Plante aromate in gradina si bucatarie – o carte utila pentru orice gospodarie

0

Este impotrant sa cunoastem beneficiile plantelor aromate pe care le consumam in mod regulat, dar si cerintele acestora pentru a se dezvolta. Cartea „Plante aromate in gradina si bucatarie”, scrisa de Megyeri Szabolcs si Liptai Zoltan, prezinta sfaturi utile privind cultivarea si folosirea in bucatarie a unor plante aromate cunoscute de toata lumea, cum ar fi: busuiocul, cimbrul, roinita , lavanda, etc.
Pentru fiecare planta in parte exista o categorie speciala referitoare la pretentiile acesteia fata de lumina, umiditate, substante nutritive si pentru lucrarile de ingrijire, fiindca cel mai bine si sigur este sa ne crestem singuri plantele, atat cat ne permite spatiul,  pentru a fi siguri ca nu contin substante daunatoare sanatatii, dar si pentru bucuria de a sti ca au fost cultivate si crescute chiar de mana noastra.
Foarte interesanta este si rubrica „Intrebuintarea in bucatarie”, unde ne sunt impartasite secretele culinare ale fiecarei plante in parte si metodele de pastrare. Tot in aceasta rubrica mai sunt prezentate componentele si efectele lor benefice pentru sanatate.
Multumesc editurii Casa pentru aceasta carte atat de folositoare la casa omului! O sa profit de ea ori de cate ori se iveste ocazia, pentru ca acum stiu de ce mi se usuca busuiocul din ghiveciul din bucatarie si de ce nu am reusit niciodata sa cresc lavanda intr-un ghiveci pe pervazul livingului.

Pentru fiecare planta descrisa exista doua retete, bine explicate, majoritatea fiind usor de preparat. Printre numeroasele retete de ciorbe, cotlete, fripturi, risotto, supe, tocanite, torturi si multe altele, am ales sa va prezint o reteta pe care eu personal nu am incercat-o niciodata, dar cu siguranta o voi face:
Supa crema de castraveti cu galuste din branza feta:
1 castravete mai mare
1 ceapa alba mai mica
600 ml supa degresata de legume
Sare
Piper proaspat macinat
1 catel de usturoi
1 legatura mica de marar proaspat
200 g branza feta mai cremoasa
1 lingura de piper boabe colorat, macinat grosier
Mod de preparare:
1 Castravetele se decojeste, se taie in doua pe lungime, se curata de seminte si se marunteste.
2 Se adauga ceapa alba curatata si maruntita peste care se toarna supa rece, se condimenteaza cu sare, piper, usturoi zdrobit si marar taiat marunt, dupa care intreaga compozitie se da prin blender. Se raceste la frigider.
3 In vederea realizarii galustelor se framanta branza feta pana ce devine suficient de moale pentru a forma galustele. Cu mana umeda se desprind bucati mici de branza, li se da forma rotunda si se presara cu piperul colorat.
4 Supa crema se serveste rece, condimentata cu marar maruntit. Galustele de branza se servesc pe farfurioare separate. Se poate adauga si paine prajita.
Cartea o puteti comanda aici.

Niciun comentariu

Nu ratați!