Zeama si varza murata – un adevarat medicament natural

0

Zeama de varza murata este extrem de sanatoasa. Aceasta e bogata in vitamina C (mai multa decat in portocale), A, B1, B2, B3, B6 si B9 (acidul folic) si E, magneziu, potasiu, fier, iod. Acidul lactic din zeama de varza murata este furnizat de bacteriile din varza murata si a fost descoperit si folosit ca ferment de cel putin 4.000 de ani, avand un efect inhibitor asupra microbilor din intestine si fortifica sistemul imunitar.
Pe vremuri, zeama de varza acra era folosita ca leac pentru mai toate afectiunile sezonului rece. Varza murata in sare nu numai ca isi conserva si amplifica toate proprietatile si vitaminele, ajutand la tratarea bolilor de plamini, a constipatiei, a anemiei si a imbatrinirii premature.
Anemie
Fierul din varza murata ajuta la prevenirea anemiei (deficit de fier) si atenuarea efectelor secundare asociate cu aceasta afectiune (dureri de cap, oboseala, tulburari cognitive).
Sistem imunitar
Datorita sarurilor si mineralelor pe care le contine, zeama de varza murata previne infectiile respiratorii si contribuie la vitaminizarea organismului si la intarirea sistemului imunitar.
Sistem digestiv
Varza este renumita pentru continutul ridicat de fibre, si poate ajuta la eliminarea starilor de constipatie, balonare, crampe si gaze. Prin reglarea digestiei si a sistemului excretor poate preveni, de asemenea, afectiuni mai grave, cum ar fi ulcere gastrice si chiar cancer de colon.
Anti-ulceroasa
Varza murata, dar si zeama de varza contin vitamina U, vitamina anti-ulceroasa, care se distruge prin fierbere, de aceea varza murata si zeama se recomanda in tratarea bolilor ulceroase. Pentru ca stimuleaza arderea grasimilor si normalizeaza apetitul, varza si zeama de varza murata se recomanda, cruda, si in curele de slabire.
Sanatatea ochilor si a pielii
Varza murata contine caroten si o cantitate semnificativa de vitamina A. Aceasta vitamina actioneaza ca un antioxidant si reduce sansele de degenerescenta maculara si de formare a cataractei, imbunatatind sanatatea ochilor.
In ceea ce priveste pielea, vitamina A din varza murata incetineste aparitia ridurilor, elimina petele si pastreaza aspectul sanatos al dermei.

Sanatatea inimii
Fibrele sunt recomandate in general pentru digestie, dar sunt, de asemenea, foarte importante si pentru sanatatea inimii. Fibrele curata colesterolul rau de pe peretii arterelor si vaselor de sange si ajuta la eliminarea lor din organism. Prin urmare, prin consumul de varza murata, nivelul de colesterol este echilibrat. Acest lucru poate preveni ateroscleroza, infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale si o varietate de alte probleme cardiovasculare.
Regleaza glicemia
Fibrele alimentare pe care varza murata le contine actioneaza ca un absorbant pentru zaharuri, astfel incat acestea sa fie eliberate gradat in organism, fara a suprasolicita pancreasul.
Antiinflamator
Varza murata contine compusi organici ce actioneaza ca agenti anti-inflamatori. Antioxidantii fitonutrienti din varza reduc durerea si disconfortul articulatiilor, a muschilor sau altor zone inflamate.
Anticancerigena
Cei ce studiaza impactului verzei murate asupra dezvoltarii cancerului afirma ca prin prezenta de compusi antioxidanti din ea (ca la toate legumele crucifere), radicalii liberi pot fi eliminati, aceasta fiind una din principalele cauze din spatele formarii celulelor canceroase.
Un studiu finlandez a aratat ca varza murata are chiar mai multe proprietati in lupta impotriva cancerului decat broccoli sau conopida in stare cruda. S-a stabilit ca procesul de fermentatie prin care se obtine varza murata produce foarte multi compusi benefici, printre care izotiocianatii (ITC), care au un rol important in eliminarea substantelor cancerigene din organism.
Detoxifianta
Consumata regulat, zeama de varza are efect detoxifiant asupra organismului, ajutand la eliminarea toxinelor.
Atentie! In ciuda tuturor acestor beneficii pentru sanatatea organismului, varza murata are mult sodiu, care poate fi periculos pentru persoanele ce sufera de boli cardiovasculare sau renale.

Niciun comentariu

Nu ratați!