Viata placuta e asociata de majoritatea persoanelor cu ideea de fericire. In primul rand fericirea pare sa fie determinata genetic in proportie de 50-70%, cu alte cuvinte putem sa ne bucuram de micile placeri ale vietii in functie de cat de mult “ne lasa” genele noastre. Profesorul de psihologie David T. Lykken, spune ca „incercarea de a fi mai fericit esta ca si cum ai incerca sa fi mai inalt”. Fiecare dintre noi are un „punct stabilit de fericire”sustine el, si se indeparteaza de el doar putin. Si totusi, psihologii care studiaza fericirea –inclusiv David T. Lykken- cred ca o putem urmari. Putem face acest lucru prin atenuarea emotiilor negative, cum ar fi pesimismul, resentimentele si furia. Si putem stimula emotiile pozitive, cum ar fi empatia, seninatatea si, in special, recunostinta.
1. Nu va faceti griji, alegeti fericit
Primul pas este de a face o alegere constienta pentru a va stimula fericirea. In cartea sa, „Cuceritrea fericirii”, filozoful Bertrand Russell a spus: „Fericirea nu este, cu exceptia cazurilor foarte rare, ceva palpabil, ca un fruct copt. Pentru majoritatea oamenilor, este mai degraba o realizare decat un dar al zeilor, iar in aceasta realizare, efortul, atat interior cat si exterior, trebuie sa joace un rol important”.
Pe scurt, s-ar putea sa ne nastem cu un punct de stabilitate a fericirii, dar nu suntem blocati acolo. Fericirea depinde de modul in care ne gestionam emotiile si relatiile noastre cu ceilalti.
2. Cultivati recunostinta
Majoritatea psihologilor incurajeaza oamenii sa efectueze un „exercitiu de recunostinta”. Este vorba despre listarea catorva lucruri care va fac recunoscatori. Acest lucru va indeparteaza de amaraciune promoveaza fericirea.
3. Iertarea
Detinand un sentiment de nemultumire si ingrijorare poate afecta atat sanatatea fizica, cat si sanatatea mintala, potrivit unui studiu de cercetare. O modalitate de a reduce aceste sentimente este de a promova iertarea. Acest lucru reduce puterea resentimentelor. Nu va concentrati asupra maniei si dorintei de razbunare. Aceste sentimente sunt asociate cu depresia si anxietatea.
4. Contracarati gandurile si sentimentele negative
Jon Haidt compara mintea cu un om care calareste un elefant. Elefantul reprezinta gandurile si sentimentele puternice –mai ales cele inconstiente- care conduc comportamentul. Omul, desi mai slab, poate exercita controlul elefantului, asa cum poate exercita controlul asupra gandurilor si sentimentelor negative. Puteti practica meditatia, respiratia ritmica, yoga sau tehnicile de relaxare pentru a atenua anxietatea si promovarea seninatatii.
Amintiti-va, banii nu pot cumpara fericirea
Cercetarile arata ca, odata ce venitul urca decat nivelul actual, mai multi bani aduce foarte putina fericire suplimentara. „Indiferent de cea ce obtinem, ca lucruri mareriale, nu aduce niciodata o stare de fericire durabila”. Uitam adesea de lucrurile cu adevarat importante in viata.
5. Prietenia
Un studiu austrilian a constatat ca persoanele care au avut o retea puternica de prieteni, au trait mai mult. Din pacate, societatea noastra, din ce in ce mai individualista, sufera de conexiuni sociale sarace, pe care unii psihologi cred ca este o cauza a nivelurilor de epidemie de depresie de azi. Legaturile sociale puternice, ofera sprijin in vremuri dificile.
Se pare ca fericirea poate fi o chestiune de alegere – nu doar de noroc. Unii oameni sunt destul de norocosi sa posede gene care favorizeaza fericirea. Cu toate acestea, anumite modele de gandire si aptitudini interpersonale ne ajuta sa devenim fericiti.
Sursa: https://www.webmd.com/mental-health/features/choosing-to-be-happy#4
Niciun comentariu