Deoarece este una dintre cele mai bogate surse antimicrobiene ale naturii, Manuka este oarecum diferită de alte tipuri de miere, deoarece este utilizată în primul rând pentru beneficiile sale medicinale.
❓ Ce este atât de special la mierea de Manuka
Pe baza unui număr mare de studii plus dovezi anecdotice, există multe beneficii oferite de mierea de Manuka care variază de la ajutarea la vindecarea durerilor de gât și a bolilor digestive la reducerea acneei și a gingivitei.
Din păcate, din cauza industrializării, mierea nu este ceea ce era. Pentru a obține cele mai multe beneficii, va trebui să cunoașteți tipurile specifice de miere brută, nepasteurizată pe care să le căutați, inclusiv miere de Manuka reală.
❓ Ce este mierea Manuka
Mierea de Manuka este un tip unic de miere produsă numai în Noua Zeelandă de albinele europene care polenizează tufa de Manuka (Leptospermum scoparium). Este considerat de mulți experți ca fiind una dintre cele mai benefice forme de miere din lume. A fost produsă pentru prima dată în Noua Zeelandă în anii 1830, când albinele din Anglia au fost aduse în Noua Zeelandă, totuși nu a câștigat multă popularitate până în anii 1980.
Manuka are o aromă bogată, pământească și este în mod natural dulce, plus că este plină de compuși benefici, inclusiv metilglioxal (MGO), care s-a dovedit a avea activitate antibacteriană.
În zilele noastre, mierea de Manuka este disponibilă în multe forme diferite. Pe lângă faptul că este vândută în forma sa pură și adăugată la antibiotice și creme pe bază de plante, o puteți găsi și în măști de față și alte produse de îngrijire a pielii.
La fel ca alte tipuri de miere, cum ar fi mierea crudă, este utilizată medicinal și combinată cu alte ierburi și condimente pentru a ajuta la promovarea vindecării și la întărirea imunității.
👉 Informații nutriționale
Ceea ce face ca mierea de Manuka să fie unică și atât de valoroasă este profilul său nutrițional. Este o sursă bogată de vitamine, enzime și antioxidanți, cum ar fi compușii fenolici. În cadrul acestui tip de miere veți găsi:
•Glucide / zahăr (reprezentând mai mult de 90% din greutatea mierii)
•Compuși precum metilglioxal (MGO) și peroxid de hidrogen
•Enzime, cum ar fi diastaza, invertazele, glucoza oxidaza
•Aminoacizii, „elementele de bază” ale proteinelor
•Vitamine B (B6, tiamină, niacină, riboflavină, acid pantotenic)
•Acizi organici
•Minerale și electroliți, cum ar fi calciu, potasiu, folat, fosfor și altele
•Flavonoide și polifenoli
•Alcaloizi și glicozide
•Compuși volatili
În anii 1980, cercetătorii din Noua Zeelandă au descoperit că Manuka are un nivel considerabil mai ridicat de compuși și enzime benefice decât mierea obișnuită.
Conform studiilor, unele tulpini ale acestui tip de miere din Noua Zeelandă sunt deosebit de bogate în peroxid de hidrogen, metilglioxal (MGO) și dihidroxiacetonă. S-a demonstrat că combinația acestor compuși acționează ca un antibacterian natural, luptând chiar și împotriva unor bacterii rezistente la antibiotice.
👉 Beneficii pentru sănătate
🍯 Sprijină sănătatea digestivă
Excesul de creștere a bacteriilor din intestinul subțire (SIBO), scăderea acidului gastric și a refluxului acid merg mână în mână. Datorită proprietăților sale naturale antibiotice și antibacteriene, mierea de Manuka, este un medicament excelent pentru orice tulburare digestivă legată de bacterii.
De fapt, într-un studiu recent, o bacterie periculoasă legată de toate cele trei afecțiuni, Clostridium difficile, s-a dovedit a fi destul de sensibilă la efectele bactericide ale mierii Manuka. Astfel, administrarea acesteia poate fi foarte benefică la reducerea refluxului acid și la echilibrarea sistemului digestiv pentru a vindeca dezechilibrele stomacale și intestinale.
