Efectele meditatiei asupra creierului si starea generala de bine

0

Daca practici meditatia in mod constant, cu siguranta vei afirma cu convingere ca aceasta practica ti-a transformat modul de a gandi. Daca nu ai practicat niciodata, sau ai o fire mai sceptica, te vei indoi ca acest lucru ar fi posibil. Indiferent de relatia pe care o ai cu meditatia, nu te ingrijora, pentru ca stiinta este aici ca sa ne ajute. Oamenii de stiinta incearca in mod constant sa confirme puterea meditatiei si sa explice exact ce se intampla in creier cand te adancesti in calatoria ta interioara.
Cortexul este o parte a creierului care, in mod normal, scade odata cu varsta, insa intr-un studiu, practicantii de 50 de ani au avut aceeasi cantitate de materie cenusie in creier ca si practicantii de 25 de ani. Pare un motiv suficient de bun pentru a adopta aceasta practica atat de benefica!
Amigdala este acea parte a creierului asociata cu teama si cu emotiile si joaca un rol esential in raspunsul corpului la stres. In cadrul unui studiu pe 150 de adulti, un curs de opt saptamani de meditatie de constientizare a dus la scaderea amigdalei participantilor.
Practicantii pe termen lung prezinta o crestere a materiei cenusii in partile creierului care raspund de sentimente si auz. Acest lucru se intampla pentru ca meditatia implica inchiderea ochilor, detasarea de stimulii externi si concentrarea pe interior – toate acestea dezvolta toate celelalte simturi.

Meditatia este o metoda sigura si simpla de relaxare, pe care o poti incerca acasa, la birou, intr-o calatorie sau oriunde te simti bine. Meditatia s-a folosit din cele mai vechi timpuri drept practica spirituala. In prezent, este folosita ca tehnica de imbunatatire a sanatatii mentale.
Cercetarile arata ca productia de GABA, un neurotransmitator din creier, se mareste in timpul meditatiei. Acest lucru este benefic pentru ca nivelul scazut de GABA este asociat cu un nivel marit de anxietate. De fapt, acesta este si modul in care actioneaza unele medicamente precum Valium si Klonopin, prin cresterea nivelului de GABA din creier.

Studiile au aratat ca practicantii cu experienta si-au dezvoltat conexiunile din anumite regiuni ale creierului, cum ar fi cea aferenta atentiei si a evitarii distragerii atentiei. Acestea sunt, de altfel, si doua dintre principiile fundamentale ale meditatiei.
Cunoscuta si sub numele de „substanta recompensei”, dopamina este asociata cu toate lucrurile placute. Conform unui studiu, yoga a generat o crestere de 65% a productiei de dopamina.
Un studiu desfasurat de Institutul National de Sanatate al SUA a demonstrat ca cei care mediteaza au mai multe pliuri in stratul exterior al creierului. Aceste pliuri reflecta gradul de procesare a informatiei.
Norepinefrina (NE) este un alt neurotransmitator implicat in anxietate. Studiile arata ca, spre deosebire de cei care nu mediteaza, cei care practica in mod constant meditatia prezinta niveluri mai scazute de norepinefrina in sange.

 

 

Sursa: http://www.mindbodygreen.com/0-29626/heres-what-happens-to-your-brain-when-you-meditate.html

Niciun comentariu

Nu ratați!