Quinoa: mama tuturor cerealelor

0
Quinoa pentru sanatate

Cunoscută popular ca „mama tuturor cerealelor”, Quinoa a fost cultivată acum cinci mii de ani în America de Sud și de atunci a fost un element de bază în regiune datorită proprietăților sale nutriționale. Drept urmare, s-a globalizat încet și acum este considerată una dintre cele mai bune superalimente.
❓Ce este quinoa
Quinoa este o pseudo-cereală bogată în proteine, fibre și diverse minerale și vitamine. Când este gătită, quinoa este moale și pufoasă, cu gust ușor de nucă. Poate fi transformată în fulgi, făină și alimente precum pâine și paste.
Semințele de quinoa vin în multe varietăți și culori diferite. Cu toate acestea, semințele albe, roșii și negre sunt cele mai frecvent recoltate pentru consum. Cea mai obișnuită este quinoa „albă” care necesita cel mai scurt timp de gătit și are cea mai blândă aromă și textură, în timp ce quinoa „roșie” este cunoscută ca fiind bogată în aromă și crocantă. Quinoa „neagră”, pe de altă parte, este cea mai aromată și mai crocantă, necesitând cel mai lung timp de gătit. În afară de aceste culori, quinoa este disponibilă și în galben, gri, portocaliu, violet, roz, verde sau galben, oferind consumatorului o mare varietate de alegeri.
📌 Budincă de quinoa – delicioasă, sănătoasă, simplă și rapidă
❓Este Quinoa sănătoasă pentru tine
Quinoa este o sursă bună de proteine, fibre, fier, tiamină, cupru și vitamina B6. Este o sursă excelentă de fosfor, mangan, magneziu și folat. Prin urmare, compoziția neobișnuită și echilibrul excepțional de proteine și grăsimi împreună cu minerale, antioxidanți, vitamine și acizi grași o fac un aliment foarte sănătos.
👉 Quinoa – valoare nutrițională
Valoarea nutrițională a unei cești de quinoa gătită este:
– Calorii totale: 222 cal
– Proteine: 8 gm
– Fibră: 5 gm
– Glucide: 39 gm
– Grăsime: 4 g
– Cupru: 18% din DZR
– Fier: 15% din DZR
– Zinc: 13% din DZR
– Potasiu: 9% din DZR
– Fosfor: 28% din DZR
– Folat: 19% din DZR
– Mangan: 58% din DZR
– Magneziu: 30% din DZR
– Peste 10% din DZR pentru vitaminele B1, B2 și B6
– Cantități mici de calciu, B3 (niacină), vitamina E și acizi grași omega-3

👉 5 beneficii pentru sănătate
1. Quinoa nu conține gluten în mod natural
Dacă cineva se încadrează în spectrul sensibilității la gluten, boala celiacă sau intoleranței la gluten, quinoa este cea mai bună alternativă la o dietă fără gluten, deoarece poate crește semnificativ valoarea nutritivă și antioxidantă a dietei.
Poate fi utilizată în locul altor produse alimentare, cum ar fi cartoful, tapioca și porumbul. De asemenea, este mai bună din punct de vedere nutrițional decât orezul, deoarece asigură aportul necesar de proteine, calciu, fier și fibre, ceea ce face dieta mai echilibrată, îndeplinind astfel cerințele dietetice ale afecțiunii.
2. Quinoa este o sursă bogată de proteine
Se știe că quinoa este una dintre puținele alimente vegetale care are un profil proteic complet (conține toți cei nouă aminoacizi esențiali, pe care organismul nu îi poate produce singur). Este o sursă de aminoacizi esențiali precum lizina, metionina și triptofan. Are mai multe proteine decât orezul, porumbul, orzul și ovăzul. Consumul adecvat de proteine este cheia menținerii sângelui, pielii, mușchilor, oaselor și sănătății.
3. Quinoa este încărcată cu minerale
Mulți oameni nu primesc suficienți nutrienți esențiali precum potasiu, magneziu, zinc și fier. Quinoa este foarte bogată în toate cele patru minerale, în special magneziu și fier. Magneziul ajută la relaxarea vaselor de sânge și ajută la reducerea diabetului de tip 2, în timp ce promovează niveluri sănătoase de zahăr din sânge și menține corpul sănătos, fără dureri de cap, crampe musculare și insomnie.
Fierul este un alt nutrient necesar pentru o serie de procese din corpul uman. Acest mineral este necesar în principal pentru buna funcționare a globulelor roșii din sânge, un metabolism muscular mai ridicat și mai sănătos și funcționalitate ridicată a creierului. Quinoa este bogată în fier și este mâncarea perfectă pentru cei care suferă de deficiențe de fier.
4. Quinoa are un conținut ridicat de compuși vegetali
Quinoa conține cantități mari de flavonoide. Flavonoidele sunt un anumit tip de antioxidanți care luptă pentru prevenirea bolilor precum osteoporoza, bolile cardiovasculare și cancerul. Două flavonoide care au fost găsite în cantități mari sunt Quercetin și Kaempferol. S-a demonstrat că acești flavonoizi au proprietăți antiinflamatorii, antivirale și antidepresive, care ajută la menținerea sănătății și a echilibrului.
5. Quinoa îmbunătățește sănătatea pielii
Quinoa conține lizină, un ingredient cheie care este constitutiv în sintetizarea colagenului și elastinei. Ajută la repararea pielii deteriorate și contrabalansează efectul oxidant al radicalilor liberi de la soare și expunerea la poluare. De asemenea, ajută la reducerea petelor maronii, deoarece vitamina B găsită în quinoa reduce depunerile de melanină întunecată care duc la pete de vârstă și alte condiții legate de pigment.
📌 Quinoa roșie – beneficii, date nutriționale și cum o poți găti

Niciun comentariu

Nu ratați!