Ulei de ficat de cod – 7 beneficii importante bazate pe cercetări

0

Vitaminele A, D și acizii grași omega-3 sunt responsabili pentru beneficiile uleiului de ficat de cod. Acest ulei este derivat din ficatul de cod. A fost folosit de secole pentru a preveni efectele deficitului de vitamina D (rahitism). Este cunoscut faptul că uleiul de ficat de cod îmbunătățește simptomele poliartritei reumatoide, susține sănătatea ochilor și reduce riscul bolilor de inimă. În acest articol, discutăm potențialele beneficii pentru sănătate ale uleiului de ficat de cod, nutriția acestuia și potențialele efecte secundare.
👉 Profil nutrițional ulei de ficat de cod
Uleiul de ficat de cod este o sursă bună de vitamine A și D. 1 linguriță (4,5 g) de ulei de ficat de cod conține:
– Calorii: 40,6 kcal
– Grăsimi: 4,5 g
– Acizi grași Omega-3: 888 mg
– Vitamina A: 4501 UI
– Vitamina D: 450 UI
Uleiul de ficat de cod asigură necesarul zilnic de vitamine A și D organismului dumneavoastră. De asemenea, vă ajută să vă susțineți sănătatea generală.
👉 Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de ficat de cod
1. Îmbunătățirea simptomelor artritei reumatoide
Uleiul de ficat de cod conține vitaminele A și D, care pot ajuta la reducerea inflamației. Cercetările sugerează că deficitul de vitamina A poate duce la boli inflamatorii. Deficitul de vitamina D poate duce, de asemenea, la tulburări autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă (o tulburare inflamatorie cronică care poate afecta articulațiile).
Persoanele cu boală inflamatorie intestinală au și dureri articulare. Conform studiilor , vitamina D și acizii grași omega-3 din uleiul de ficat de cod pot ajuta la reducerea simptomelor artritei reumatoide. Un studiu pilot realizat de Institutul pentru Fitofarmaceutice din Berlin, pe 43 de pacienți cu poliartrită reumatoidă, a constatat că aportul de 1 g de ulei de ficat de cod pe zi, timp de trei luni, poate ajuta la reducerea simptomelor.
Nivelurile de vitamina D joacă un rol cheie în dezvoltarea oaselor. Crește absorbția calciului și promovează oasele sănătoase. Aportul adecvat de calciu reduce riscul de fracturi și pierderi minerale osoase la femeile aflate în postmenopauză.
2. Sănătatea ochilor
Acizii grași omega-3 și vitamina A din uleiul de ficat de cod pot ajuta la tratarea glaucomului, o cauză principală a orbirii. Grăsimile omega ar putea crește fluxul de sânge către ochi și pot preveni sau trata glaucomul. Conform studiilor, alimentele bogate în acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA) (acizi grași omega) reduc riscul de degenerescență maculară legată de vârstă. Aportul alimentar de acizi grași polinesaturați cu lanț lung, cum ar fi acizii grași omega, s-a dovedit că scade riscul de maculopatie legată de vârstă (o boală a ochilor care provoacă orbire incurabilă).
3. Sănătatea inimii
Consumul ridicat de alimente bogate în acizi grași omega-3 reduce riscul de boală coronariană și îmbunătățește sănătatea inimii. Cercetările sugerează că grăsimile nesaturate din uleiul de ficat de cod pot ajuta la reducerea nivelului sanguin de colesterol total și trigliceride. Un studiu realizat de Universitatea din Western Sydney a constatat că uleiul de pește poate reduce nivelul de trigliceride la persoanele cu hiperlipidemie (niveluri ridicate de lipide în sânge). Hipertensiunea arterială este unul dintre factorii de risc. S-a constatat că uleiul de ficat de cod este eficient împotriva hipertensiunii arteriale. Suplimentarea alimentară cu ulei de ficat de cod previne blocarea arterelor, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare.

4. Performanța cognitivă
Conform studiilor, aportul zilnic de ulei de ficat de cod poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor de anxietate și depresie. Agenții activi din uleiurile de pește, cum ar fi acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), ar putea îmbunătăți funcția cognitivă. Vitamina D din uleiul de ficat de cod poate juca un rol aici. Unele studii sugerează că deficitul de vitamina D poate crește riscul apariției simptomelor depresiei. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine acest beneficiu al uleiului de ficat de cod.
5. Vindecarea ulcerelor
Într-un studiu publicat în Jurnalul Indian de Farmacologie, uleiul de ficat de cod ar putea ajuta la vindecarea ulcerelor gastrice și duodenale la șobolani. Un alt studiu pe șobolani a constatat că uleiul de ficat de cod poate reduce inflamația și ulcerațiile din intestin. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege acest beneficiu al uleiului de ficat de cod la oameni.
6. Diabet
Într-un studiu efectuat pe 550 de diabetici gestaționali (diagnostic de diabet în timpul sarcinii), utilizarea uleiului de ficat de cod ar putea reduce nivelul de glucoză din sânge și lipide. De asemenea, s-a constatat că uleiul de ficat de cod în timpul sarcinii scade riscul de diabet de tip 1 la nou-născuți. Cu toate acestea, sunt disponibile foarte puține date despre acest efect al uleiului de ficat de cod la oameni.
7. Vindecarea rănilor
Uleiul de ficat de cod ar putea fi eficient în repararea rănilor. Într-un studiu, aplicarea topică a uleiului de ficat de cod a accelerat vindecarea rănilor la șoareci.
Acestea sunt beneficiile pentru sănătate ale uleiului de ficat de cod. Cu toate acestea, consumarea uleiului în doza recomandată este esențială.
👉 Dozare
Suplimentele de ulei de pește sunt disponibile în principal sub formă lichidă sau capsule. Nu există o doză standard recomandată pentru consumul de ulei de ficat de cod. O doză de 1 până la 2 lingurițe de ulei este în general considerată sigură pentru consum. Aportul excesiv de vitamina A poate duce la erupții cutanate și dureri de cap. Deoarece majoritatea suplimentelor cu ulei de ficat de cod conțin și vitamina A, aportul în doze mai mari nu este recomandat. Consultați-vă medicul pentru informații despre doza de ulei de ficat de cod necesară dumneavoastră.
👉 Potențialele riscuri ale uleiului de ficat de cod
Uleiul de ficat de cod este, în general, considerat sănătos și sigur pentru majoritatea oamenilor. Dar poate provoca unele efecte secundare grave din cauza prezenței anumitor toxine de mediu, cum ar fi dioxinele, mercurul și bifenilii policlorurați. Persoanele care folosesc medicamente pentru subțierea sângelui, cum ar fi warfarina, ar trebui să evite utilizarea uleiului de ficat de cod, deoarece poate acționa ca un diluant al sângelui, iar dozele mari pot deveni periculoase. De asemenea, femeile însărcinate trebuie să-și consulte medicul înainte de a folosi ulei de ficat de cod.

Niciun comentariu

Nu ratați!