Colesterolul ridicat este una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare, iar mulți români caută soluții eficiente pentru a-l reduce fără a recurge la medicamente.
Vestea bună este că anumite alimente și plante pot contribui la scăderea colesterolului în mod natural, iar un ingredient-cheie s-a dovedit a fi extrem de eficient în doar 14 zile: anghinarea.
De ce crește colesterolul și cum îl putem controla natural?
Potrivit medicilor, nivelul ridicat al colesterolului poate fi cauzat de mai mulți factori, printre care:
Dieta bogată în grăsimi saturate și zaharuri – Consumul excesiv de carne grasă, brânzeturi grase, produse de patiserie și dulciuri crește nivelul colesterolului rău (LDL).
Stresul și anxietatea – Acestea pot duce la dezechilibre hormonale, care influențează metabolismul lipidic.
Ficatul obosit sau bolnav – Consumul excesiv de alcool și alimente procesate poate afecta funcția hepatică, ceea ce duce la acumularea colesterolului în sânge.
Conform specialiștilor, cel mai bun mod de a reduce colesterolul este prin alimentatie echilibrată și introducerea unor plante cu efect terapeutic.
Anghinarea – alimentul care scade colesterolul rapid
Dacă vrei o soluție rapidă și eficientă, încearcă anghinarea! Această plantă este cunoscută pentru capacitatea sa de a scădea colesterolul și de a susține funcția biliară și hepatică.
Studiile indică faptul că extractul din frunze de anghinare poate contribui la scăderea nivelului de colesterol total și LDL (colesterolul „rău”). Un studiu amplu, realizat pe 700 de persoane, a arătat că administrarea zilnică a extractului de anghinare pe o perioadă cuprinsă între 5 și 13 săptămâni a condus la reducerea semnificativă a nivelului colesterolului total și LDL.
Susținerea funcției hepatice și biliare: Anghinarea stimulează producția și eliminarea bilei, facilitând digestia grăsimilor și contribuind la detoxifierea ficatului. Compușii activi, precum cinarina și acidul clorogenic, au efecte coleretice, ajutând la eliminarea toxinelor din ficat și la regenerarea celulelor hepatice.
Mod de administrare: Pentru a beneficia de proprietățile anghinarei, se poate consuma sub formă de ceai sau extract. Pentru ceai, se recomandă infuzarea unei lingurițe de frunze uscate într-o cană cu apă fierbinte, consumându-se două căni pe zi. Este important să nu se depășească doza recomandată și să se consulte un specialist înainte de a începe orice cură.
Precauții: Deși anghinarea are numeroase beneficii, consumul excesiv poate provoca greață, vărsături sau reacții alergice la persoanele sensibile. De asemenea, persoanele cu obstrucții biliare sau alergii la plante din familia Asteraceae ar trebui să evite consumul de anghinare. Este esențial să discutați cu un medic înainte de a introduce anghinarea în dieta zilnică, mai ales dacă aveți condiții medicale preexistente.
Alte alimente esențiale pentru scăderea colesterolului
Pe lângă anghinare, există și alte alimente care ajută la reducerea colesterolului în mod natural:
Ovăzul și merele – Bogate în fibre solubile care ajută la eliminarea colesterolului.
Uleiul de măsline – Conține antioxidanți care reduc colesterolul rău și protejează inima.
Peștele gras (somon, sardine, macrou) – Bogat în omega-3, care contribuie la reducerea inflamației și a colesterolului.
Nuci și migdale – Conțin grăsimi sănătoase, dar trebuie consumate cu moderație.
Soia și produsele din soia – Studii recente arată că proteina din soia ajută la reducerea colesterolului total.
Plante care protejează ficatul și ajută la reducerea colesterolului
În cazul colesterolului crescut cauzat de un ficat obosit, specialiștii recomandă:
Armurariul – Susține regenerarea ficatului și detoxifierea acestuia.
Rostopasca – Protejează ficatul și contribuie la scăderea colesterolului, dar trebuie consumată doar 3-4 săptămâni.
Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.
Alimentul care scade colesterolul. Potrivit specialistului în fitoterapie, acupuncură şi homeopatie Gabriela Papazian- Urdăreanu, există mai multe motive care duc la creşterea colesterolului şi de aceea o bună modalitate prin care îl reduceţi este să trataţi cauza.
