Studiile au demonstrat ca uleiul de măsline reduce riscul de deces din cauza bolilor de inimă, cancerului și bolii Alzheimer

0

Ar putea așa de simplu precum folosirea a ½ lingură sau mai mult de ulei de măsline în loc de unt sau lactate cu grăsime în dieta ta zilnică să-ți crească șansele de a trăi mai mult? Acesta ar fi un da, potrivit unui nou studiu de la Harvard School of Public Health, publicat pe 8 ianuarie 2022 în American Journal of Cardiology.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au folosit 7 grame sau mai mult – aproximativ ½ lingură – la gătit, ca sos sau împreună cu pâinea lor, au avut un risc redus de a muri de boli de inimă, cancer, boli respiratorii sau boala Alzheimer in comparație cu persoanele care consumau rar sau niciodată ulei de măsline.
Înlocuirea a aproximativ 10 g pe zi de unt, margarină, maioneză sau grăsime din lapte cu o cantitate echivalentă de ulei de măsline a fost asociată și cu un risc mai scăzut de deces prematur.
Aceste descoperiri susțin recomandările alimentare actuale pentru a crește aportul de ulei de măsline și alte uleiuri vegetale nesaturate, a declarat autorul principal Marta Guasch-Ferré, PhD, cercetător principal în departamentul de nutriție de la Harvard TH Chan School of Public Health din Boston.
„Nutriționiștii ar trebui să consilieze pacienții să înlocuiască anumite grăsimi, cum ar fi margarina și untul, cu ulei de măsline pentru a le îmbunătăți sănătatea. Studiul nostru ajută la formularea de recomandări mai specifice, care vor fi mai ușor de înțeles de către pacienți și, sperăm, să le implementeze în alimentația lor”, a spus dr. Guasch-Ferré.
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline?
Există diferite tipuri de acizi grași în uleiul de măsline, dar este compus în mare parte din grăsimi mononesaturate. Grăsimile mononesaturate pot ajuta la reducerea cantității de lipoproteine ​​cu densitate joasă ( LDL ), cunoscută și sub denumirea de colesterol „rău”, care poate reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, conform Asociației Americane de Inimă (AHA).
Uleiul de măsline nu are mai puține calorii decât alte tipuri de ulei – conține 9 calorii per g (aproximativ 120 de calorii per lingură), conform Departamentului pentru Agricultură al SUA, care este același cu celelalte tipuri de grăsime. De aceea, experții recomandă înlocuirea grăsimilor mai puțin sănătoase, precum unt sau alte tipuri de ulei cu ulei de măsline, în loc să îl adăugați doar în dieta dumneavoastră.
Oamenii consumă mai mult ulei de măsline și mai puțină margarină decât în ​​deceniile anterioare
Cercetătorii au examinat 60582 de femei sănătoase și 31801 de bărbați sănătoși din Studiul de sănătate a asistentelor și din Studiul de urmărire a profesioniștilor din sănătate. Pe parcursul celor 28 de ani de urmărire, participanții au avut o evaluare a dietei la fiecare patru ani, au fost întrebați cât de des, în medie, au consumat anumite alimente, tipuri de grăsimi și uleiuri, precum și ce marcă sau tip de uleiuri au folosit pentru gătit și adăugat la masă în anul precedent.
Utilizarea de către participanți a uleiului de măsline la gătit, sosuri și in alte moduri a fost calculată și adunată pentru a estima utilizarea totală, iar utilizarea altor tipuri de grăsimi, cum ar fi margarina, untul și uleiul vegetal, au fost calculate în același mod.
Cercetătorii au observat o tendință de-a lungul timpului: consumul de ulei de măsline în grup s-a mărit cu mult din 1990 până în 2010, de la 1,6 g la 4 g. În aceeași perioadă, consumul de margarină a scăzut de la 12 g pe zi în 1990 la 4 g pe zi în 2010. Utilizarea altor tipuri de grăsimi a rămas aproximativ aceeași.
Persoanele care consumă mai mult ulei de măsline au mai multe șanse să aibă alte comportamente sănătoase.
Cercetătorii au plasat fiecare participant într-unul din cele patru grupuri, în funcție de cât de mult ulei de măsline au folosit.
Niciodată sau mai puțin de o dată pe lună
Mai puțin sau egal cu 4,5 g pe zi
Între 4,5 și 7 g pe zi
Mai mult de 7 g pe zi

