Pepeni depistați cu pesticide peste limita admisa – ce efecte pot avea și cât de periculoși sunt

0

Descinderi în piețele din România, după ce ar fi fost descoperite cantități mult prea mari de pesticide în cazul fructelor de sezon. Mai exact, pe rețelele de socializare au apărut imagini în care era verificată concentrația de pesticide, iar rezultatul era unul surprinzător: valori mult prea mari decât limita normală.
Întrucât nu le putem evita, specialiștii ne explică cum putem să reducem cantitatea de substanțe dăunătoare pentru organismul nostru. „Pesticidele sunt prezente și în fructe și în legume. Nu avem să neglijăm utilizarea acestora, dar este important să vedem și care este impactul lor asupra alimentului pe care îl consumăm, cât de mult îi reduce din proprietățile nutritive. Sunt foarte puține studii transmise. Pesticidele sunt folosite pentru a suprima sau modifica ciclul de viață al dăunătorilor, dar în corpul nostru produc reacții toxice. De aici apar foarte multe probleme legate de scăderea imunității, retenția de apă, balonare, aspecte legate de evoluția tubului digestiv”, a explicat dr. Alina Stoica, medic nutriționist.
Dr. Radu Țincu spune că „Unele forme de cancer, limfoamele, Hodgkin, non-Hodgkin, leucemiile, unele tumori solide cum ar fi tumorile cerebrale sau tumorile la nivelul tubului digetiv pot fi induse, dezvoltarea lor poate fi accelerată de utilizarea pesticidelor.
Aceste pesticide acționează ca substanțe care pot să modifice funcționarea normală a sistemului endocrin. Înseamnă că ele mimează anumiți hormoni, iar acești hormoni sunt o păcăleală pentru sistemul nostru endocrin și pot duce la disfuncții ale sistemului endocrin. Sunt studii care spun că pot să apară alergii atât la nivel cutanat cât și la nivel respirator dacă expunem persoanele respective la pesticide”, a mai explicat dr. Radu Țincu.
Pepeni cu pesticide în piețe
Pepenii din piețele din România au fost luați la verificări, după ce pe rețelele de socializare au apărut postări care sugerau că, în urma unor măsurători, au fost depistate depășiri impresionate ale concentrațiilor de substanțe chimice folosite ca îngrășăminte.
Inspectorii sanitari au mers la tarabe și au verificat fructele de sezon care se aflau la vânzare. Au avut loc descinderi din partea Autorității Fitosanitare, în urma cărora au fost prelevate probe din pepenii verzi și galbeni, urmând ca acestea să fie duse în laborator.
Dacă se constată că fructele conțin pesticide în cantități care depășesc limita legal admisă, producătorul va fi sancționat sever. Acesta se expune riscului de a primi amenzi cuprinse între 5000 și 7000 de lei, iar produsele sale vor fi retrase imediat de la comercializare pentru a proteja sănătatea consumatorilor.
În perioada următoare, inspectorii vor extinde controalele nu doar la fructe, ci și la legume, prelevând probe pentru a asigura că și aceste produse respectă normele de siguranță alimentară.
Conform cercetătorilor, în unele situații, dispozitivele utilizate pentru testarea pesticidelor nu sunt calibrate corespunzător. Din acest motiv, se poate ajunge foarte ușor la rezultate inexacte.
În cazul pepenilor, este esențial ca probele pentru analize să fie prelevate din coajă, deoarece aceasta poate conține reziduuri de pesticide. Aceste testere, care pot ajunge la prețuri chiar și de până la 600 de lei, nu oferă însă nicio garanție privind acuratețea rezultatelor.
În lumina acestor probleme, specialiștii sfătuiesc consumatorii să cumpere pepeni doar din surse de încredere.

“Sunt plini de chimicale: împotriva ciupercilor, a insectelor, pentru creştere sau să nu le putrezească rădăcina. Prin irigaţiile la picătură sunt băgate şi pesticide sistemice (n.r. – neonicotinoide), care rămân în miez. În alte ţări au fost interzise.
Iar “mâncarea” înseamnă alte chimicale care îi umflă: azot şi uree. Dar nu-i mai controlează nimeni”, ne explică un mic fermier din Teleorman, adăugând că, de cele mai multe ori, ţăranii fac tratamente fito-sanitare după ureche.
Foarte mulţi producători agricoli preferă acest tip de pesticide pentru că asigură o protecţie mai mare împotriva dăunătorilor, spre deosebire de aşa-numitele pesticide de contact, care pot fi “spălate” de ploaie.
Şeful Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dâmboviţa, Sandu Tolea, a spus pentru Jurnalul Naţional că “folosite în cantităţi mari şi fără o regulă clară al efectuării tratamentelor, pesticidele sistemice sunt periculoase. Când fructul se formează, se folosesc doar substanţe de contact, care se spală. Produsele sistemice intră în fructe şi legume şi le menţin capacitatea de reacţie la boli şi dăunători, dar folosite în ultima perioadă de rod, dăunează sănătăţii omului. Doar cei inconştienţi le folosesc”.
“Producătorii au obligaţia să-şi facă autocontrol, iar când Laboratorul Central sesizează că s-a depăşit limita de pesticide, ne autosesizăm pe sistemul de alertă rapidă, care funcţionează la nivelul ţării”, mai spune Sandu Tolea.
Pe lângă “conştiinţa” fermierilor însă, într-o ţară europeană ar trebui să funcţioneze şi instituţiile statului, precum Poliţia Fitosanitară, înfiinţată tocmai pentru a veghea la siguranţa alimentelor de pe piaţă.

Niciun comentariu

Nu ratați!