Cum să vopsești ouăle de Paști cu ingrediente naturale – simplu și ieftin

0

Mai simplu de atât nici că se poate să pregătești ouăle pentru Paște! Ai nevoie de câteva legume şi de un condiment pe care cel mai probabil îl ai deja în bucătărie.
Cu ajutorul cojilor de ceapă, a sfeclei roşii, a verzei roşii şi a turmericului, poţi obţine ouă vopsite de Paști natural, fără pic de substanţe chimice. Iar rezultatul este fantastic! Dacă urmezi sfaturile de mai jos, desigur!
👉 Ouă roșii vopsite cu sfeclă roșie:
✔️ Ingrediente:
– ouă
-sfeclă roșie (câte una pentru fiecare ou, ca să obțineți o culoare mai puternică)
– 100 ml oțet
– o lingură de ulei
✔️ Mod de preparare:
– În primul rând, nu folosiți foarte multă apă, pentru că altfel riscați ca ouăle să nu prindă aproape deloc culoarea roșie.
– Scoateți ouăle din frigider, cu o jumătate de oră înainte de a le vopsi.  În acest fel, acestea nu se vor mai sparge, atunci când le fierbeți.
– Ouăle se spală foarte bine cu un burete și cu puțin detergent de vase, ca să fie degresate. Aveți grijă să le limpeziți foarte bine.
– Ideal este să folosiți ouă albe, pentru o culoare mai frumoasă. Le puneți la fiert în apă rece.
– După ce au început sa fiarbă, lăsați-le aproximativ 7 minute, ca să nu iasă nici foarte tari, dar nici foarte moi.
– În timpul acesta, curățați sfecla și tăiați-o cubulețe. Folosiți mănuși, ca să nu vă pătați mâinile. După ce s-au scurs cele 7 minute, puteți să adăugați sfecla în apă.
– Lăsați focul cât mai mic și așteptați aproximativ o jumătate de oră. Apoi stingeți focul și lăsați ouăle să se răcească în oala cu sfeclă.
– După ce sunt gata, le ștergeți cu un șervețel îmbibat în ulei sau în untură, pentru un luciu frumos. Nu veți obține ouă la fel de roșii ca cele vopsite cu vopsea din comerț, dar cu siguranță sunt mai sănătoase.

👉 Ingrediente naturale pentru ouă de diferite culori (proporțiile se pot dubla, în funcție de câte ouă doriți să pregătiți):
Ouă albastre/verzi/maro: 2 ceşti de varză roşie tocată, 2 ceşti de apă, 2 linguri cu oţet din vin SAU o cană de spanac ori 2 căni de afine, mure;
Ouă portocalii/ruginii, maro: 2 ceşti de coji de ceapă galbenă, 2 ceşti de apă, 2 linguri de oţet din vin;
Ouă lavandă/roşii: 2 ceşti de coji de ceapă roşie, 2 ceşti de apă, 2 linguri de oţet din vin
Ouă roz/roşii: 2 ceşti de sfeclă roşie tocată, 2 ceşti de apă, 2 linguri de oţet din vin;
Ouă galbene: 2 linguriţe de turmeric, 2 ceşti de apă, 2 linguri de oţet din vin SAU 3 linguri de paprika diluate în 2 căni de apă
Ouă maro: 2 căni cu cafea concentrată
✔️ Mod de preparare:
– Pentru fiecare culoare, ai nevoie de vase diferite în care să adaugi ingredintele mai sus menţionate.
– Adu la fierbere conţinutul (mai puţin oţetul, ai nevoie de el puţin mai târziu) şi lasă apoi pe foc mic între 15 şi 60 de minute, asfel încât culoarea lichidului să devină mai aprinsă.
– Ia de pe foc vasul şi dă prin sită conţinutul. Lasă lichidul obţinut să se răcească la temperatura camerei (aproximativ 20 de minute), apoi adaugă câte 2 linguri de oţet în fiecare vas.
– Ca regulă generală: se adaugă o lingură de oţet la fiecare ceaşcă de apă colorată.
– Pune câte 2-3 ouă fierte tari în borcane şi acoperă-le cu lichidul obţinut, apoi ţine-le la frigider până obţii culoarea dorită, între 2 şi 12 ore. Cu cât mai mult le ţii, cu atât culoarea va fi mai închisă.
– După ce ai obţinut culoarea dorită, scoate ouăle din borcan cu ajutorul unei linguri şi lasă-le să se usuce la aer, pe un tocător sau altă suprafaţă (nu pe un şerveţel).
– Pentru a le da un luciu frumos, le poţi freca ulterior, după ce se usucă bine, cu puţin ulei.

Niciun comentariu

Nu ratați!