5 beneficii ale uleiului de arnică pentru durere și inflamație – efecte secundare

1

Ai o umflătură? O vânătaie? Uleiul de arnica este remediul perfect pentru multe dintre problemele noastre obișnuite.
Aplicată pe piele sub formă de ulei, cremă, unguent sau balsam, arnica este folosită în scopuri medicinale încă din anii 1500. Uleiul de arnica conține helenalină, un puternic antiinflamator, ceea ce îl face un must-have pentru orice trusă naturală de prim ajutor.
Capacitatea sa de a reduce durerea și inflamația cauzatoare de  boli atunci când este aplicată pe piele este utilă pentru toate tipurile de vânătăi, dureri, entorse și chiar apariții ale artritei. Poate fi aplicat chiar și pe mușcăturile de insecte pentru a reduce iritația și inflamația.
Există mai multe specii de arnica, dar cea mai faimoasă și disponibilă comercial este Arnica montana. Plantele de arnica au capete de flori mari, galbene strălucitoare sau galben-portocalii, care încep să apară în timpul verii și continuă să înflorească până toamna.
Prin distilarea cu abur sau extracția CO2, capetele de flori sunt folosite pentru a produce ulei esențial de arnica pur, care este combinat cu un ulei purtător pentru a produce uleiul de arnica gata de utilizat disponibil pe scară largă astăzi. Uleiul de arnica conține mai mulți acizi grași, inclusiv palmitic, linolenic și miristic, precum și timol. Activitatea antibacteriană a timolului găsită în uleiul esențial de arnică a fost bine stabilită și raportată în multe studii științifice.
Se spune că numele genului Arnica este derivat din cuvântul grecesc arni, care înseamnă miel, cu referire la frunzele moi și păroase ale plantei.
Arnica este disponibil sub formă de ulei esențial pur 100%, dar nu trebuie aplicat pe piele înainte de a fi diluat cu un alt ulei, unguent, gel sau cremă. În orice formă, arnica nu trebuie folosită niciodată pe pielea crăpată sau deteriorată. Uleiul esențial pur nu este chiar recomandat în scopuri de aromoterapie, deoarece este prea puternic pentru inhalare. Arnica este toxică atunci când este ingerată la maxim, dar poate fi administrată intern când este diluată homeopatic.
5 Beneficii impresionante ale uleiului de arnica pentru sănătate
1. Vindecă vânătăile
Vindecarea rapidă a unei vânătăi prin mijloace naturale este întotdeauna de dorit. Un remediu natural excelent pentru vânătăi este uleiul de arnica. Pur și simplu aplicați uleiul de arnica pe vânătăi de două ori pe zi (atâta timp cât zona pielii învinețite nu este zgâriată, tăiată, iritată etc.).
Un studiu din cadrul Departamentului de Dermatologie al Universității Northwestern a constatat că aplicarea topică a uleiului de arnică a fost mai eficientă în reducerea vânătăilor decât cremele cu concentrație mică de vitamina K. Cercetătorii au identificat o serie de ingrediente în arnică care sunt responsabile pentru vindecarea vânătăilor, inclusiv unele care sunt derivați ai cofeinei.
2. Luptă împotriva osteoartritei
S-a demonstrat că este eficientă împotriva osteoartritei. Utilizarea produselor topice cu arnică pentru ameliorarea simptomelor este frecventă atunci când vine vorba de osteoartrita. Un studiu din 2007 publicat în Rheumatology International a  constatat că arnica topică a fost la fel de eficientă ca un ibuprofenul antiinflamator nesteroidian, în tratamentul osteoartritei mâinilor.
Arnica poate fi un tratament topic eficient al osteoartritei genunchiului. Un studiu efectuat în Elveția, care a evaluat siguranța și eficacitatea plantei topice, a constatat că arnica a fost un tratament sigur, bine tolerat și eficient al osteoartritei ușoare până la moderate a genunchiului .
3. Îmbunătățește tunelul carpian
Uleiul de arnica este un remediu natural excelent pentru tunelul carpian, inflamația unei deschideri foarte mici chiar sub baza încheieturii mâinii. Uleiul de arnica ajută la reducerea durerii asociată cu tunelul carpian și, în mod ideal, poate ajuta persoanele să evite intervenția chirurgicală. Cu toate acestea, pentru persoanele care decid să se opereze, studiile au arătat că arnica poate ameliora durerea după operația de eliberare a tunelului carpian.
4. Ameliorează entorse, dureri musculare și alte inflamații
Uleiul de arnica este un remediu puternic pentru diferite leziuni inflamatorii și legate de efort. Efectele pozitive ale aplicării topice a arnicii s-au dovedit a fi eficiente în reducerea durerii, a indicatorilor de inflamație și a leziunilor musculare, care la rândul lor pot îmbunătăți performanța atletică. Participanții la studiu care au folosit arnica au avut mai puțină durere și sensibilitate musculară la 72 de ore după exerciții intense, conform rezultatelor publicate în Jurnalul European de Știință Sportivă .

