Beneficiile veganismului includ un risc redus de hipertensiune arteriala, diabet, artrita reumatoida, cancer, astm bronsic si boala Parkinson. De asemenea, ajuta la imbunatatirea sanatatii osoase, a sanatatii cardiovasculare si reduce obezitatea.
De ce devin oamenii vegani?
• Multi oameni opteaza pentru veganism doar pentru a elimina utilizarea produselor de provenienta animala.
• Un numar de oameni percep produsele de origine animala ca fiind toxice si pretind ca au vazut o imbunatatire clara a sanatatii lor dupa ce si-au schimbat dieta.
• Oamenii sunt dedicati scopului de a opri exploatarea animalelor pentru diverse produse cum ar fi lapte, miere, carne, piele, lana, etc.
• Impreuna cu bunastarea sociala, un regim vegan bine planificat ofera oamenilor un pachet de beneficii sanatoase, adecvat din punct de vedere nutritional si versatil.
Avantajele pentru sanatate ale veganilor
Controleaza obezitatea
O dieta vegana ajuta la combaterea obezitatii in toate grupurile de varsta. Un studiu comparativ realizat pe diferite grupuri de dieta a dovedit ca veganii au cel mai scazut indice de masa corporala si sunt mult mai putin predispusi la obezitate in comparatie cu persoanele care consuma carne.
Un stil de viata vegan implica consumarea de boabe, fructe, legume, nuci si alte produse pe baza de plante. Toate aceste optiuni au cantitati foarte scazute de grasimi, cu exceptia nucilor, care sunt o sursa mare de grasimi sanatoase.
Tratamentul astmului bronsic
Studiile efectuate pentru a investiga eficacitatea unei diete vegane in tratamentul astmului bronsic au aratat rezultate promitatoare. Potrivit cercetarii, subiectii studiilor au confirmat o reducere a simptomelor astmului bronsic si au fost chiar capabili sa elimine sau sa reduca nevoia de medicamente pentru astm.
Impiedica cancerul
Studiile de cercetre au aratat ca o dieta vegana ajuta la prevenirea diferitelor tipuri de cancer cum ar fi cancerul de colon, plamani, esofag, san, colorectal si de prostata.
Proteinele vegetale, impreuna cu un aport crescut de substante fitochimice, favorizeaza activitatea insulinei si a glucagonului, contribuind astfel la scaderea nivelurilor ridicate de lipide si la inhibarea dezvoltarii cancerului.
» legumele precum usturoiul ofera un mecanism de aparare impotriva cancerului colorectal;
» legumele si rosiile bogate in licopen sunt bune pentru protejarea impotriva cancerului de prostata;
» alimentele bogate in beta-caroten contribuie la reducerea riscului de cancer pulmonar;
» produsele din soia au o concentratie ridicata de izoflavonoide, ajutand femeile sa se apere impotriva dezvoltarii cancerului de san.
Imbunatateste sanatatea cardiovasculara
Veganii au niveluri relativ scazute de tensiune arteriala si colesterol LDL, impreuna cu niveluri sanatoase de lipide din sange si un bun indice de masa corporala. Toti acesti factori conduc la o imbunatatire semnificativa a sanatatii cardiovasculare.
Bogatia substantelor fitochimice, a antioxidantilor si a fibrelor prezente in fructe si legume, care acopera o parte semnificativa a unei diete vegane, ajuta la reducerea riscurilor de accident vascular cerebral si tulbuari cardiace ischemice.
In plus, includerea nucilor, a cerealelor integrale si a produselor din soia, contribuie la efectul protector al unei diete vegane impotriva bolilor cardiovasculare.
Proprietati anti-imbatranire
O dieta vegana cu un continut scazut de grasime poate ajuta la intarzierea procesului de imbatranire. O dieta sanatoasa impreuna cu alte masuri de sanatate, precum exercitiile fizice, un consum mai mare de fibre si un aport scazut de grasimi pot ajuta la reducerea riscului de afectiuni legate de varsta.
Controleaza diabetul
O dieta vegana consta in alimente bogate in carbohidrati si un continut scazut de grasimi. Acesti doi factori contribuie in mod rezonabil la controlul diabetului. Includerea dietelor pe baza de plante poate contribui chiar la reducerea nevoii de insulina.
Pe langa nivelurile sanatoase ale zaharului din sange, au fost observate imbunatatiri si ale altor parametrii de sanatate, cum ar fi nivelul hemoglobinei si scaderea in greutate.
Mentine oase puternice
Nutrientii esentiali, cum ar fi potasiul, magneziul si vitamine K, contribuie semnificativ la sanatatea oaselor. Toate aceste substante nutritive ajuta la mentinerea raportului raportului acid-baza, care este un factor semnificativ pentru sanatatea osoasa.
Sursa: https://www.organicfacts.net/being-vegan.html?&utm_source=internal&utm_medium=link&utm_campaign=home-page
Niciun comentariu