🍯 Promovează sănătatea pielii
Deși există puține studii clinice care să susțină afirmațiile că mierea crudă vindecă acneea, dacă luăm în considerare proprietățile sale antimicrobiene și vindecătoare, este logic că ar ajuta la o varietate de afecțiuni ale pielii.
O revizuire axată pe efectele mierii de Manuka în tratarea dermatitei atopice a constatat că „este potențial eficientă în tratamentul leziunilor pielii, bazate atât pe studii clinice, cât și pe studii celulare prin diferite mecanisme”.
Mierea de Manuka este utilizată pe scară largă ca tratament pentru milia. Milia sunt umflături mici, albe, care apar pe piele, adesea sub ochi sau în jurul obrajilor. Manuka poate fi amestecată cu scorțișoară și aplicată într-un strat subțire pe piele timp de 10-15 minute pentru a ajuta la reducerea semnelor de inflamație și umflături.
O serie de studii arată că mierea de Manuka poate sprijini vindecarea rănilor. În timp ce puteți încerca acest lucru acasă, cel mai bine este să evitați aplicarea acestuia pe răni deschise sau grave.
🍯 Poate ajuta la tratarea infecțiilor
Cercetătorii au descoperit că mierea de Manuka poate apăra împotriva proliferării bacteriilor distructive, deoarece prezintă în mod natural activitate antimicrobiană împotriva unui spectru de microbi, inclusiv a celor cu rezistență la mai multe medicamente. Efectele sale antibacteriene par a fi datorate pH-ului scăzut al mierii, capacității de a deshidrata bacteriile datorită prezenței MGO și conținutului fitochimic. MGO este considerat principalul constituent antimicrobian al mierii de Manuka, ceea ce îl face unic printre tipurile de miere.
Poate chiar să regleze cele mai puternice gene ale bacteriei MRSA (Staphylococcus aureus rezistent la meticilină), considerat un „superbug” care determină pacienții să se îmbolnăvească foarte mult și să reziste la efectele antibioticelor utilizate în mod obișnuit.
🍯 Poate ajuta la tratarea arsurilor, rănilor și ulcerelor
Bandajele care conțin miere de Manuka sunt disponibile atât fără prescripție medicală, cât și pe bază de prescripție medicală pentru a ajuta la îngrijirea rănilor. Multe studii de cercetare au găsit dovezi că mierea poate ajuta la tratarea rănilor și poate oferi ameliorarea durerii în rândul persoanelor care suferă de arsuri și răni ușoare până la moderate.
Unele dintre motivele pentru care această miere este utilizată în îngrijirea rănilor se datorează naturii sale acide / pH-ului scăzut, plus efectelor antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene. Cercetările arată că poate stimula regenerarea țesuturilor, facilitează vindecarea rănilor, reduce inflamația și umflătura.
De asemenea, s-a demonstrat că mierea de Manuka previne infecțiile cauzate de ulcere în anumite studii efectuate pe animale și blochează creșterea unui anumit tip de bacterii care cauzează ulcere gastrice la om.
🍯 Poate preveni cariile dentare și gingivita
Mai multe studii au demonstrat că mierea de Manuka poate ajuta la tratarea și prevenirea gingivitei și a bolilor parodontale.
Datorită activității sale antimicrobiene, cercetătorii de la Școala de Medicină Dentară de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă au descoperit că mestecarea produselor cu miere de Manuka nu numai că a cauzat o scădere cu 35% a plăcii, dar a dus la o reducere cu 35% a locurilor de sângerare la oamenii care suferă de gingivită. Calciul, zincul și fosforul care se găsesc în mierea de Manuka sunt, de asemenea, substanțe nutritive importante pentru vindecarea dinților.
🍯 Ajută tratamentul IBS și IBD
La evaluarea efectului pe care mierea de Manuka îl are asupra bolii inflamatorii intestinale induse experimental la șobolani, cercetătorii implicați într-un studiu au avut câteva constatări uimitoare:
•Mierea de Manuka a oferit protecție împotriva deteriorării colonului indusă de TNBS.
•Toate grupurile tratate au prezentat inflamație colonică redusă și toți parametrii biochimici au fost semnificativ reduși.
•Mierea de Manuka a ajutat la restabilirea peroxidării lipidelor, precum și la îmbunătățirea parametrilor antioxidanți.
