,6 micrograme de vitamina K (37% DZR)
– 453 de unități internaționale de vitamina A (9% DZR)
– 36,5 micrograme de folat (9% DZR)
– 263 miligrame de potasiu (8% DZR)
– 3,1 miligrame de vitamina C (5% DZR)
– 0,1 miligrame de mangan (5% DZR)
– 0,1 miligrame de vitamina B6 (4% DZR)
– 40,4 miligrame de calciu (4% DZR)
– 0,1 miligrame de riboflavină (3% DZR)
– 11,1 miligrame de magneziu (3% DZR)
În plus, este o sursă bună de fibre alimentare, mai ales când mănânci mai mult de o ceașcă odată, ceea ce înseamnă că poate avea beneficii digestive.
Având în vedere că are un procent mare de apă și electroliți – inclusiv aproximativ 80 de miligrame de sodiu per cană, ceea ce este destul de mare pentru o legumă – poate ajuta la prevenirea simptomelor de deshidratare, acționând în același timp ca un diuretic natural care reduce balonarea.
👉 Beneficii pentru sănătate
Care sunt beneficiile consumului de țelină? Iată câteva motive pentru a adăuga această legumă în dieta ta:
1. Poate ajuta la scăderea nivelului ridicat de colesterol și zahăr din sânge
Țelina poate avea unele efecte de scădere a colesterolului datorită unui compus unic numit 3-n-butilftalidă (BuPh) despre care s-a raportat că are acțiune de scădere a lipidelor. Cercetătorii cred că această legumă are probabil și mulți alți compuși de protecție.
În plus, s-a descoperit că extractele din această legumă ajută la scăderea semnificativă a nivelului de glucoză din plasmă la adulții care sunt prediabetici.
2. Poate reduce inflamația
Țelina conține antioxidanți și polizaharide despre care se știe că acționează ca antiinflamatoare, în special antioxidanți flavonoizi și polifenoli. Cercetările arată că acestea susțin sănătatea generală, mai ales odată cu înaintarea în vârstă, prin combaterea daunelor radicalilor liberi (sau a stresului oxidativ) care poate duce la deteriorarea celulară și inflamație.
Cercetătorii au identificat peste o duzină de tipuri diferite de compuși nutritivi și antioxidanți care sunt responsabili pentru beneficiile produselor din țelină. Acestea includ acizi fenolici precum acidul cafeic și acidul ferulic, plus flavanoli precum quercetina .
Datorită potențialului său de scădere a inflamației, țelina poate fi utilă pentru tratarea unei game largi de afecțiuni care sunt agravate de inflamație, inclusiv:
– dureri articulare (cum ar fi artrita)
– gută
– infecții ale rinichilor și ficatului
– tulburări ale pielii
– sindromul colonului iritabil
– și altele
Consumul de flavonoide din alimentele vegetale a fost asociat cu reducerea inflamației care afectează creierul.
3. Poate ajuta la prevenirea sau tratarea hipertensiunii arteriale
Se crede că anumiți nutrienți găsiți în țelină pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, acționând ca un relaxant al mușchilor netezi și îmbunătățind fluxul de calciu și potasiu în și din celule. Există, de asemenea, unele dovezi că extractul de țelină poate ajuta vasele de sânge să se extindă și să se contracte, să îmbunătățească fluxul sanguin și să contribuie la sănătatea generală a inimii.
4. Poate ajuta la prevenirea ulcerelor
Această legumă rădăcinoasă poate ajuta la prevenirea sau reducerea formării de ulcere datorită unui tip special de extract de etanol care este util în protejarea mucoasei tractului digestiv.
Cercetătorii cred că țelina hrănește stomacul, colonul și intestinele datorită prezenței constituenților chimici, cum ar fi flavonoidele, taninurile, uleiurile volatile și alcaloizii. Acești compuși controlează nivelul de acid gastric eliberat, îmbunătățind nivelul de mucus protector.
Un studiu publicat în Journal of Pharmaceutical Biology a constatat că extractul de țelină are și capacitatea de a reumple în mod semnificativ nivelurile epuizate de mucus gastric, care este necesar în mucoasa stomacului pentru a preveni formarea de găuri și deschideri mici.
5. Poate proteja sănătatea ficatului
Într-un studiu, când șobolanii au fost hrăniți cu țelină (împreună cu cicoare și orz), șobolanii au experimentat o reducere a cantității de acumulare periculoasă de grăsime în ficat, precum și îmbunătățiri ale funcției enzimelor hepatice și ale nivelurilor de lipide din sânge.
