Uleiul din semințe de in: beneficii, informații nutriționale, efecte secundare și modul de utilizare

0

Uleiul de in are un profil nutritiv puternic și oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Promovează sănătatea pielii și ușurează inflamația.
Uleiul de in este una dintre cele mai bogate surse de ALA (aproximativ 7 g / lingură). Semințele de in conțin o abundență de grăsimi esențiale, lipide și fibre. Acest ulei are proprietăți cardioprotectoare, anticancerigene, antiinflamatorii și laxative active.
ALA din semințele de in este precursorul acizilor grași polinesaturați cu lanț lung omega-3 (PUFA) – acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA).

Acesta este motivul pentru care uleiul din semințe de in devine popular ca un substitut vegan pentru uleiul de pește. Deși uleiul de pește este bogat în EPA și DHA, cantitatea de EPA și DHA convertită și energia pe care o obțineți din uleiul de semințe de in este mult mai mare. De asemenea, uleiul de pește poate prezenta un risc de contaminare cu mercur, ceea ce nu este cazul uleiului din semințe de in. ALA ajută la transportul DHA către celulele creierului (neuroni). Poate fi, de asemenea, implicat în funcțiile pielii și părului.
🧬 Poate reduce colesterolul și poate preveni bolile de inimă
Hipercolesterolemia este principala cauză a bolilor cardiovasculare. Un studiu care a implicat pacienți cu hemodializă a raportat efectele pozitive ale aportului zilnic de ulei de semințe de in.
Grupul de pacienți care au luat supliment de ulei de semințe de in (6 g / zi) a prezentat o reducere de aproximativ 23% a concentrației serice de trigliceride în comparație cu grupul martor.
Acest ulei poate să scadă LDL (colesterolul rău) și să crească nivelul HDL (colesterolul bun) la persoanele hipercolesterolemice (persoanele cu niveluri ridicate de colesterol). Uleiul poate avea beneficii pe termen scurt la cei cu hipercolesterolemie ușoară, în special la persoanele cu tensiune arterială crescută.
Câteva studii demonstrează activitatea antihipertensivă și anti-aterosclerotică a uleiului de semințe de in.
🧬 Poate ajuta la gestionarea tulburărilor oculare
Deficiența grăsimilor alimentare poate provoca inflamații în diferite părți ale ochiului, inclusiv corneea, conjunctiva și glandele lacrimale. De asemenea, poate afecta calitatea și cantitatea lacrimilor.
Cercetările spun că administrarea orală de acizi grași omega-3 și omega-6 poate atenua un astfel de deficit. Acest lucru se datorează faptului că acești acizi grași sunt responsabili pentru sinteza compușilor antiinflamatori.
Uleiul de in combate efectele inflamatorii ale acidului arahidonic și ale derivaților săi. Declanșează sinteza mediatorilor neinflamatori, PGE1 și TXA1. Aceste molecule reduc inflamația glandelor lacrimale (glande care secretă stratul apos al filmului lacrimal în ochi), corneei și conjunctivei.
În studiile pe iepuri, administrarea orală și locală de ulei de semințe de in ar putea reduce boala de ochi uscați și restabili funcționalitatea vederii.
🧬 Poate îmbunătăți sănătatea menstruală
Semințele de in conțin cantități bune de compuși care se transformă în lignani. Principala dintre acestea este secoisolariciresinol diglucozid (SDG). SDG este transformat în enterodiol și enterolactonă.

Acești lignani acționează ca fitoestrogeni. Acestea sunt similare din punct de vedere structural și funcțional cu estrogenul din corp. Ele pot interacționa slab cu receptorii de estrogen din ficat, creier, inimă și oase.
Uleiul de in ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei, a crampelor menstruale și la tratarea infertilității. Unele cercetări afirmă că acești compuși pot preveni într-o anumită măsură bolile osoase (osteoporoză) și cancerele de sân, ovare și prostată. Cu toate acestea, rolul exact al lignanilor în acest aspect nu este încă complet înțeles.
❗️Interesant este că uleiurile din semințe de in nu furnizează în mod obișnuit lignani decât dacă au fost adăugate semințe de in măcinate în ulei.
🧬 Poate avea proprietăți anticanceroase
Conținutul ridicat de lignan din semințele de in poate explica proprietățile anticancerigene și antiproliferative ale uleiului lor.
Studiile au constatat legătura dintre acizii grași omega-3 și protecția împotriva cancerului. Dietele bogate în acizi grași omega-3 – cum ar fi ALA din uleiul de semințe de in – pot suprima creșterea și proliferarea celulelor cancerului de sân și de colon.
Uleiul de in este bogat în mai mulți alți micronutrienți, care contribuie la aceste beneficii.
❓Care este doza recomandată a uleiului de in
O lingură de ulei de semințe de in conține 7,3 g de acid alfa-linolenic (ALA) și aproximativ 120 de calorii. Acest lucru ar putea însemna o mulțime de kilograme!
Având în vedere acest lucru, Institutul de Medicină recomandă 1,6 g / zi de ALA pentru bărbați și 1,1 g pentru femei. În general, cantitatea dintr-un supliment de ulei de in este de aproximativ 6,2 grame – aceasta se încadrează în limitele de siguranță.
Cu toate acestea, dacă aveți probleme cardiace, vă recomandăm să consultați un medic pentru dozarea corectă.
❗️Efectele secundare ale uleiului de semințe de in
Uleiul de in, semințele de in și suplimentele lor sunt bine tolerate în cantități mici. Nu există multe efecte secundare dovedite ale uleiului din semințe de in.
Cu toate acestea, rețineți următoarele puncte în timp ce consumați ulei de semințe de in sau suplimente:
•Evitați uleiul de semințe de in și semințele în timpul sarcinii și alăptării. Deoarece semințele de in au fitoestrogeni, uleiul poate avea efecte hormonale ușoare, dar nefavorabile.
•Cantități mari de ulei de semințe de in ar putea provoca constipație, ducând la blocaj intestinal. Asigurați-vă că vă mențineți hidratat în timp ce îl luați.
•Derivații din semințe de in pot interfera cu diluanții de sânge, anticoagulanții și medicamentele similare. Vă rugăm să utilizați acest ulei sub supraveghere medicală.
Concluzie
Uleiul de semințe de in este o sursă naturală de acizi grași esențiali, fibre, lignani și vitamine E și K. Suplimentarea dietei cu acest ulei poate crește nivelul nutrienților importanți precum EPA, DHA, secoisolariciresinol diglucozid (SDG) și așa mai departe.
Nivelurile optime ale acestor intermediari asigură buna funcționare a ochilor, rinichilor, inimii, tractului gastro-intestinal și a sistemului imunitar, reproductiv și nervos.

Niciun comentariu

Nu ratați!