•În modelul inflamator al colitei, administrarea orală a mierii de Manuka a redus semnificativ inflamația colonului. De asemenea, a contribuit la scăderea durerii și pare să protejeze împotriva deteriorării radicalilor liberi.
🍯 Poate ajuta la reducerea durerilor de gât
Unele cercetări au arătat că mierea de Manuka poate stimula producerea de celule imune și citokine la om, crescând imunitatea împotriva anumitor agenți patogeni și boli.
Un studiu a constatat că mierea de Manuka oprește dezvoltarea bacteriilor Strep care provoacă dureri în gât. Nu este de mirare atunci că atât de mulți oameni beneficiază aproape instantaneu de ususrarea durerii de gât atunci când consuma o linguriță de miere.
Recent, a fost chiar aprobat de Institutul Național al Cancerului pentru a fi utilizată pentru tratarea inflamației în gât de la chimioterapie.
🍯 Poate ajuta la reducerea alergiilor sezoniere
Un studiu care a examinat efectele mierii de manuka și polenului de mesteacăn asupra alergiilor a avut rezultate remarcabile. Participanții au primit miere cu polen de mesteacăn adăugat sau medicamente antialergice. Rezultatele au fost impresionante:
“… pacienții au raportat un scor total al simptomelor cu 60% mai mic și 70% mai puține zile cu simptome severe și au folosit cu 50% mai puține antihistaminice comparativ cu grupul de control.”
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că există o diferență foarte mică între utilizatorii de miere cu polen de mesteacăn și utilizatorii de miere simplă. Astfel, consumul mierii de Manuka în mod regulat vă poate ajuta la simptomele alergice sezoniere și vă poate reduce nevoia de medicamente.
🍯 Înfrumusețează și îmbunătățește sănătatea
Consumată zilnic, mierea de Manuka are un efect de elixir care poate stimula energia, sprijini detoxifierea și, eventual, ajuta la îmbunătățirea tonusului și texturii pielii.
Adăugați-o în masca de păr și de față pentru a vă bucura de o piele hidratată și întinerită și de un păr strălucitor și mai puternic.
O altă utilizare preferată este într-o băutură detoxifiantă.
🍯 Poate îmbunătăți somnul
Mierea de Manuka poate ajuta la promovarea unui somn profund odihnitor, funcționând ca un ajutor natural pentru somn. Eliberează încet glicogenul necesar funcțiilor esențiale ale corpului în timpul somnului. Adăugarea mierii în lapte înainte de culcare ajută organismul să elibereze melatonina în creier, care este necesară pentru un somn profund.
Există multe tulburări de sănătate asociate somnului slab, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip II, accidentul vascular cerebral și artrita. Deoarece mierea se dovedește că ajută la un somn de calitate, ar putea contribui la reducerea acestui risc și a multor alte probleme de sănătate.
🍯 Poate reduce simptomele fibrozei chistice
Fibroza chistică este o tulburare genetică care determină o defecțiune a unui anumit tip de proteină, ducând la o supraproducție de mucus gros care poate înfunda plămânii și poate crește riscul de infecții respiratorii. Cercetări promițătoare arată că mierea de Manuka ar putea ajuta la distrugerea bacteriilor pentru a combate infecțiile, în special la cei cu fibroză chistică.
Potrivit unui studiu publicat în Arhivele Microbiologiei, mierea de Manuka a reușit să blocheze creșterea Pseudomonas aeruginosa și Burkholderia spp , două tulpini de bacterii care pot fi deosebit de problematice pentru cei cu fibroză chistică.
👉 Cum alegi mierea de Manuka
Factorul unic Manuka (UMF) este un standard global utilizat pentru a-i identifica și măsura puterea antibacteriană. În esență, UMF este o garanție că mierea comercializată este din Noua Zeelandă, de calitate medicinală și pură.
UMF nu se găsește în nectarul tuturor florilor de Manuka și, comparativ vorbind, Manuka obișnuită conține doar proprietatea antibacteriană a peroxidului de hidrogen care este comună majorității tipurilor de miere.
Ceea ce separă UMF Manuka de alte soiuri Manuka este că are atât peroxidul de hidrogen natural, cât și propria sa proprietate antibacteriană UMF naturală, ceea ce sporește eficiența acesteia. Proprietățile UMF ale mierii de Manuka sunt extrem de stabile și, spre deosebire de peroxidul de hidrogen nu sunt ușor distruse de căldură, lumină și enzime din organism.
