Pătrunjelul este bogat în antioxidanți care protejează corpul de numeroase boli. Conține cantități mari de vitamina C, vitamina A, vitamina K, flavonoide, carotenoide, potasiu, acid folic și fibre.
30 g de pătrunjel acoperă 11% din necesarul zilnic de acid folic. Această vitamină din grupul B a fost asociată cu un risc mai mic de boli cardiace la populația cu risc. Aportul crescut de acid folic poate reduce cu 38% riscul de afecțiuni ale inimii.
Cercetătorii cred că acidul folic scade homocisteina. Nivelurile crescute de acest aminoacid a fost corelat cu boli de inimă în unele studii.
În una din cărțile fitoterapeutului Constantin Milică am găsit o rețetă interesantă pe bază de must și pătrunjel. Autorul o recomandă persoanelor cardiace. Rețeta se numește „vin de pătrunjel pentru inimă”. Poate fi consumat ca vin medicinal pentru ameliorarea unor simptome cardiace, precum înțepături la inimă sau dureri de inimă.
Ingrediente:
– 1 litru de must (sau vin natural)
– 200 g de pătrunjel verde
– 50 ml de oțet de mere
– 200 g de miere
Mod de preparare:
– Frunzele de pătrunjel se spală și se toacă mărunt. Se pun la fiert împreună cu mustul și oțetul de mere. Mustul poate să fie roșu sau alb.
– După 10 minute de fierbere, se adaugă mierea. Se dă focul la mic și se lasă încă 5 minute. Se stinge aragazul.
– Vinul se lasă la infuzat sub capac până când se răcește complet. După aceea se strecoară și se păstrează în sticle închise la culoare.
Mod de administrare:
Din acest vin de pătrunjel pentru inimă se iau câte 1 lingură, de 2 ori pe zi. Când apare o criză de hipotensiune arterială, se consumă câte 2 linguri de vin odată.
Indicații terapeutice
Autorul recomandă în primul rând acest vin persoanelor cu tensiune arterială mică. Acționează benefic și în caz de:
→ nevroză cardiacă
→ cardiopatie
→ insuficiență cardiacă
Niciun comentariu