Ce este si cum putem preveni astenia de toamna

0

Primele luni ale toamnei vin cu ploi, scaderea temperaturii, natura moarta si cu astenia specifica, marcand trecerea la un sezon nou cu oboseala, somnolenta, stres si dureri de cap.
Tristetea prezenta in zilele reci ale caderii toamnei poate fi mai mult decat o dispozitie trecatoare. In unele cazuri semnaleaza prezenta asteniei. Pe masura ce zilele devin mai scurte, sistemul imunitar pare sa-si piarda forta, ceea ce ne face sa ne simtim mai tristi. Insomnia, depresia, lipsa de concentrare, fluctuatiile apetitului – toate sunt rezultate ale asteniei. De obicei, simptomele asteniei incep sa apara in primele luni ale toamnei si pot dura pana in ultimele zile ale iernii.
Simptomele comune ale astemiei sunt: depresia, vina, nefericire, anxietate, incapacitatea de a face fata situatiilor de stres, schimbari frecvente ale dispozitiei, tulburari de somn, letargie, oboseala, probleme sociale, iritabilitate sau dorinta de izolare.
Astenia poate fi prevenita urmarind cativa pasi simpli:
-incercati sa petreceti cat mai mult timp in aer liber. Efectul luminii naturale este foarte important pentru sanatatea noastra mintala.
-adoptati o dieta echilibrata care include suficiente minerale si vitamine.
-faceti cel putin 30 de minute exercitii fizice in fiecare zi.

-pastrati legatura cu grupul de prieteni si nu renuntati la activitatile pe care le faceati impreuna.
-consultati un medic.
Atunci cand apare starea de apatie sau oboseala specifica asteniei de toamna, acestea sunt un semnal clar care ne spune ca stilul nostru de viata nu este cel mai convenabil pentru organism. Pentru a preveni aceste stari, specialistii ne recomanda sa consumam cantitati mai mari de alimente bogate in vitamine, minerale, enzime si fitonutrienti. In acest mod vom intra in sezonul rece cu un sistem imunitar fortificat, care ne va ajuta sa facem fata bolilor sezoniere.
Ca si in cazul altor forme de depresie, tratamentul asteniei include antidepresive si terapia cognitiv-comportamentala.
Fototerapia (bazata pe lumina) este o alta metoda de a trata aceasta afectiune. Acest tip de terapie foloseste o lampa speciala care imita lumina naturala. Rezultatele acestei metode apar de obicei in termen de 3-4 saptamani.
Terapia cognitiv-comportamentala va poate ajuta sa intelegeti fenomenele asociate cu astenia si modalitatile prin care puteti remedia simptomele acesteia. Fara a utiliza vreun tratament, simptomele dispar la schimbarea anotimpurilor.
Sursa: http://healthdefine.com/medical-advice/how-to-fight-autumn-asthenia

Niciun comentariu

Nu ratați!