Varză roșie: Superalimentul care luptă împotriva bolilor și vindecă intestinele

1

Varza roșie este o legumă cruciferă, delicioasă atât crudă, cât și gătită. Este adesea consumată crudă în salate, fiartă la abur sau sotată cu alte legume.
👉 Ce conține varza roșie
O cană (89 de grame) de varză roșie tocată, crudă are aproximativ:
– 28 de calorii
– 7 grame carbohidrați
– 1 gram de proteine
– 2 grame de fibre
– 50,7 miligrame de vitamina C (85% DZR)
– 34 micrograme de vitamina K (42% DZR)
– 993 UI vitamina A (20% DZR)
– 0,2 miligrame de mangan (11% DZR)
– 0,2 miligrame de vitamina B6 (9% DZR)
– 216 miligrame de potasiu (6 % DZR)
– 0,1 miligrame de tiamină (4% DZR)
– 0,1 miligrame de riboflavină (4% DZR)
– 16 micrograme de folat (4% DZR)
– 40 de miligrame de calciu (4% DZR)
– 0,7 miligrame de fier (4% DZR)
– 14,2 miligrame de magneziu (4% DZR)
Culoarea verzei roșii se datorează  pigmenților antociani  pe care îi conține. În funcție de aciditatea solului în care se cultivă o plantă care conține antociani, acest pigment poate arăta roșu, violet sau chiar albastru.
👉 Beneficiile pentru sănătate ale verzei roșii
1. Întărește sistemul imunitar
Varza roșie conține vitamina C atât de importantă, un antioxidant crucial necesar pentru ca organismul nostru să aibă un sistem imunitar puternic. Stimulează activitatea globulelor albe, formând prima linie de apărare a sistemului imunitar. Antioxidanții denși în nutrienți, cum ar fi vitamina C, sunt cunoscuți a avea o potență antioxidantă mare pentru a ajuta la minimizarea efectelor dăunătoare ale speciilor reactive. Fiind unul dintre cele mai bogate alimente în vitamina C, varza roșie este un stimulent major al sistemului imunitar.
Sistemul imunitar este extrem de vulnerabil la echilibrul oxidant și antioxidant, deoarece producția necontrolată de radicali liberi îi poate afecta funcția și mecanismul de apărare. Acești radicali liberi se pot forma în organism și pot favoriza deteriorarea țesuturilor. Cu toate acestea, antioxidanții sunt mecanismele de apărare perfecte pentru sistemul imunitar și pot ajuta la combaterea intrușilor, inclusiv a cancerului. În plus, vitamina C este importantă în formarea colagenului, care menține corpurile și celulele noastre conectate și solide.
2. Combate inflamația și artrita
Varza roșie conține fitonutrienți  care pot ajuta la reducerea inflamației cronice. Un compus din varza roșie care poate fi responsabil este sulforafanul (care se găsește în multe legume crucifere), un puternic ucigaș al inflamației.

Potrivit Fundației pentru artrită, o dietă plină cu fructe și legume bogate în antociani, cum ar fi varza roșie, ar trebui să facă parte din regimul zilnic al unui pacient cu artrită. Aceste tipuri de alimente antiinflamatoare  pot ajuta la  tratarea naturală a  inflamației artritei și a complicațiilor artritice.
3. Susține sănătatea oaselor și reduce riscul de osteoporoză
Varza roșie este un aliment bogat în vitamina K și știm că vitamina K crește cantitatea de proteină specifică necesară pentru menținerea calciului osos, reducând astfel riscul de osteoporoză. Femeile, în special, par să aibă o densitate osoasă mai mare atunci când consumă o dietă bogată în vitamina K.
Unele cercetări arată că suplimentarea cu vitamina K poate preveni în mod eficient noi fracturi osoase și poate ajuta la menținerea densității osoase, motiv pentru care varza roșie este un bun plus la  dieta pentru osteoporoză.
În primii douăzeci și ceva de ani de viață, țesutul osos continuă să se formeze. Din acel moment până la vârsta de aproximativ 40 de ani, corpul tău menține masa osoasă pe care o ai la 20 de ani. Femeile care se confruntă cu menopauză vor experimenta apoi o scădere rapidă a densității oaselor lor, bărbații ajungând la sfârșit în jurul vârstei de 70 de ani. Cu cât oasele tale devin mai puțin puternice, cu atât este mai probabil să suferi fracturi. Aceste fracturi debilitează persoanele în vârstă și se numără printre principalele cauze de pierdere a mobilității, care poate apoi scade drastic capacitatea de a trăi o viață sănătoasă. De aceea, alimentele bogate în vitamina K, cum ar fi varza roșie, sunt atât de importante pentru a ajuta la menținerea sănătății oaselor și pentru a întârzia sau preveni osteoporoza.
4. Combate bolile cronice
Pe parcursul vieții, degenerarea celulară se va întâmpla indiferent cât de sănătos ai trăi. Cu toate acestea, umplându-ți dieta cu alimente bogate în antioxidanți, poți oferi corpului tău cea mai bună șansă posibilă de a preveni și combate bolile cronice grave. Varza roșie este unul dintre acele alimente bogate în antioxidanți, cu o  valoare ORAC de 2.496 când este crudă și de 3.145 când este fiartă. Se crede că legumele Brassica precum varza roșie, varza kale și broccoli ajută organismul în prevenirea bolilor cronice precum cancerul, bolile de inimă și diabetul.
5. Promovează un intestin sănătos
Știm că  alimentele probiotice  oferă o doză bună de bacterii bune, atât de necesare, la care sistemul nostru digestiv tânjește, dar ce legătură are asta cu varza roșie? Sunt sigur că ați auzit de  kimchi. Majoritatea kimchi-ului este făcut din varză verde, dar kimchi-ul făcut din varză roșie sau violetă devine din ce în ce mai popular. Kimchi este un  aliment fermentat tradițional coreean – de fapt, este unul dintre cele mai populare alimente probiotice vegetale din lume.
Alimentele bogate în probiotice, cum ar fi kimchi, susțin sănătatea intestinului, susținând creșterea bacteriilor sănătoase, protejând împotriva sindromului de intestin permeabil și întărind imunitatea. Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Națională Pusan din Coreea, kimchi-ul poate proteja împotriva obezității, cheagurilor de sânge, degenerescenței legate de vârstă, neurodegenerării și chiar problemelor pielii.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!