Spirulina ofera multe beneficii pentru sanatate, dintre care unele includ scaderea nivelului de colesterol, imbunatatirea imunitatii, cresterea numarului de celule rosii, furnizarea de proprietati anti-canceroase si proprietati antiinflamatorii, protejarea ficatului, reducerea toxicitatii in rinichi si controlul astmului bronsic.
Spirulina este o alga albastru-verde cu o forma de spirala perfecta. Este gasita in lacurile alcaline din Mexic si Africa. Este bogata in substante nutritive, cum ar fi proteine, carbohidrati, vitamine, minerale si oligoelemente. Are capacitatea de a supravietui in cele mai dure conditii, atat din punct de vedere al mediului, cat si din punct de vedere chimic.
Spirulina este considerata o specie fotosintetica, cu o vechime de aproximativ 3,5 miliarde de ani. De asemenea, se speculeaza ca astfel de specii au fost responsabile pentru eliberarea oxigenului in atmosfera pe Pamantul timpuriu.
Scrierile istorice au aratat ca a fost consumata ca hrana chiar si in timpul cuceririi spaniole din secolul XV-lea. Chiar si literatura personala a lui Columb a dezvaluit despre o substanta asemanatoare cu cenusa care se colecteaza din lacuri, uscata la soare si coapta ca painea.
Spirulina contine fibre, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodium, zinc, vitamina B6, C, A, E, K, tiamina, riboflavin, niacin si acid folic.
Spirulina este utila pentru reducerea nivelului de colesterol LDL si ridica nivelul HDL.
Previne intoxicatia cu mercur
Concentratiile anorganice ale mercurului se regasesc mai ales in rinichi, fiind cele mai afectate organe. Studiile au aratat ca spirulina reduce semnificativ nivelurile de toxicitate asociata clorurii de mercur si leziunile renale cauzate de acesta.
Proprietati imunomodulatoare
Diferite studii asupra spirulinei au evidentiat proprietatile sale imunomodulatoare. Aceste proprietati includ reproducerea maduvei osoase, cresterea timusului si a splinei, cresterea productiei de celule albe din sange si o crestere a numarului de limfocite.
Cresterea numarului de celule rosii din sange
In afara de imbunatatirea sistemului imunitar, spirulina poate fi eficienta in imbunatatirea numarului de celule rosii. Un studiu efectuat asupra persoanelor in varsta a aratat ca dupa 12 saptamani de administrare, numarul lor de celule rosii sanguine si nivelul hemoglobinei au crescut semnificativ.
Proprietati antimicrobiene
Extractele de spirulina au proprietati antimicrobiene. Extractele din spirulina au fost testate cu success impotriva virusilor care afecteaza atat oamenii cat si animalele. Virusurile, inclusive virusul herpes simplex, virusul gripal, rujeolic, oreionului, citomegalovirusul si HIV au fost controlate in mare masura. Acum, extractele sale sunt considerate medicamente pentru pacientii cu HIV pozitiv, astfel incat accestia sa poata trai o viata mai lunga.
Controleaza cancerul
Spirulina este cea mai bogata sursa de plante pentru beta-caroten si fitocianin. Aceste biochimice poseda proprietati anticanceroase. Cercetatorii cred ca ficocianina poate neutraliza toxinele daunatoare din ADN. De asemenea, are un rol important in controlul semnificativ al cancerului la ficat.
Proprietati anti-inflamatorii
Consumata regulat, spirulina reduce inflamatia. Studiile stiintifice recente indica acest fapt. Cand sobolanii de laborator au fost tratati cu spirulina, inflamatia asociata artritei a fost redusa la un nivel semnificativ in comparative cu alte animale.
Protejeaza ficatul
Ficocianina prezenta in spirulina poseda proprietati de protectie a ficatului. Cercetarile au aratat ca efectele asupra ficatului, atunci cand au fost tratate prealabil cu produse chimice hepatotoxice, cum ar fi tetraclorura de carbon, au fost reduse semnificativ.
Reduce toxicitatea in chimioterapie
Cisplatina este un agent chimoterapeutic utilizat in chimoterapie, care poate determina umflarea toxinelor in rinichi. Aportul de spirulina reduce efectele secundare cauzate de cisplatina.
Reduce ischemia
Cercetarile arata ca spirulina ajuta la reducerea ischemiei, o afectiune in care aportul de sange al tesuturilor devine restrictionat.
Controleaza astmul bronsic
Spirulina este benefica pentru controlul astmului bronsic. Studiile au aratat ca administrarea extractelor sale (1g/zi) poate avea un efect egal ca medicamentele pentru astmul bronsic.
Atentie! Suplimentele nutritive cu spirulina pot interactiona cu medicamentele, astfel incat acestea ar trebui luate numai dupa recomandarea medicului. Evitati sa le dati copiilor fara consultatii medicale.
Sursa: https://www.livestrong.com/article/355898-health-benefits-of-spirulina/; https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-923-blue-green%20algae.aspx?activeingredientid=923&
Eu acum eau spirulina 3 bucati pe zi eau pentru ficat dac e bine sa le eau am si diabetmultumesc
Bună ziua! Eu am metastaze osoase și pe măduvă și cancer la sân!
Este bine să iau spirulină și cum?
Buna ziua, va rugam sa vorbiti cu medicul dumneavoastra. Doar el va poate sfatui in functie si de medicamentele pe care le luati. O zi frumoasa si multa sanatate!
[…] cu amănuntul online și magazinele naturiste. Mai multe despre spirulina in acest articol: Spirulina este consumata de secole pentru beneficiile sale asupra sanatatii Acai Cu un conținut ridicat de antioxidanți și proprietăți care promovează sănătatea, […]