Evaluarea UMF minimă recunoscută este UMF5, dar mierea nu este considerată a fi foarte benefică decât dacă poartă un UMF 10+. Aceasta înseamnă că mierea are activitate antibacteriană. Orice variază de la UMF 10 la UMF 15 este un nivel util, iar orice UMF 16 și peste este considerat o calitate superioară.
Mierea originală UMF Manuka o puteți recunoaște după:
1.O marcă UMF etichetată clar pe partea din față a recipientului.
2.Provine dintr-o companie din Noua Zeelandă cu licență UMF și este etichetată în Noua Zeelandă.
3.Numele companiei UMF și numărul de licență este scris pe etichetă.
4.Un număr de rating UMF de 5-16+. Dacă este etichetat fără UMF sau fără număr, atunci nu este miere de Manuka originală!
Potrivit Asociației UMF, ratingul UMF testează de fapt performanța antibacteriană a și o compară cu fenolul, un dezinfectant. Asociația Active Manuka Honey care efectuează testarea afirmă:
Prezența activității speciale fără peroxid poate fi detectată numai printr-o serie de teste științifice legate direct de standardul fenolului. Evaluarea are o relație unu-la-unu cu standardul fenolului.
Aceasta înseamnă că o evaluare UMF de 20+ este echivalentă ca rezistență cu o soluție de fenol de 20%. Evaluarea UMF ideală variază în funcție de scopul dvs., dar studiile de laborator au arătat că mierea de Manuka cu un nivel de activitate non-peroxid de UMF 12 până la UMF 15 este eficientă împotriva unei game largi de bacterii.
Valorile UMF și ce reprezintă:
•0-4 – Non-terapeutic
•4-9 – Nivel de întreținere cu beneficii generale pentru sănătate
•10-14 – Sprijină vindecarea naturală și echilibrul bacterian
•15+ – Niveluri superioare de fenoli, foarte terapeutice, dar nu ar trebui să depășească administrarea unei linguri pe zi
Există un singur sistem de notare care este aprobat de Ministerul pentru Industrii Primare (MPI) din Noua Zeelandă, o ramură a guvernului. MPI nu reglementează gradările bazate pe scalele UMF sau Kfactor.
Conform MPI, toată mierea etichetată ca Manuka pentru export trebuie testată de un laborator recunoscut MPI pentru a se asigura că îndeplinește definiția mierii Manuka reale, care este alcătuită dintr-o combinație de 5 atribute (4 substanțe chimice din nectar și 1 Marker ADN din polenul Manuka). Acest lucru permite producătorilor și consumatorilor să diferențieze mierea de Manuka de alte tipuri de miere.
Orientările recente emise de MPI impun ca toate companiile care vând Manuka să utilizeze „Mono” și „Multifloral”, mai degrabă decât numărul de polen, pentru a-și clasifica produsele. Manuka monofloral este derivat în principal din planta Leptospermum scoparium (manuka). Multifloral Manuka este un amestec provenit dintr-o varietate de surse de plante, dar are o cantitate semnificativă din planta Leptospermum scoparium (manuka).
👉 Riscuri și efecte secundare
În ciuda numeroaselor beneficii asociate cu acest ingredient puternic, există mai multe efecte secundare ale mierii de Manuka pe care poate doriți să le luați în considerare.
La fel ca alte tipuri de îndulcitori, mierea are un conținut ridicat de zahăr. Prin urmare, este important să țineți cont de aportul dumneavoastră, mai ales dacă aveți diabet sau alte probleme cu reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Cei care sunt alergici la albine sau miere pot prezenta, de asemenea, o reacție alergică atunci când utilizează Manuka.
Luați în considerare efectuarea unui test de plasture aplicând o cantitate mică pe piele pentru a vă evalua toleranța. Întrerupeți utilizarea și consultați-vă medicul dacă observați orice reacție adversă sau simptome de alergie alimentară.
În plus, mierea nu este recomandată copiilor cu vârsta sub un an! Acest lucru este pentru a ajuta la minimizarea riscului de botulism infantil, o boală gravă care poate fi cauzată de consumul de miere contaminată cu un anumit tip de bacterii.
Niciun comentariu