Varza savoy – o legumă cu puteri vindecătoare

0
Varza savoy beneficii

👉 Valoare nutrițională:
Prin consumul a 70 de grame de varză Savoy crudă obtineți:
– 19 calorii
– 1,4 grame de proteine
– 0,07 grame de grăsimi
– 4,27 grame de carbohidrați
– 2,2 grame de fibre dietetice
– 1,59 grame de zaharuri totale
– 40,17% DZR din vitamina K
– 24,11% DZR din vitamina C
– 14% DZR din vitamina B9
– 10,23% DZR din vitamina B6
– 24 mg calciu
– 0,28 mg fier
– 20 mg magneziu
– 29 mg fosfor
– 161 mg potasiu
– 20 mg sodiu
– 0,19 mg zinc
– 0,043 mg cupru
– 0,126 mg mangan
– 0,6 µg de seleniu
👉 Beneficiile pentru sănătate ale varzei Savoy
Varza Savoy este lipsită de grăsimi, colesterol și bogată în vitamina A, K, C și B6. De asemenea, posedă proteine, fibre, fier, mangan, folat, tiamină, potasiu, calciu și magneziu. Oferă o cantitate redusă de calorii. Fitonutrienții găsiți în varza Savoy acționează ca un antioxidant care ajută la scăderea riscului de cancer.
1. Sănătatea gingiilor și dinții
Dieta săracă în vitamina C, A, D și K este asociată cu riscul de apariție a cariilor și afectarea gingiilor. Aportul de alimente bogate în vitamine ajută la mineralizarea dinților și oaselor. Alimentele bogate în minerale și vitamine ajută la eliminarea bacteriilor prezente în gură. Vitamina K împreună cu celelalte vitamine și minerale previn bacteriile care deteriorează smalțul și cauzează cariile dentare.

2. Sănătatea creierului
Vitamina K acționează în metabolismul sfingolipidelor, molecule care apar în mod natural și care se găsesc în membranele celulare ale celulei. Studiul arată că vitamina K posedă proprietăți antiinflamatorii care previn stresul oxidativ cauzat de daunele provocate de radicalii liberi. Stresul oxidativ dăunează celulelor și contribuie la afecțiunile de sănătate, cum ar fi Parkinson, boala Alzheimer și afecțiunile cardiace.
3. Anticancerigen
Vitamina K ajută la reducerea riscului de cancer de colon, prostată, nazal, stomac și oral. Studiul arată că aportul ridicat de vitamina K de către pacienții cu cancer hepatic ajută la îmbunătățirea funcțiilor ficatului. Creșterea consumului de vitamina K ajută la reducerea riscului de cancer și afecțiuni cardiovasculare.
4. Guta
Vitamina C ajută la scăderea riscului de gută, o afecțiune dureroasă în care degetul mare este afectat. Devine inflamat, rigid și dureros din cauza prezenței excesive de acid uric care duce la formarea cristalelor în articulații.
Studiul arată că aportul de 1000 până la 1499 mg de vitamina C în mod regulat ajută la reducerea riscului de gută cu 31% în comparație cu cei care nu au suficientă vitamină.
5. Radicali liberi
Vitamina C este un antioxidant care ajută la eliminarea radicalilor liberi, a poluanților și a substanțelor chimice toxice. Radicalii liberi duc la boli de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și artrita. Radicalii liberi se acumulează în organism în timpul descompunerii alimentelor și atunci când sunteți expuși la fum, diverși poluanți sau radiații.
6. Absorbirea nutrienților
Corpul ar trebui să funcționeze corespunzător pentru a absorbi nutrienții din alimente. Aportul de vitamina C cu fier crește absorbția fierului la copii și adulți.
7. Inimă sănătoasă
Vitamina B ajută la reducerea nivelului de homocisteină din sânge. Homocisteina creste riscul de accident vascular cerebral și atacuri de cord. Ajută la menținerea nivelului de homocisteină și are un efect pozitiv în procesul de metabolizare a mineralelor, precum și în activitățile antioxidante. Studiile arată că aportul ridicat de folat reduce riscul bolilor cardiovasculare în comparație cu cei care au un nivel scăzut. Cercetările arată că vitamina B12 poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și, de asemenea, te protejează de accident vascular cerebral.
8. Sarcina
Folatul este o vitamină vitală pentru o sarcină sănătoasă. Deficiența de folat în timpul sarcinii are ca rezultat defecte ale tubului neural, cum ar fi anencefalia, spina bifida, complicațiile cardiace și malformațiile membrelor. Folatul acționează ca coenzimă în transferurile unice de carbon pentru metabolismul aminoacizilor și sinteza acizilor nucleici. Folatul este esențial pentru copierea ADN-ului și formarea de celule noi. Fasolea încolțită, legumele cu frunze verzi, citricele și avocado sunt alimentele bogate în folat.
9. Digestie
Ambele fibre sunt necesare pentru digestie. Fibrele insolubile asigură o cantitate mare a scaunului. De asemenea, accelerează timpul de eliminare a deșeurilor, ceea ce previne balonarea, indigestia și constipația. Fibrele solubile absoarbe apa transformată în substanță vâscoasă și gelatinoasă și fermentează bacteriile din tractul digestiv, ceea ce îmbunătățește și digestia. Fibrele necesită apă pentru a avea efecte benefice.
10. Diabet
Fibra solubilă ajută la încetinirea digestiei și menține nivelul zahărului din sânge. Îmbunătățește sensibilitatea insulinei și controlează nivelurile de zahăr. Aportul ridicat de fibre previne rezistența insulinei care se formează din creșterea nivelului de glucoză.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.