Dependenta de sucuri acidulate este foarte reala! Cum poți renunța?

0

Sucurile acidulate sunt preparate cu ingrediente care pot forma obiceiuri, cum ar fi cofeina și zahărul, ceea ce o face plăcută, mai ales pentru cei ce râvnesc la dulce.
Dacă poftele sucuri acidulate se transformă în dependență, pot apărea probleme de sănătate mentală și fizică. Dependența de sucuri acidulate poate duce la creșterea nedorită a greutății, diabet zaharat tip 2, boli hepatice grase, probleme dentare, oase slăbite, boli de inimă și depresie.
Acest articol examinează simptomele și efectele secundare ale dependenței de sucuri acidulate, precum și modul de prevenire sau oprire.
Ce este?
Dependența este o tulburare psihică și fiziologică caracterizată prin utilizarea continuă a unei substanțe, chiar dacă te afectează negativ.
Oamenii pot deveni dependenți de o varietate de substanțe și comportamente, inclusiv medicamente, medicamente pe bază de rețetă, sex, utilizarea telefonului inteligent, etc.
Cu toate acestea, dependența de sucuri acidulate nu are o definiție oficială.
În sensul acestui articol, dependența de sucuri acidulate poate fi definita ca fiind atunci cand se consuma cantități excesive fără a putea să renunți sau să moderezi aportul – chiar dacă simți efecte negative.
Dependențele de alimente – inclusiv dependența de sucuri acidulate – pot avea multe comportamente în comun cu dependența de droguri.
Deoarece sucul acidulat conține mai multe substanțe potențial formatoare de obiceiuri, cum ar fi cofeina, sodiul și zahărul sau îndulcitorii artificiali, este mai ușor să deveniți dependenți de sucurile acidulate decât puteți crede.
Simptome
Simptomele dependenței de suc acidulat sunt în mare parte legate de funcția creierului și a sistemului nervos. De exemplu, simptomele pe care le puteți prezenta includ:
pofte puternice
o sete care nu poate fi satisfăcută decât prin aceste băuturi
o preocupare mentală pentru consumul de sucuri acidulate
incapacitatea de a modera aportul
Un alt simptom se confruntă cu simptome de sevraj, cum ar fi dureri de cap, iritabilitate, stare de spirit depresivă sau amețeală, atunci când nu puteți bea sucul acidulat respectiv.
Efecte secundare
Dependența de sucurile acidulate poate avea mai multe efecte secundare.
Aceste băuturi sunt acide și, în timp, îți poate decolora dinții și poate smulge smalțul, slăbind astfel dinții și făcându-te mai predispus la carii și alte probleme dentare.
Dacă beți suc acidulat plin de zahăr în loc de suc dietetic, această problemă se mărește, deoarece zahărul hrănește bacteriile care formează placă, accelerând astfel procesul de degradare a dinților.
Acidul fosforic din sucurile acidulate cu culoare întunecata poate contribui, de asemenea, la osteoporoză, o afecțiune caracterizată prin oase fragile.
În plus, aportul puternic atât de suc acidulat normal cât și dietetic poate provoca creștere nedorită în greutate.
Sucul acidulat plin de zahăr conține aproximativ 100 de calorii – toate din zahăr – la o porție de 240 ml. Aceasta înseamnă că, în cazul în care consumați cantități mari – de exemplu, 500 ml la fiecare masa – ai putea bea cu ușurință un plus de 600 de calorii sau mai mult pe zi.
Studiile au legat, de asemenea, aportul de sucuri acidulate dietetice la cresterea in greutate. Aceasta poate fi legată de efectele îndulcitorilor artificiali asupra sănătății intestinului și a poftelor pentru alimente și băuturi dulci.
Indiferent de cauză, aportul puternic de zahăr poate provoca creștere nedorită în greutate și crește riscul de diabet de tip 2 și de boli de inimă.
Consumul de suc acidulat zaharat a fost, de asemenea, legat de dezvoltarea bolilor hepatice grase nealcoolice atât la adulți, cât și la copii.
De ce sa alegem ceaiul si nu sucul din comert

