Mărarul este deosebit atât pe plan culinar cât și medicinal. Este folosit de sute de ani pentru beneficiile oferite

0

Beneficiile pentru sănătate ale mărarului includ capacitatea de a stimula sănătatea digestiva, precum și de a ușura insomnia, sughițul, diareea, dizenteria, tulburările menstruale, tulburările respiratorii și cancerul. Este bun pentru igiena orală, poate da un impuls sistemului imunitar și poate proteja împotriva degradării oaselor. Conține o substanță antiinflamatoare, ceea ce înseamnă că poate proteja împotriva artritei. Mai mult, poate reduce cantitatea de gaz excesiv.
Beneficiile pentru sănătate ale mărarului sunt derivate din compușii organici, vitamine și minerale. Conține o cantitate semnificativă de vitamina A și C precum și cantități semnificative de folat, fier și mangan.
Uleiurile esențiale prezente în mărar stimulează secreția de bilă și sucuri digestive. Aceste uleiuri stimulează mișcarea intestinală și previn constipația.
Complexele flavonoide și vitamina B prezente în uleiurile sale esențiale activează secreția anumitor enzime și hormoni care au efecte calmante, oferind un somn mai bun.
Conținutul de calciu din mărar este un element important în protejarea oaselor. Osteoporoza afectează milioane de oameni în fiecare an, iar calciul, împreună cu alte minerale esențiale, reprezintă o componentă cheie în creșterea și dezvoltarea corectă a oaselor, precum și în repararea oaselor rănite.
Studiile au arătat că mărarul poate contribui la reducerea fluctuațiilor lipidelor serice și a nivelurilor insulinei în diabetul indus de corticosteroizi.

Mărarul a fost mult timp asociat cu activitatea antimicrobiană și s-a demonstrat că acesta împiedică o serie de infecții microbiene în tot corpul, atât cele din diferite organe cât și la nivelul pielii.
Diareea este cauzată în principal de două lucruri: indigestie și acțiune microbiană. În ceea ce privește indigestia, mărarul poate fi destul de util deoarece are proprietăți digestive foarte bune. Ajută la vindecarea diareei prin inhibarea infecțiilor microbiene care încearcă să atace organismul.
Mărarul este cunoscut de multă vreme ca o plantă antiinflamatoare, ceea ce înseamnă că ajută la reducerea inflamației și a durerii asociate cu boli precum artrita. A fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru acest motiv.
Flavonoidele din mărar stimulează secreția anumitor hormoni care ajută la menținerea ciclurilor menstruale adecvate.
Alte componente găsite în mărar sunt anti-congestive și antihistaminice, contribuind la clarificarea congestiei sistemului respirator din cauza histaminei, alergiilor sau tusei.
Acesta apară împotriva infecțiilor microbiene în gură și antioxidanții minimizează daunele cauzate de radicalii liberi asupra gingiilor și dinților.
Mărarul este deosebit de eficient în neutralizarea radicalilor liberi, protejând organismul împotriva cancerului.
Mărarul îmbunătățește urinarea, ajutând astfel la îndepărtarea toxinelor, sărurilor în exces și a apei din organism. Mai mult, este carminativ și antispasmodic. Stimulează lactația și secrețiile endocrine.

Niciun comentariu

Nu ratați!