Un dus rece de dimineata ne poate schimba intreaga zi

0

Dusul rece este considerat o practica bizara de foarte multi oameni. Cu toate acestea, dusul rece ofera o multime de beneficii printre care o claritate mentala imbunatatita si o stare de spirit superioara. Chiar daca nu toata lumea a auzit de folosirea dusului rece, trebuie spus ca yoginii si calugarii se spala astfel de multa vreme.
Beneficiile dusurilor reci:
🚿   creste imunitatea;
🚿   creste circulatia;
🚿   accelereaza recuperarea musculaturii dupa sport;
🚿   stimuleaza metabolismul;
🚿   stimuleaza productia de testosteron;
🚿   ajuta la somn;
🚿   imbunatateste starea de spirit.
Imunitate si circulatie
Circulatia slaba inseamna ca organele nu primesc suficiente resurse de care au nevoie. Un dus rece nu numai ca sporeste circulatia, ci promoveaza si eliminarea agentilor patogeni stimuland sistemul imunitar.
O serie intreaga de studii stiintifice demonstreaza ca expunerea la frig ajuta la intarirea sistemului imunitar. Contactul corpului cu apa rece creste rata metabolica prin reflexul tremuratului si activarea raspunsului imun. Anumite experimente efectuate pe esantioane umane au aratat ca persoanele care fac regulat dusuri reci inregistreaza o crestere a concentratiei plasmei, a numarului de celule T si de limfocite.
Imbunatatirea aspectului pielii si parului
Una dintre cele mai bune metode de mentinere a hidratarii parului si pielii este evitarea contactului direct cu apa fierbinte. Apa rece ajuta la strangerea porilor si a cuticulelor, prevenind astfel patrunderea impuritatilor in interiorul acestora. Temperatura scazuta a apei contribuie si la reducerea pierderii uleiurilor naturale ale pielii si scalpului, principala cauza a deshidratarii si aparitiei matretii si descuamarii tesutului cutanat.
Recuperare dupa sport
In urma unui antrenament intens, multi sportivi fac un dus rece pentru a reduce inflamatia muschilor. Studiile au constatat ca viteza de recuperare a muschilor este aproape de doua ori mai rapida atunci cand corpul este spalat cu apa rece.
Imbunatateste starea de spirit
Socul primit de un dus rece dimineata este un excelent mod de a da startul sistemului circulator.

Sistem limfatic
Sistemul limfatic este responsabil pentru eliminarea toxinelor din organism. Intr-un dus rece, vasele limfatice sunt expuse apei reci, ceea ce duce la contractia si relaxarea lor, eliminand astfel deseurile din organism si promovand sanatatea generala.
Testosteron
Atunci cand corpul este expus unui stresor, cum ar fi o schimbare extrema a temperaturii, acesta poate stimula producerea hormonilor cheie, cum ar fi testosteronul, penru a ajuta la echilibrul metabolismului.
Ameliorarea simptomelor de depresie
Dusurile reci s-au dovedit a fi utile si in ameliorarea simptomelor de depresie. Acest efect se datoreaza impactului intens resimtit de receptorii tesutului cutanat, care declanseaza transmiterea unui numar impresionant de impulsuri nervoase de la terminatiile nervoase periferice, pana la creier. Acest proces produce un puternic efect antidepresiv, contribuind la reglarea starii de dispozitie.
Somn
Un dus rece poate relaxa somnul si poate oferi o stare naturala de confort. Pacientii cu tulburari de somn sunt sfatuiti sa se spele cu apa cat mai rece inainte de culcare, intrucat ulterior se instaleaza o stare placuta de calm, benefica adormirii rapide.
Dus rece VS dus cald
Dusurile calde sunt considerate mai relaxante si confortabile, capabile sa reduca stresul, durerea articulara si musculara, in timp ce dusurile reci sunt energizante si stimuleaza productia de hormoni si circulatia in organism.
Sursa: https://www.organicfacts.net/cold-showers.html?&utm_source=internal&utm_medium=link&utm_campaign=home-page

Niciun comentariu

Nu ratați!