Pepsină: semne că aveți nevoie de mai multă enzimă digestivă și cum să o obțineți natural în dieta dumneavoastră

0

Pepsina este considerată una dintre principalele enzime digestive pe care oamenii (și multe alte animale) le produc.
Este esențial pentru noi să digerăm în mod corespunzător proteinele din alimentele pe care le consumăm. În plus, ajută la funcții precum absorbția nutrienților și protecția împotriva alergiilor, creșterea excesivă a drojdiei și multe altele.
Astăzi sunt disponibile suplimente de pepsină care pot ajuta la digestie atunci când nu o produceți in mod corespunzător. Poate ajuta la combaterea indigestiei și a simptomelor asociate cu pancreatită, GERD, reflux acid și arsuri la stomac. Poate contribui la probleme de digerare a proteinelor. Simptomele precum durerea abdominală, balonarea, diareea și deficiențele de nutrienți în B12 și fier pot indica că vă lipsesc sucurile gastrice adecvate și pepsină.
❓Ce este Pepsina
Este o enzimă digestivă din stomac care descompune proteinele în unități mai mici numite polipeptide (sau peptide pe scurt). Această enzimă ajută la digerarea proteinelor – precum cele care se găsesc în carne, ouă, produse lactate, nuci și semințe – prin ruperea legăturilor care leagă aminoacizii. Aminoacizii sunt descriși drept „elementele constitutive ale proteinelor”.
❓Cu ce organ este produsă pepsina și unde se găsește
Pepsina este o enzimă produsă de stomac. Funcționează în stomac. Această enzimă este creată atunci când acidul din stomac schimbă o proteină numită pepsinogen în pepsină. Pepsinogenul este inactiv, dar este convertit în enzima activă pepsină prin acțiunea acidului clorhidric.
Pepsina se găsește în sucurile gastrice acide și necesare pentru a metaboliza în mod corespunzător alimentele pe care le consumăm.
👉 Beneficii și utilizări
Beneficiile și utilizările pepsinei includ:
•Ajută organismul să descompună proteinele greu de digerat.
•Ajută la tratarea indigestiei sau a  scurgerilor intestinale  prin eliminarea stresului din tractul gastro-intestinal.
•Gestionează pancreatita, care interferează cu capacitatea de a produce corect enzimele necesare pentru descompunerea alimentelor.
•Ajută la prepararea anticorpilor și la digerarea IgG.
•Stimulează secreția de bilă.
•Ajută la detoxifierea ficatului.
•Îmbunătățește simptomele de reflux acid, arsuri la stomac și alte probleme precum sindromul intestinului iritabil.
•Îmbunătățește absorbția nutrițională și previne deficiența nutrițională, inclusiv deficitul de vitamina B12, fier și calciu.
•Contracarează inhibitorii enzimei în mod natural din alimente precum arahide, germeni de grâu, albușuri de ou, nuci, semințe, fasole și cartofi.
•Gestionează o varietate largă de probleme de sănătate, cum ar fi dispepsie (durere recurentă sau disconfort la nivelul abdomenului superior), vărsături cauzate de boala de dimineață în timpul sarcinii, greață și diaree și indigestie asociată tratamentelor pentru cancer.
👉 Surse de top
Alimentele din dieta dvs. nu conțin de fapt pepsină, dar vă pot stimula producția de acid gastric și enzime digestive. Așa cum am menționat mai sus, în corpul uman, această enzimă provine din „celulele principale” găsite în stomac. Volumul pe care îl produce crește dacă mănânci volume mari de proteine. Exemple de mese „bogate în proteine” includ cele cu carne roșie, carne de pasăre, pește, ouă, lactate și pulberi de proteine.

👉 Semne de care aveți nevoie de mai mult
Ce se întâmplă dacă stomacul nu produce suficiente sucuri gastrice?
Dacă aveți un nivel scăzut de acid gastric, vă lipsește HCL. HCL este necesar pentru a crea enzima activă pepsină. Acidul clorhidric este creat în mod natural în stomac. Este ceea ce face din stomac un mediu foarte acid care poate descompune alimentele.
Dacă aveți deficit de acid clorhidric / acid gastric și acest lucru interferează cu producția de pepsină, este posibil să aveți simptome precum:
•Indigestie
•Balonare și gaze
•Dureri de stomac
•Constipație sau diaree
•Deficiențe nutritive în vitamina B12 , fier și calciu
•Și afecțiunea aferentă numită intestin cu scurgeri
Unele motive pentru care este posibil să aveți dificultăți la producerea pepsinei și la digestia proteinelor includ:
•Deficiențe nutritive, cum ar fi datorită restricției de calorii sau unei diete foarte limitate.
•Medicamente antiacide, în special utilizarea pe termen lung.
•Antecedente de utilizare frecventă a antibioticelor.
•Mâncare excesivă sau “pe fugă”.
•Multă apă înainte sau în timpul meselor.
•Somn slab, care interferează cu reglarea apetitului și digestia.
Pentru a îmbunătăți digestia generală, pentru a reduce inflamația care poate contribui la GERD / reflux și pentru a vă echilibra producția de acid gastric, iată pașii de urmat:
•Mănâncă alimente care sunt bogate în mod natural în enzime, inclusiv ananas, papaya, mango, banane, avocado, kiwi, kefir, iaurt, miso, sos de soia, tempeh, varză acră, kimchi, polen de albine, oțet de mere și miere crudă.
•Asigurați-vă că mâncați o mulțime de alimente alcaline și o varietate de surse de proteine. Varietatea este benefică pentru obținerea diferiților aminoacizi.
•Consumați mese mici, echilibrate, care sunt răspândite pe tot parcursul zilei. Încercați mesele care combină proteine, carbohidrați complecși și grăsimi sănătoase.
•Nu mâncați în decurs de trei până la patru ore înainte de culcare.
•Mâncați încet. Mănâncă într-un mediu relaxat și ia-ți timp. Mestecați-vă alimentele de aproximativ 30 de ori înainte de a înghiți.
•Mănâncă o varietate de alimente probiotice.
•Utilizați oțet de mere  chiar înainte de mese. Luați o lingură cu o cantitate mică de apă de una până la trei ori pe zi.
•Utilizați miere de Manuka,  care are proprietăți antimicrobiene și poate ajuta la gestionarea supra-creșterii bacteriene intestinale subțiri (SIBO) asociată cu un nivel scăzut de acid gastric. Luați o linguriță o dată sau de două ori pe zi.
•Dacă aveți GERD sau reflux acid, poate doriți să reduceți cantitatea de alimente acide pe care le consumați. Asigurați-vă că mâncați mai multe alimente alcaline. Încercați să țineți un jurnal alimentar pentru a identifica ce tipuri de alimente vă agravează cel mai mult simptomele.
Luați în considerare încercarea de  post intermitent. Are multe beneficii pentru sănătatea intestinelor și scăderea acidului la stomac.

Niciun comentariu

Nu ratați!