Sunt sau nu buni pentru consum? Ce se întâmplă dacă îi mănânci?
De multe ori vi s-a întâmplat să vreți să gătiți cartofi și să observați, în timp ce îi curățați, că au încolțit. Se întâmplă destul de frecvent acest lucru, mai ales dacă sunt ținuți în spații unde temperaturile ajung la aproximativ 20 de grade. Iată ce spun specialiștii despre consumul acestora. Este sau nu periculos?
Cartofii sunt printre cele mai consumate legume de pe glob, fie că sunt preparați la cuptor, fierți sau prăjiți. Puteți oricând să pregătiți reţete delicioase cu aceștia, dar se întâmplă când cartofii încolţesc? Îi aruncăm sau îi consumăm, fără probleme?
Una dintre problemele cu care ne confruntăm adesea atunci când păstrăm cartofii un timp mai îndelungat în cămară este încolțirea acestora. De obicei, aceștia înmuguresc dacă temperatura unde sunt păstrați este destul de ridicată.
Experții de la National Poison Center susțin că mugurii care apar pe cartofi sunt considerați toxici, deoarece conțin o substanță ce ne poate afecta sistemul nervos. În plus, pe măsură ce cartofii încolțesc, ei tind să conțină mai mult zahăr.
Totuși, cartofii încolțiți pot fi consumați în anumite situații. Așadar, dacă coaja cartofilor încolțiți arată rău și miroase urât, nu-i mai mâncăm, însă dacă acei cartofi au coaja ok, le îndepărtăm mugurii și îi putem mânca în siguranță.
De regulă, toți cartofii conțin toxine naturale numite glicoalcaloizi: solanină și chaconină. Medicii susțin că intoxicația cu glicoalcaloizi poate provoca simptome gastrointestinale acute, cum ar fi greață, vărsături și diaree.
De asemenea, s-ar putea să observați că acei cartofi care sunt mai vechi devin verzi și asta pentru lumina poate crește nivelul de clorofilă din legumă, compusul care îi dă culoarea verde. Clorofila nu este periculoasă pentru organism, dar este un semn că și nivelul toxinelor a crescut. Drept urmare, cel mai bine este să aruncați cartofii care au devenit verzi.
„Simptomele s-ar putea dezvolta după câteva ore până sau la o zi după ce au fost mâncați cartofii care sunt încolțiți. Deși ar fi nevoie de mai multe porții din orice rețetă de cartofi pentru a simți efectele acestor toxine, acestea pot provoca vărsături, diaree și dureri abdominale. Simptomele sunt de obicei ușoare, dar pot fi mai severe la unele persoane.
Pot induce tensiune arterială scăzută, puls rapid, febră, dureri de cap, dezorientare și, în cazuri rare, moarte dacă sunt consumate în doze excesive. Lumina soarelui face ca cartofii să devină verzi, deoarece produc clorofilă, dar adevărata problemă este acumularea de toxine dăunătoare”, spun specialiștii.
Pentru a preveni încolțirea cartofilor, trebuie să îi țineți la temperatura camerei doar câteva săptămâni. După acest termen, ei vor deveni moi și vor începe să încolțească. Cartofii trebuie depozitați într-un loc răcoros și întunecat, unde temperatura nu trebuie să depășească 10 grade Celsius.
Mai mult de atât, cartofii nu vor încolţi dacă îi puneți într-o pungă de hârtie în care ai introdus şi un măr. Se spune că merele eliberează etilen, un gaz care menţine prospețimea cartofilor timp de câteva săptămâni.
Niciun comentariu