Moșii de Toamnă reprezintă una dintre cele mai importante zile de pomenire a celor adormiți în tradiția ortodoxă. În această zi, credincioșii vin la biserică pentru a se ruga și a-și aminti de sufletele strămoșilor. Preoții, alături de familiile celor decedați, oficiază slujbe de pomenire, iar cei prezenți aduc alimente spre a fi sfințite – colivă, colaci, vin, lumânări și tămâie, cunoscute ca „jertfe văzute”.
Moșii de Toamnă 2024 – Data și Semnificația
În 2024, Moșii de Toamnă vor fi marcați pe 2 noiembrie, sâmbăta înaintea Duminicii Sfântului Mina. Această zi este cunoscută și sub numele de Sâmbăta Morților, iar în fiecare an, data acestei pomeniri este stabilită în funcție de sărbătoarea Paștelui. Moșii de Toamnă fac parte din cele trei sâmbete speciale dedicate celor adormiți, alături de Moșii de Iarnă și Moșii de Vară.
Cum se pregătesc credincioșii pentru Moșii de Toamnă
Pregătirile pentru această zi includ organizarea de pachete alimentare care vor fi împărțite la biserică sau la cimitir. Coliva, simbol al Învierii și al vieții veșnice, este nelipsită, iar credincioșii obișnuiesc să vină dimineața devreme la biserică, unde preotul rostește rugăciuni și pomenește numele celor plecați. În această zi, se oferă pachete cu mâncare celor nevoiași, în semn de respect pentru cei adormiți, potrivit Antena 3 CNN.
Tradiții și obiceiuri de Moșii de Toamnă
La biserică se oficiază slujbe de pomenire și se dau pomelnice cu numele celor decedați, însoțite de lumânări aprinse și prescură.
Credincioșii oferă de pomană colivă, colaci și alte bucate, împărțite celor sărmani.
În unele regiuni, se obișnuiește ca, după slujbă, să se meargă la cimitir, unde familiile aprind lumânări și tămâie la mormintele celor dragi.
Se organizează mese în familie, unde se împărtășesc amintiri despre cei decedați și se dau de pomană preparate tradiționale.
Nu se fac treburi casnice, precum curățenie, cusut sau spălat, iar femeile merg la biserică cu capul acoperit.
Ce se împarte de Sâmbăta Morților
Tradiția spune că la biserică este indicat să aduci o sticlă mică de vin, colivă și bucate pregătite înainte, pentru a putea fi împărțite. Pentru pomenirea morților se mai pot duce, în funcţie de posibilităţi, pachete cu plăcinte, dulciuri, prăjituri, brânzeturi, carne, sarmale, mere şi alte fructe.
Pachetele trebuie pregătite înainte de acasă și împărțite după terminarea slujbei, împreună cu o lumânare. În fiecare pachet trebuie adăugat și câte un colac, dar și un prosop. Odată cu pomelnicul, preotului i se va da și un prosop, tămâie și cărbuni.
Nu trebuie uitate nici lumânările. E nevoie de una pentru fiecare vas împărțit și pentru fiecare colac sau prescură. În Muntenia încă se mai păstrează obiceiul ca, lângă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit, potrivit Realitatea.
Semnificația cuvântului „moși” în tradiția românească
Simion Florea Marian, în lucrarea sa „Trilogia vieții,” notează că în tradiția românească există aproximativ 20 de zile dedicate „moșilor.” Termenul „moși” provine din „strămoși” și se referă la sufletele celor plecați dintre noi, dar și la sărbătorile și pomenirile organizate în cinstea lor.
Rugăciune pentru mântuire
Dumnezeul meu, cred întru Tine şi mă rog Ţie, întăreşte-mi credinţa! Te iubesc, dar sporeşte-mi dragostea! Mă pocăiesc, dar fă-mi căinţa să prisosească! Te slăvesc ca pe întâiul meu Început! Te doresc ca pe cea mai înaltă dorinţă a mea!
Îţi mulţumesc, ca Binefăcătorului meu celui veşnic! Te chem ca pe puternicul meu Apărător. Dumnezeul meu, binevoieşte şi povăţuieşte-mă cu înţelepciunea Ta, călăuzeşte-mă cu dreptatea Ta, mângâie-mă cu milostivirea Ta, apără-mă cu puterea Ta.
Îţi închin, o, Dumnezeule, gândurile, faptele, suferinţele mele, ca în viitor să mă gândesc la Tine, să grăiesc de Tine, să lucrez după voia Ta, să sufăr pentru Tine. Doamne, eu voiesc ceea ce voieşti Tu, pentru că Tu voieşti să mă supun voii Tale şi făgăduiesc să fac tot ceea ce voieşti Tu.
Te rog, cu umilinţă, luminează-mi mintea, oţeleş te-mi voia, curăţeşte-mi trupul şi sfinţeşte-mi sufletul! Dumnezeule Preabun, ajută-mă să mă curăţesc de greşelile trecute, să biruiesc ispitele viitoare şi să lucrez cuvenitele virtuţi. Umple inima mea de dragoste pentru bunătatea Ta, de ură pentru greşelile mele, de râvnă pentru binele aproapelui şi de defăimare pentru deşertăciunile lumii.
Fă-mă să fiu supus mai-marilor mei şi cu dragoste către cei mai mici, credincios prietenilor şi iertător vrăjmaşilor mei. Vino, Atotputernice, întru ajutorul meu, ca să biruiesc cele şapte păcate de căpetenie, care sunt pricina tuturor păcatelor.
Să biruiesc adică: mândria, prin smerenie creştinească; iubirea de argint, prin milostenie; invidia, prin dragoste şi bucurie pentru binele aproapelui; desfrânarea, prin înfrânare şi curăţie; lăcomia, prin cumpătare; mânia, prin răbdare; lenea, prin bărbăţie creştinească.
Asemenea să biruiesc şi toate celelalte păcate şi patimi ce izvorăsc din acestea. Şi-mi dă virtuţile creştineşti: credinţa, nădejdea şi dragostea. Dumnezeul meu, fă-mă înţelept întru lucrările mele, curajos în primejdii, răbdător în nenorociri şi smerit în propăşire. Nu mă lăsa să uit vreodată a fi cu luare aminte la rugăciuni şi în biserică, cumpătat la masă, repede la împlinirea datoriilor şi statornic în hotărâri.
Doamne, insuflă-mi grija să am totdeauna conştiinţă dreaptă, înfăţişare cuviincioasă, vorbire folositoare şi purtare în bună rânduială. Dă-mi harul Tău, ca să mă deprind a-mi stăpâni totdeauna patimile, a mă învrednici de darurile Tale, a păzi legea Ta şi a dobândi mântuirea.
Dumnezeul meu, fă să cunosc cât de mici sunt bunătăţile pământeşti şi cât de mari sunt cele cereşti, cât de scurt este timpul acestei vieţi şi cât de nemărginită este veşnicia. Ajută-mi să fiu întotdeauna gata de moarte și să mă cutremur de judecata Ta, să scap de chinurile cele veşnice şi să dobândesc raiul prin Iisus Hristos, Domnul nostru. Amin.
Moșii de Toamnă rămân o sărbătoare marcantă în calendarul ortodox, aducând împreună comunități și familii pentru a onora memoria strămoșilor și a păstra vie tradiția.
Niciun comentariu