Ce este brânza brie și ce beneficii aduce

0

Brie este o brânză moale din lapte de vacă, originară din Franța, dar care este acum populară în toată lumea.
Are un galben pal cu o coajă comestibilă de mucegai alb.
Mai mult, brie are o textură cremoasă și un gust și aromă unice, ușoare, caracteristice brânzeturilor în vârstă de mucegai. Este de obicei servit cu pâine, biscuiți sau fructe.
Această brânză unică poate avea, de asemenea, unele beneficii pentru sănătate datorită conținutului său de lactate și procesului de maturare prin care este supusa.
Acest articol trece în revistă tot ceea ce trebuie să știți despre brie, inclusiv conținutul său nutritiv și beneficiile potențiale pentru sănătate.
Informații nutriționale
Brie este o brânză bogată în grăsimi, bogată în nutrienți. Conține proteine ​​și grăsimi, precum și mai multe vitamine și minerale.
28 grame de brânză brie grasă furnizează:
Calorii: 100
Proteine: 4 grame
Grasimi totale: 9 grame
Grăsime saturată: 4 grame
Carbohidrați: 0 grame
Fibră: 0 grame
Sodiu: 120 mg – 5% din Doza zilnica (DZ)
Vitamina A: 6% din DZ
Vitamina B12: 20% din DZ
Riboflavina: 11% din DZ
Calciu: 10% din DZ
Majoritatea grăsimilor din brie sunt grăsimi saturate din laptele de vacă. Deși această grăsime a fost legată istoric de boli de inimă, cercetările emergente arată că nu este la fel de dăunătoare așa cum se credea anterior.
Brie este, de asemenea, o sursă bună de proteine, o bucata de brânză brie de 28 de grame oferă o proteină puțin mai mică decât un ou mediu.
Pe lângă numeroasele sale vitamine și minerale, această brânză este o sursă bună atât de riboflavină, cât și de vitamina B12. Aceste vitamine joacă un rol important în producerea și metabolismul de energie.
Cum este făcuta și servita
Brie se face prin adăugarea coșului enzimatic în lapte, împreună cu sarea și bacteriile cunoscute sub numele de culturi de brânză. Amestecul este apoi lăsat la copt aproximativ 1 lună.
În timpul procesului de maturare, mucegaiul alb formează coaja brânzei. Spre deosebire de alte mucegaiuri care cresc pe alimente, acesta este perfect sigur de mâncat.
Există mai multe soiuri de brie, deoarece poate fi făcut cu lapte integral sau parțial degresat, copt pentru diferite durate și conține adaos de plante și condimente.
Aceste modificări pot schimba semnificativ atât gustul, cât și textura. De exemplu, o perioadă mai mare de maturare are ca rezultat o brânză mai uniformă și mai moale.
Brie poate fi mâncat ca atare – neîncălzit sau copt – dar este de obicei asociat cu pâine, biscuiți, fructe sau nuci. Creează un aperitiv simplu, elegant, alături de biscuiți și gem sau jeleu . Brie la cuptor este învelită în produse de patiserie pufoasă sau stropită cu miere.
Beneficii potențiale pentru sănătate
Brie conține proteine ​​și grăsimi alături de calciu, vitamina B12 și riboflavina, ceea ce o face foarte nutritiva . Acesta oferă 100 de calorii la 28 de grame.
Grăsimea și proteinele sunt asociate cu sentimente de plinătate crescute, care pot ajuta la pierderea în greutate și la controlul apetitului.
În plus, produsele lactate cu grăsimi complete sunt asociate cu o greutate corporală mai sănătoasă și nu pare să crească riscul de boli de inimă.
Mai mult, brie are un conținut ridicat de riboflavină și vitamina B12, care joacă roluri cheie în producția de energie. Calciul său este important pentru creșterea osoasă sănătoasă, în timp ce vitamina A promovează pielea și vederea sănătoasă.
Ca urmare a procesului de maturare, brie conține și acid linoleic conjugat (CLA), un compus extrem de antiinflamator care poate exercita efecte anticancerigene.
De fapt, într-un studiu pe epruvetă, brie și alte brânzeturi coapte au încetinit creșterea celulelor leucemiei.
Cu toate acestea, este necesară cercetarea umană.

