Cele mai bune alimente pentru sănătatea rinichilor + ce alimente trebuie sa evitați

0

Rinichii joacă un rol crucial în corp deoarece sunt responsabili de eliminarea toxinelor și a excesului de lichide. De asemenea, controlează tensiunea arterială și stimulează producția de RBC. Prin urmare, încorporarea alimentelor pentru rinichi sănătoși în dietă este foarte important.
👉 Top alimente pentru rinichi sănătoși
1. Apa
Calorii – 0
Proteine – 0 g
Grăsimi – 0 g
Carbohidrați – 0 g
Apa este o poțiune magică. Are puterea de a-ți reda sănătatea. Dar nu o consuma excesiv. Cantitatea recomandată de apă care trebuie consumată în fiecare zi este de 8 pahare pentru femei și 13 pentru bărbați. Cel mai bine este să vă consultați medicul pentru a înțelege câte pahare de apă ar trebui să beți pe zi, în funcție de starea rinichilor dumneavoastră și de activitatea zilnică.
2. Varză
Calorii – 22
Proteine – 1 g
Grăsimi – 0 g
Carbohidrați – 5 g
Varza este o legumă cu frunze, plină de substanțe fitochimice. Antioxidanții prezenți în ea ajută la eliminarea radicalilor liberi dăunători din organism, reducând astfel riscul de cancer, boli cardiovasculare și disfuncție renală. Varza este o sursă bogată de vitamine și minerale.
3. Ardei gras roșu
Calorii – 46,2
Proteine – 1 g
Grăsimi – 0 g
Carbohidrați – 9 g
Ardeii grași roșii sunt buni pentru sănătatea rinichilor, deoarece au un conținut scăzut de potasiu. De asemenea, adaugă culoare și gust preparatului, împreună cu vitaminele C , B6, A, acid folic și fibre. Ardeiul gras roșu conține antioxidantul licopen care oferă protecție împotriva unor tipuri de cancer. Puteți adăuga ardei gras roșu la ton, salată de pui sau pur și simplu să-i savurați cruzi.
4. Ceapa
Calorii – 64
Proteine – 2 g
Grăsimi – 0 g
Carbohidrați – 15 g
Ceapa vă ajută să vă mențineți rinichii în funcțiune. Conține flavonoide și quercetină care împiedică depunerea de material gras în vasele de sânge. Quercetina este un antioxidant care poate reduce riscul de boli de inima si cancer. Ceapa este prietenoasă cu rinichii și are un conținut scăzut de potasiu. De asemenea, conține crom care ajută la metabolizarea grăsimilor, proteinelor și carbohidraților.
5. Sparanghel
Calorii – 27
Proteine – 3 g
Grăsimi – 0 g
Carbohidrați – 5 g
Sparanghelul are un conținut scăzut de calorii și este încărcat cu vitaminele A, K și C.   La șobolanii hipertensivi, sparanghelul a stimulat funcția renală. Dar este puțin mai ridicat în minerale precum potasiu, calciu și fosfor. Deci, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma regulat sparanghel. Îl puteți pune la grătar sau îl puteți fierbe cu alte alimente prietenoase cu rinichii pentru cină sau prânz.

