Tulpini de țelină (apio) – beneficii puternice pentru rinichi, hipertensiune, tranzitul intestinal și altele

0

Apio este denumirea comerciala, provenita din limba spaniola, pentru tulpina dulce de telina. Este foarte benefica sanatatii, avand proprietati nutritionale semnificative. Are o proportie mare de apa (95%) si ofera foarte putine calorii.
Aceasta contine vitaminele A, B1, B2, B6, B9, C, E si K, minerale precum sodiu, potasiu, calciu, zinc, magneziu, fier, cupru, sulf, fosfor si siliciu, fibre si uleiuri esentiale.
Datorita celor 8 compusi anticancerigeni pe care ii contine, poate fi eficienta atat in prevenirea cancerului, accelerand dezvoltarea celulelor albe care distrug cu celulele canceroase. In tulpina telinei se gaseste un compus numit cumarina care poate prevenei formarea si dezvoltarea cancerului de stomac si colon.
Ajuta la eliminarea mai rapida a toxinelor din corp, imbunatatind functionarea rinichilor. Daca obisnuiesti sa faci pietre la rinichi, tulpina de telina le stopeaza formarea.
Consumul acesteia contribuie la scaderea tensiunii arteriale. Administrata ca un agent antihipertensiv in medicina populara, de cateva secole, telina continua sa dovedeasca faptul ca are o multime de beneficii pentru sanatatea inimii. Telina are in compozitia frunzelor sale niste componente denumite „ftalide”, substante care au efecte relaxante asupra musculaturii arterelor, regland astfel presiunea arteriala. Ftalidele reduc si nivelul de cortizol, reducand astfel stresul din organism, una dintre sursele tensiunii ridicate.

Atunci cand sucul de telina este combinat cu sucurile altor plante, beneficiile sunt sporite, pentru diverse afectiuni.
Printre componenetele principale ale telinei apio se numara fibrele. Acestea ajuta in cazul problemelor digestive, prevenind constipatia si regland tranzitul intestinal.
O alta calitate a acesteia este aceea de a reduce colesterolul nociv din sange, cu pana la 20%, conform studiilor. Ftalidele din telina sunt din nou responsabile pentru asta, ele reduc colesterolul LDL (“rau”) stimuland secretia de acizi biliari in ficat. O secretie crescuta de acizi biliari produce o circulatie mai mare de bila, contribuind la o mai buna digestie si absorbtie a grasimii alimentare si a colesterolului.
Antioxidantii din tulpina de telina lupta cu bacteriile, virusurile si inflamatia din corp; stimuleaza sistemul imunitar si ajuta organismul sa se recupereze mai rapid dupa raceli si gripe. Sucul de telina este cel mai indicat in acest caz!
Atentie! Apio nu este recomandat femeilor insarcinate deoarece stimuleaza contractiile uterului.
In cazul persoanelor cu grave probleme renale se recomanda consultarea medicului.
Cei cu tensiunea arteriala scazuta, nu este recomandat sa consume telina sau frunze de telina!

Niciun comentariu

Nu ratați!