În cazul celor care suferă de hipertensiune şi sunt anxioşi, se pot folosi frunzele de măslin pentru scăderea tensiunii arteriale.
Pentru persoanele care consumă dulciuri în exces sau produse de patiserie, dieta este foarte importantă, aceste persoane trebuie să evite produsele menţionate.
Şi la cei care au colesterol crescut pentru că mănâncă alimente grase în exces, tot dieta este de bază.
,,Regimul alimentar trebuie să conţină cât mai multe fructe şi legume, cereale integrale şi diverse lactate degresate, peşte atât slab cât şi gras. Evitați preparatele din carne de porc, oaie, miel, brânzeturile grase care au un conţinut de colesterol aproape similar cu cel al cărnii grase de porc, dulciurile concentrate şi alcoolul,” recomandă medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă.
Nutrienți benefici pentru cei cu colesterol crescut
Vă prezentăm câteva alimente şi nutrienţi pe care să le consumaţi pentru a scădea colesterolul în mod natural:
Acizi graşi omega 3 care se găsesc în peşte şi suplimente din ulei de peşte. Omega 3 reduce şi tensiunea arterială, una din cauzele bolilor de inimă-
fibre care se găsesc în cantităţi mari în fulgii de ovăz, tărâţe de ovăz, mere şi pere absorb colesterolul.
alunele, nucile, migdale, alunele de pădure conţin grăsimi sănătoase care ajută la reducerea colesterolului. Trebuie să ţineţi cont, însă de cantitatea consumată, deoarece nucile conţin multe calorii.
uleiul de măsline-conţine grăsimi sănătoase şi antioxidanţi care scad nivelul colesterolului rău.
soia-laptele de soia, brânza tofu și chiar iaurturile cu soia înlocuiesc cu succes lactatele clasice bogate în grăsimi animale. Consumul acestor produse ajută ficatul să scape de colesterolul rău și să-l crească pe cel bun. În plus, un studiu din 2011 a dovedit că proteina din soia ajută și ea la reducerea colesterolului total. Specialiștii recomandă două-trei porții de soia pe zi, echivalentul a jumătate de litru de lapte de soia și un iaurt cu soia.
Sterolii și stanolii- sunt molecule cu o structură similară cu cea a colesterolului, care se găsesc în scoarţa arborilor, în grâu, porumb, dar şi în uleiurile de măsline sau porumb.Un sortiment de pâine de pe piaţă se recomandă ca fiind singurul produs din România care conţine doza optimă zilnică de stanoli din plante, ingrediente cu efect în scăderea colesterolului. Mai mult, producătorii susţin că acest lucru a fost dovedit de peste 60 de studii clinice și promit că puteţi ajunge la un nivel mai redus al colesterolului consumând pâinea respectivă o dată sau de două ori pe zi, în cadrul meselor principale. “Pâinea cu stanoli are într-adevăr efectul promis. Chiar şi medicii, înainte de a prescrie medicamente pentru scăderea colesterolului, recomandă pacienţilor stanoli”, susține medicul nutriționist Corina Zugravu. Alte produs din aceeași gamă sunt iaurtul și margarina cu adaos de steroli.
Anghinarea scade colesterolul în 2 săptămâni
La alte persoane poate apărea şi din cauza ficatului obosit sau bolnav din cauza consumului excesiv de băuturi alcoolice. În acest caz, trebuie protejat ficatului, cu ajutorul regimului şi plantelor ca armuralul, o plantă care se adresează în primul rând celulei hepatice.
O altă plantă care scade colesterolul în ecxes şi se adresează şi celor care au probleme cu funcţia biliară esta anghinarea. Însă, trebuie folosită cu moderaţie, o jumătate de linguriţă la cană pentru o perioadă de două săptămâni este suficient.
Rostopasca este bună, de asemenea, şi pentru colesterol şi ca protecţie hepatică, dar nici această plantă nu trebui folosită un timp îndelungat, ci pentru o perioadă de 3-4 săptămâni, trei sferturi de linguriţă la cană.
Niciun comentariu