6. Usturoiul
Calorii – 203
Proteine – 9 g
Grăsimi – 1 g
Carbohidrați – 45 g
Ca și ceapa, usturoiul are un miros înțepător. Cu toate acestea, este unul dintre cele mai puternice medicamente pe bază de plante. În plus, ajută la sporirea aromei alimentelor la care se adaugă. Cercetătorii au găsit dovezi semnificative că sucul de usturoi, împreună cu metformina (un medicament prescris pacienților cu diabet zaharat de tip 2), au prezentat efecte renoprotectoare.
7. Conopida
Calorii – 25
Proteine – 2 g
Grăsimi – 0 g
Carbohidrați – 5 g
Conopida este un super-aliment crucifer  prietenos cu rinichii și o sursă bogată de vitamina C , acid folic și fibre. De asemenea, conține compuși importanți pentru ficat și neutralizează substanțele toxice din organism. Conopida se poate consuma fiartă, la abur, crudă, sub formă de piure sau în salate.
8. Mere
Calorii – 65
Proteine – 0 g
Grăsimi – 0 g
Carbohidrați – 17 g
Mărul este o sursă bogată de vitamine, minerale și fibre. Are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante care ajută la reducerea colesterolului rău, bolilor de inimă, cancerului și diabetului. Deoarece diabetul este strâns legat de insuficiența renală, consumul de mere vă poate ajuta să vă protejați de problemele renale. Merele pot fi consumate crude sau coapte. De asemenea, puteți face o băutură gustoasă.
9. Merișoare
Calorii – 51
Proteine – 0 g
Grăsimi – 0 g
Carbohidrați – 13 g
Sucul de merișoare este un remediu popular de casă pentru infecția tractului urinar (ITU). Datorită proprietăților sale antioxidante, este un antibiotic natural grozav care previne orice creștere a bacteriilor în tractul digestiv sau rinichi. Un studiu de cercetare a arătat că merișoarele au potențialul de a trata pietrele la rinichi de oxalat de calciu. Consumați-le proaspete sau folosiți-le pentru a face suc. Cu toate acestea, nu beți prea mult pentru a preveni suprasolicitarea rinichilor.
10. Pește gras
Calorii – 175
Proteine – 19 g
Grăsimi – 10 g
Carbohidrați – 0 g
Peștele este o sursă de înaltă calitate de proteine și acizi grași polinesaturați (PUFA). Printre componentele PUFA se numără acizii grași omega-3, care sunt benefici pentru reducerea inflamației, eliminarea radicalilor liberi de oxigen, prevenirea bolilor de inimă, scăderea colesterolului LDL și protejarea rinichilor. Oamenii de știință au descoperit că consumul de PUFA de pește poate încetini progresia bolii renale.
11. Semințe de dovleac
Calorii – 285
Proteine – 12 g
Grăsimi – 12 g
Carbohidrați – 34 g
Semințele de dovleac sunt încărcate cu fibre alimentare, vitamina E, zinc, proteine, cupru și fier, s-a dovedit științific că reduc riscul de pietre la vezică. Deoarece semințele sunt bogate în fosfor și ar putea crește nivelul de potasiu din organism, discutați cu medicul înainte de a le consuma dacă aveți probleme renale.
12. Suc de lămâie
Calorii – 61
Proteine – 1 g
Grăsimi – 0 g
Carbohidrați – 21 g
Sucul de lămâie are potențialul de a ajuta la tratarea problemelor renale. Vitamina C și acidul citric din acesta ajută la menținerea pH-ului intern, promovând o sănătate mai bună și o imunitate mai puternică. Bea suc de lamaie dimineața sau înainte de prânz. Asigurați-vă că îl diluați într-o cană cu apă și nu adăugați zahăr rafinat.
13. Afine
Calorii – 84
Proteine – 1 g
Grăsimi – 0 g
Carbohidrați – 21 g
Afinele sunt pline de antioxidanți care ajută la curățarea organismului de toxine. Sunt bogate în nutrienți care pot ajuta la reducerea inflamației. Cercetătorii au descoperit că afinele ar putea ajuta la inhibarea căilor de semnalizare care duc la insuficiență renală la animalele cu sindrom metabolic. Așadar, includeți-le în micul dejun pentru a pierde în greutate și a vă proteja rinichii.
14. Căpșuni
Calorii – 49
Proteine – 1 g
Grăsimi – 0 g
Carbohidrați – 12 g
Căpșunile sunt o sursă bogată de antioxidanți, vitamina C, mangan și fibre. Au proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene și sunt o alegere bună pentru o inimă și rinichi sănătoși.
15. Cireșe
Calorii – 51
Proteine – 1 g
Grăsimi – 0,3 g
Carbohidrați – 13 g
Cireșele sunt o sursă bogată de antioxidanți și substanțe fitochimice care vă ajută să vă protejați inima și rinichii. Consumul zilnic ajută la reducerea inflamației din organism, în special la nivelul rinichilor.
16. Strugurii roșii
Calorii – 104
Proteine – 1,1 g
Grăsimi – 0,2 g
Carbohidrați – 27 g
Strugurii roșii sunt încărcați cu un compus polifenolic natural cunoscut sub numele de resveratrol, care oferă multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea sănătății inimii și protejarea rinichilor. Resveratrolul ajută la ameliorarea leziunilor renale, cum ar fi leziuni induse de medicamente, nefropatie diabetică etc. Așadar, consumați struguri roșii în cantități adecvate pentru a vă stimula sănătatea rinichilor.
17. Kale
Calorii – 33
Proteine – 2,9 g
Grăsimi – 0,6 g
Carbohidrați – 6 g
Kale este o sursă bogată de nutrienți care reglează nivelul de zahăr din sânge. Deoarece diabetul este strâns legat de insuficiența renală, consumul de varză kale poate ajuta la îngrijirea atât a diabetului, cât și a nefropatiei diabetice. Cu toate acestea, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma kale, mai ales dacă suferiți deja de boli de rinichi.
18. Pepene verde
Calorii – 46
Proteine – 0,9 g
Grăsimi – 0,2 g
Carbohidrați – 11 g
Pepenele verde este încărcat cu un antioxidant puternic – licopenul. Ajută la eliminarea radicalilor liberi de oxigen nocivi, prevenind astfel leziunile renale. Dar nu consumați pepene verde în cantități uriașe, deoarece acest lucru se poate inversa. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a-l consuma dacă suferiți vreo afecțiune la rinichi.
👉 Alimente de evitat
– Nuci si semințe
– Unt de arahide
– Linte
– Fasole uscata
– Banane
– Spanac
– Carne roșie
– Alimente bogate în sodiu
– Lactate
– Îndulcitori artificiali
– Cofeină
– Băuturi carbogazoase
– Roșii
– Cereale pentru mic dejun
– Orez sălbatic și brun
– Pâine și paste din grâu integral
– Portocale
– Cartofi
– Alcool

Niciun comentariu

Nu ratați!