Cercetătorii au descoperit că, cu cât li s-a administrat mai multă țelină, cicoare și orz șobolanilor din acest studiu, cu atât sănătatea ficatului lor s-a îmbunătățit mai mult.
6. Poate avea beneficii pentru pierderea în greutate
Țelina are un conținut extrem de scăzut de calorii și poate fi un aliment valoros pentru a te ajuta să slăbești datorită capacității sale de a oferi nutrienți vitali și de a ajuta la reglarea metabolismului lipidelor (grăsimilor).
Pe lângă conținutul său nutrițional, în special aportul de antioxidanți, electroliți, vitamine și minerale, conține apă și fibre care vă pot face să vă simțiți plini, adăugând volum meselor. Consumul de țelină întreagă oferă mai multe fibre decât sucul, așa că aceasta poate fi cea mai bună opțiune.
7. Poate susține digestia și poate reduce balonarea
Semințele de țelină au un compus uleios cunoscut sub numele de NBP care are efect diuretic și ajută la detoxifierea organismului. Într-un studiu care a implicat șobolani, publicat în Journal of Medicinal Foods (același menționat mai sus), volumul de urină a fost semnificativ mai mare atunci când șobolanilor li s-a administrat extract de țelină.
Beneficiile digestive ale țelinei se datorează parțial efectelor sale diuretice – și, de asemenea, pentru că stimulează circulația în intestine, ajutând, prin urmare, la îmbunătățirea digestiei și la ameliorarea balonării și umflăturii din cauza retenției de apă.
8. Are proprietăți antimicrobiene care luptă împotriva infecțiilor
Semințele de țelină au fost folosite de secole ca medicament pe bază de plante cu efecte antibacteriene. Un raport publicat în Journal of Pharmacy and Pharmacology a demonstrat că produsele din țelină conțin componente antimicrobiene.
Există unele dovezi că poate purifica și reduce semnificativ creșterea bacteriilor, susținând în mod natural imunitatea împotriva infecțiilor bacteriene.
9. Poate ajuta la prevenirea infecțiilor urinare
Deoarece țelina ajută la reducerea acidului uric și stimulează producția de urină, este benefică pentru combaterea infecțiilor bacteriene din tractul digestiv și organele reproducătoare. La fel ca merișoarele, care sunt cunoscute pentru combaterea infecțiilor tractului urinar (ITU), țelina poate ajuta la prevenirea infecțiilor urinare, precum și a tulburărilor vezicii urinare, a problemelor renale și, eventual, chiar a chisturilor la nivelul organelor de reproducere.
10. Poate avea efecte anti-cancer
Țelina face parte din aceeași familie de plante cu legumele care protejează împotriva cancerului, cum ar fi morcovii, țelina, feniculul, pătrunjelul și păstârnacul, care conțin compuși chimio-protectori numiți poliacetilene. Studiile timpurii au arătat că poliacetilenele ajută la reducerea toxicității și luptă împotriva formării cancerului, în special a cancerului de sân, a cancerului intestinal și a leucemiei.
Poliacetlinele au multe efecte de stimulare a sistemului imunitar, inclusiv abilități de combatere a tumorilor care împiedică proliferarea celulelor mutante. Potrivit facultății Departamentului de Științe Agricole de la Universitatea Aarhus din Danemarca, „poliacetilenele au arătat multe bioactivități interesante, inclusiv activitate antiinflamatoare, antiagregatoare plachetar, citotoxică, antitumorală, precum și activitate împotriva bacteriilor și micoplasmei”.
Asta nu e tot. Țelina conține flavonoide numite apigenină și luteolină, care s-a dovedit că induc moartea în celulele canceroase.
👉 Articole recomandate:
📌 Semințe de țelina – un remediu ayurvedic cu care poți trata numeroase probleme de sănătate
📌 9 avantaje excelente ale consumului de suc de țelină + cum să îl prepari în mai puțin de 5 minute
📌 De ce și cum să consumi mai multă țelină – 14 beneficii importante pentru sănătate (rețete pline de savoare)
📌 Beneficiile extraordinare ale consumului de suc de telina
📌 4 retete gustoase, sanatoase si rapide cu telina pe care trebuie sa le incerci
Niciun comentariu