Vinete africane – utilizări, beneficii și rețetă

0
vinete africane beneficii

Vinetele africane, clasificate botanic ca Solanum macrocarpon, sunt plante tropicale perene, strâns legate de vinete și aparține familiei Solanaceae. Sunt cultivate pentru fructele lor comestibile, care sunt gătite și consumate ca orice alte legume. Acestea variază prin culoare și formă, în funcție de soi, și sunt împărțite în patru grupe clasificate după mărime, formă și metodă de utilizare: Gilo, Shum, Kumba și Aculeatum. Vinetele africane provin din Africa de Vest, dar sunt acum răspândite pe scară largă în Africa Centrală și de Est.
👉 Utilizările și beneficiile vinetelor africane
– Sunt folosite ca laxativ și ca mijloc de tratare a bolilor cardiace în Nigeria.
– Florile sunt mestecate pentru a curăța dinții.
– Frunzele sunt încălzite și apoi sunt mestecate pentru a ușura durerea în gât.
– Rădăcinile sunt fierte și sucul este apoi consumat pentru a ucide viermii din stomac.
– Rădăcina este, de asemenea, utilizată pentru bronșită, dureri corporale, astm și accelerează procesul de vindecare a rănilor.
– Semințele sunt zdrobite pentru a trata durerile de dinți.
– Frunzele zdrobite sunt luate pentru a trata problemele de stomac.
– Decoctul de frunze și rădăcini este utilizat pentru a trata abcesele și infecțiile urechii.
– Vânata africană mai este utilizată și pentru a trata problemele digestive și anemia
👉 Utilizări culinare
– Vinetele pot fi consumate crude.
– Se culeg înainte de a fi complet coaptă și sunt gătite ca legume sau utilizate în supe și sosuri.
– Frunzele tinere sunt fierte și consumate ca legume.
– Frunzele sunt fierte sau aburite și utilizate ca garnitură cu orez.
– Se pot adăuga la supe și sosuri.
👉 Rețetă

Vinete africane în stil nepalez
✔️ Ingrediente
– 1½ kilograme de vinete africane tăiate în sferturi
– ¼ ceașcă de ulei vegetal sau de măsline
– 1 lingură semințe de chimen
– 1 ceapa medie , tocata
– 3 căței de usturoi tocat
– 1 kilogram de cartofi, tăiați felii
– 1 linguriță turmeric măcinat
– Ghimbir proaspăt de 2 cm, tocat
– 1 ardei iute roșu, tocat
– 1½ căni supă de legume sau apă
– 250 grame de roșii, tocate
– ½ cană de coriandru tocat
– ¼ ceașcă de ceapă verde
– Sare și piper
✔️ Mod de preparare:
– Aduceți la fiert o oală mare cu apă și sare. Se fierb vinetele aproximativ 4 minute și se transferă într-o baie de gheață sau se răcește cu apă rece într-o strecurătoare. Se pune deoparte.
– Încălziți uleiul la foc mediu într-o tigaie mare, antiaderentă. Adăugați semințele de chimen și prăjiți până devin parfumate, aproximativ un minut. Adăugați ceapa și gătiți aproximativ 5 – 8 minute.
– Adăugați cartofii și curcuma, condimentând cu sare și piper. Se amestecă bine, astfel încât cartofii și ceapa să capete o nuanță de portocaliu auriu. Se amestecă des, până când cartofii se rumenesc și se înmoaie, aproximativ 10 – 12 minute.
– Adăugați usturoiul, ghimbirul și ardeii iuți. Lăsați la foc aproximativ un minut. Adăugați vinetele și bulionul. Reduceți focul și fierbeți aproximativ 12 – 15 minute. Chiar înainte de a lua tigaia de pe foc, amestecați roșiile, coriandrul și ceapa verde. Serviți fierbinte, peste orez.

Niciun comentariu

Nu ratați!