Cum se întâmplă
Dependența de sucuri acidulate poate începe lent sau rapid. Un mare factor determinant al dezvoltării dependenței este chimia creierului dvs. individuală și istoricul personal și familial al comportamentelor dependente.
Consumul de sucuri acidulate – în special cele cu cofeina – poate provoca creierul tău să elibereze dopamina , cunoscută și sub numele de hormonul fericirii.
Cu toate acestea, cu cât bei mai mult, cu atât vei primi mai puțină plăcere din răspunsul la dopamină, ceea ce te poate lăsa să îți dorești mai mult. Continuând să bei din ce în ce mai mult pentru a continua să experimentezi răspunsul dopaminic răsplătitor ceea ce duce la dependență.
Deoarece chimia creierului este individuală, este posibil ca unele persoane să nu obțină un răspuns la dopamină de la consumul de suc acidulat ca altele, ceea ce le poate afecta susceptibilitatea de dependență.
Cum se poate impiedica dependenta
Deoarece dependența este individuală, este dificil să oferiți sfaturi cu o singură dimensiune despre cum să preveniți dependența de sucuri acidulate. Acestea fiind spuse, câteva recomandări generale utile includ:
Nu folosiți suc acidulat ca recompensă. Acest lucru poate promova răspunsul ridicat al dopaminei la băutură care poate declanșa dependență.
Nu folosiți suc acidulat ca răspuns emoțional dacă sunteți trist, furios sau dezamăgit. Utilizarea in acest fel poate promova dezvoltarea de cai de dependenta in creier.
Bea multa apa. Rămâi hidratat cu apă, care nu are calorii, zahăr sau aditivi, poate ajuta să nu mai bei sucuri acidulate.
Nu bea sucuri acidulate în fiecare zi. Setați limite la aportul de suc pentru a vă împiedica să deveniți dependenți. De exemplu, puteți alege să beți suc doar atunci când ieșiți la un restaurant sau doar în weekend.
Deși aceste etape nu sunt garantate pentru a preveni dependența, acestea pot reduce riscul de apariție.
Cum să o oprești
Există două modalități de a rupe dependența de sucuri acidulate:
Renunță brusc și definitiv. Cu această metodă, renunțați la consumul de sucuri acidulate de tot. Poate duce la apariția simptomelor de sevraj, dar poate ajuta organismul să se redreseze mai repede.
Scade-ți aportul până nu bei deloc. Pentru a face acest lucru, reduceți consumul de suc acidulat încet și metodic până când puteți renunța complet. Durează mai mult, dar vă poate ajuta să evitați simptomele de sevraj.
Ce opțiune funcționează cel mai bine este în funcție de individ. De exemplu, atunci când oamenii încearcă să renunțe la fumat, si metoda brusca si cea lenta sunt la fel de eficiente.
Acestea fiind spuse, deoarece dependența de sucuri acidulate are o componentă mentală mare, ar trebui să solicitați asistență profesională dacă aveți greutăți să renunțați la acestea.
Gestionarea renuntarii
Mai multe efecte secundare negative sunt asociate dependenței de suc acidulat și se pot manifesta atunci când nu puteți bea sau ați ales să renunțați – mai ales dacă renunțați prin metoda brusca amintita mai sus.
Simptomele de retragere includ iritabilitate, oboseală, dureri de cap și chiar sentimente de depresie.
De obicei, aceste simptome de sevraj sunt datorate renunțării la cofeina, și de obicei durează aproximativ 2-9 zile în funcție de individ.
Dacă nu puteți gestiona aceste simptome atunci când încercați să renunțați, ar trebui să solicitați sprijinul unui profesionist din domeniul sănătății.
Alternative la sucuri acidulate
Pentru a vă asigura că nu mai dezvoltați o dependență de suc acidulat, păstrați o varietate de opțiuni de băutură de care vă bucurați și care nu provoacă același răspuns la dopamină.
Iată câteva opțiuni mai bune de băuturi, care nu conțin cafeină, zahăr și îndulcitori artificiali:
– apă, aromată cu fructe proaspete sau suc de lămâie sau lime
– ceai neîndulcit
– ceai verde, negru sau pe bază de plante
– kombucha sau ceai fermentat
– cafea, caldă sau înghețată, de preferință decafeinizata
– apă spumantă, de preferat neîndulcită.
De ce sa alegem ceaiul si nu sucul din comert

Niciun comentariu

Nu ratați!