Are brie vreo reacție adversă?
Brânzeturile moi precum brie conțin o cantitate mică de lactoză, un zahăr natural din lapte.
Este interesant că până la două treimi din populația globală este intoleranta la lactoză și ar trebui să limiteze aportul lor de lactate. Cu toate acestea, brânzeturile sunt în general bine tolerate, întrucât mare parte din conținutul de lactoză este îndepărtat sau transformat în timpul procesului de preparare a brânzei.
Acestea fiind spuse, persoanele cu alergie la proteine ​​din lapte nu ar trebui să mănânce această brânză.
În caz contrar, inclusiv cantități moderate de brie în dieta dvs. nu ar trebui să aibă efecte secundare semnificative.
Mărimea recomandată de porție de brie este de 28 de grame, care este aproximativ dimensiunea degetului mare. Mâncarea unor cantități excesive poate provoca balonare sau constipație – și poate duce la aportul ridicat de calorii.
În plus, 28 grame de brie conține 6% din DZ pentru sodiu, ceea ce se adaugă rapid dacă îl asociezi cu biscuiți sau nuci sărate. Prea mult sodiu poate duce la tensiune arterială ridicată la persoanele sensibile la sare.
În cele din urmă, femeile însărcinate ar trebui să evite brie nepasteurizat, care este făcut cu lapte ce nu a fost supus unui proces de încălzire pentru a elimina bacteriile. Poate adăposti bacteriile dăunătoare care provoacă listerioza, ce poate fi fatală.
Depozitare corectă
Brie trebuie păstrat în ambalaje etanșe sau în folie de plastic la frigider. Având în vedere că este o brânză moale, este deosebit de predispus la stricare sau contaminare bacteriană dacă este lăsat în afara frigiderului.
Majoritatea producătorilor recomandă consumarea întregului pachet până la data de expirare.
Cu toate acestea, dacă brânza arată și miroase bine până la data de utilizare, este în general sigur să mănânci atâta timp cât a fost pasteurizată.
La fel, copiii, femeile însărcinate și cele cu sistem imunitar compromis nu ar trebui să mănânce brie expirat – chiar dacă pare și miroase normal – din cauza riscului de expunere la bacterii dăunătoare.
Cel mai bine este să mâncați sau să congelați brie în 1-2 săptămâni de la deschiderea pachetului, deoarece va continua să se coacă în frigider.
Brie poate fi congelat până la 6 luni, dacă este bine învelit în folie și introdus într-o pungă sigură pentru congelator. Cu toate acestea, poate fi crud după ce îl dezgheți și mai potrivit pentru gătit, mai degrabă decât să servești ca aperitiv.
Nu uitați să aruncați orice brie care a fost la temperatura camerei mai mult de 4 ore.
Cum iți dai seama dacă s-a stricat
Brie are un strat perfect de mucegai alb pe suprafața exterioară.
Cu toate acestea, mucegaiul albastru sau verde indică că brânza s-a stricat și ar trebui aruncată.
La brânzeturi mai dure precum parmezanul, puteți tăia zonele mucegăite și mânca restul de produs. Cu toate acestea, mucegaiul vizibil în soiurile moi precum brie indică adesea că sporii de mucegai au contaminat întreaga brânză.
În plus, brie prea coapta – sau brie care a îmbătrânit prea mult timp – poate fi excesiv de lichida și are un miros puternic de amoniac, care provine din bacteriile utilizate în timpul fabricației. Deși este sigur să mănânci, poate avea un gust și un miros plăcut.

Niciun comentariu

Nu ratați!