Arnica a fost utilizată în medicina tradițională pentru orice, de la hematoame, contuzii, entorse și boli reumatice până la inflamații superficiale ale pielii. Unul dintre constituenții arnicii care o face un antiinflamator atât de puternic este helenalina, o lactonă sesquiterpenă.
În plus, timolul găsit în arnica s-a dovedit a fi un vasodilatator eficient al capilarelor sanguine subcutanate, care ajută la facilitarea transportului de sânge și a altor acumulări de lichide și acționează ca un antiinflamator pentru a ajuta procesele normale de vindecare.
Uleiul de arnica stimulează, de asemenea, fluxul de celule albe din sânge, care procesează sângele congestionat pentru a ajuta la dispersarea lichidului prins din mușchi, articulații și țesut.
5. Încurajează creșterea părului
Fie că sunteți un bărbat care are un început de chelie
sau o femeie care se confruntă cu căderea părului, puteți să încercați uleiul de arnica ca tratament natural pentru păr. De fapt, uleiul de arnica este unul dintre cele mai bune tratamente naturale pentru inversarea caderii parului.
Un masaj al scalpului cu ulei de arnica poate oferi o hrană revigorantă, care stimulează foliculii de păr pentru a susține creșterea părului nou și sănătos. S-au făcut chiar unele afirmații că arnica poate stimula creșterea părului nou în caz de chelie.
De asemenea, puteți căuta șampoane, balsamuri și alte produse pentru păr care includ uleiul de arnica ca unul dintre ingrediente.
❗️ Posibile efecte secundare și precauții la utilizarea uleiului de arnica
Utilizarea topică a arnicii este, în general, considerată sigură. Dacă apare o erupție sau o inflamație în zona de contact, întrerupeți utilizarea uleiului de arnica. Uleiul de arnica poate provoca o reacție alergică la persoanele sensibile la familia Asteraceae sau Compositae . Membrii acestei familii includ ambrozie, crizanteme, gălbenele, margarete și multe altele. Dacă aveți alergii la oricare dintre aceste plante / familii de plante, asigurați-vă că vă adresați medicului dumneavoastră înainte de a utiliza produse de arnica. De asemenea, puteți efectua un test de patch pentru a vedea dacă aveți vreo reacție alergică la ulei.
Arnica se folosește cel mai bine pe pielea netedă, fără zgârieturi, tăieturi etc., pentru perioade scurte de timp. Nu aplicați ulei de arnica pe pielea deteriorată sau tăiată! De asemenea, evitați contactul cu membranele mucoase.
Persoanele cu piele hipersensibilă, precum și femeile însărcinate și care alăptează trebuie să se abțină de la utilizarea uleiului de arnica.
Uleiul de arnica nu trebuie ținut la îndemâna copiilor.
Cantitățile excesive de arnica luate pe cale orală pot fi otrăvitoare și chiar mortale! Nu luați niciodată arnica intern decât dacă este sub formă de pastile homeopate care conțin prea puțină arnica pentru a provoca vătămări!

1 comment

  1. Arnica - o floare cu puteri vindecătoare - beneficii, utilizări, precauții – Natura Vindecătoare 17 septembrie, 2021 at 14:11 Răspunde

    […] Arnica este un arbust peren originar din Europa. Se mai numește Arnica montana și este utilizat ca medicament homeopat pentru ameliorarea durerii și inflamației. Preparatele de arnica sunt utilizate pentru a trata artrita, durerea postoperatorie, vânătăile, cicatricile și țesuturile inflamate. În acest articol vom acoperi ceea ce spun cercetările despre posibilele utilizări și beneficii ale acestei plante medicinale. De asemenea, am inclus informații despre dozare și despre posibilele efecte secundare ale acesteia (deoarece poate induce anumite reacții adverse). Arnica are proprietăți de calmare a durerii și antiinflamatoare. A fost folosită pentru a trata epilepsia, răul de mare, rănile și focurile de armă în secolul al XX-lea. Arnica posedă proprietăți fungicide și bactericide. Puteți găsi Arnica în multe unguente homeopatice, geluri, tincturi, creme și tablete. Compușii activi din această plantă, în special lactonele sesquiterpene, sunt responsabili de diferitele aplicații medicinale. 1. Poate ameliora durerea și inflamația În homeopatie, arnica este utilizată pentru a controla umflarea, durerea și inflamația în țesuturi. A arătat rezultate comparabile cu medicamentele antiinflamatoare alopate, cum ar fi diclofenacul și ibuprofenul. Utilizarea topică a unguentelor și gelurilor de arnică poate ajuta la ameliorarea durerilor musculare acute, a entorselor, a tendinitei, a rigidității, a fibromialgiei etc. Eficacitatea sa clinică în ameliorarea durerii și inflamației o face o alternativă potențială a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene. Există dovezi științifice limitate, dar convingătoare, care demonstrează efectele pozitive ale plantei asupra durerii de spate, cefalee, hemoroizi etc. 2. Ajută la gestionarea osteoartritei și a artritei reumatoide Osteoartrita este o boală care afectează articulațiile genunchilor, șoldurilor și mâinilor. Când articulațiile pierd cartilajul, de obicei, osul crește pentru a repara daunele. Osteoartrita apare atunci când în loc de reconstrucție, osul crește anormal și afectează funcția fizică. Un studiu efectuat pe 174 de persoane cu osteoartrita la mână a arătat că aplicarea unui gel cu extract de arnica a dat rezultate comparabile cu cele ale tratamentului cu ibuprofen. 📌 5 beneficii ale uleiului de arnică pentru durere și inflamație – efecte secundare […]

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!