Interesant este că subiecții care au consumat mai mult ulei de măsline au avut mai multe șanse de a fi activi fizic și au raportat că au consumat mai multe fructe și legume decât persoanele care au consumat mai puțin ulei de măsline.
Un total de 36856 de decese au avut loc în timpul urmăririi. Când se compară grupurile, persoanele care au consumat cel mai mult ulei de măsline au avut un risc cu 19% mai mic de mortalitate cardiovasculară, cu 17% mai mic riscul de mortalitate prin cancer, cu 18% mai mic riscul de mortalitate respiratorie și cu 29% mai mic riscul de mortalitate neurodegenerativă în comparație cu grupul care a folosit rar sau niciodată ulei de măsline.
Bolile respiratorii includ boli acute, cum ar fi pneumonia și gripa, precum și afecțiunile cronice, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Bolile neurodegenerative sunt atunci când celulele nervoase din creier sau din sistemul nervos periferic își pierd treptat funcția și mor, conform Institutului Național de Științe ale Sănătății Mediului din Statele Unite. Cele mai frecvente boli neurodegenerative sunt boala Alzheimer și boala Parkinson.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că înlocuirea a 10 g pe zi de grăsimi, cum ar fi margarina, untul, maioneza și grăsimile din lapte cu ulei de măsline, a fost asociată cu un risc cu 8 până la 34% mai mic de mortalitate totală și specifică cauzei. Ei nu au găsit asocieri semnificative la înlocuirea uleiului de măsline cu alte uleiuri vegetale.
Uleiul de măsline și alte grăsimi sănătoase vă pot ajuta să vă protejați creierul
„Acest studiu se adaugă literaturii în creștere cu privire la importanța dietei și a grăsimilor sănătoase pentru sănătatea creierului”, spune Suzanne Craft, PhD, profesor de medicină și co-director al Centrului Sticht pentru Îmbătrânirea Sănătății și Prevenirea Alzheimer de la Wake Forest School of Medicine din Winston. Salem, Carolina de Nord.
„Creierul își obține toți nutrienții esențiali din dietă, așa că nu este surprinzător că tiparele alimentare care se repetă masă după masă, zi după zi, an după an, pot afecta modul în care creierul îmbătrânește”, spune dr. Craft.
Grăsimile sunt deosebit de importante deoarece celulele creierului și conexiunile lor conțin niveluri ridicate de grăsime, ceea ce este important pentru funcționarea lor normală, explică ea. „Grăsimile nesănătoase cresc inflamația, care are efecte negative asupra creierului și pot crește riscul pentru boala Alzheimer și alte tulburări de îmbătrânire a creierului, în timp ce grăsimile sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, sunt antiinflamatorii și pot fi protectoare, așa cum sugerează acest studiu”, spune ea.
Există câteva limitări ale studiului, spune Craft. „Totuși, studiul este observațional, ceea ce îl face supus unor părtiniri și sunt necesare dovezi concludente prin studii intervenționale”, spune ea, referindu-se la faptul că cercetătorii din acest studiu au înregistrat pur și simplu diferitele grăsimi și cantități pe care le-au raportat participanții, mai degrabă decât randomizarea unui grup și oferirea oamenilor instrucțiuni specifice despre cât și ce tip de grăsime ar trebui să consume.
Autorii au recunoscut că uleiul de măsline poate fi asociat cu alte comportamente care i-ar face pe oameni mai puțin probabil să moară, cum ar fi o dietă mai bună în general sau a se afla într-o clasă socio-economică mai înaltă. „Cu toate acestea, chiar și după ajustarea pentru acești și alți factori de statut economic social, rezultatele noastre au rămas în mare parte aceleași”, a spus Guasch-Ferré.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.