10 moduri mai puțin cunoscute în care țigările îți afectează sănătatea

0

Fumatul poate avea multe efecte adverse asupra organismului. Unele dintre acestea pot duce la complicații care pun viața în pericol.
De fapt, conform Centers for Disease Control and Prevention (CDC), fumatul țigărilor crește riscul de îmbolnăvire și chiar deces din mai multe cauze, nu doar din cele legate de consumul de tutun.
Fumatul afectează sistemul respirator, sistemul circulator, sistemul de reproducere, pielea și ochii și crește riscul apariției multor tipuri de cancer.
În acest articol, analizăm 10 posibile efecte ale fumatului:
1. Leziune pulmonară
Fumatul țigărilor afectează sănătatea plămânilor, deoarece o persoană respiră nu numai nicotină, ci și o varietate de substanțe chimice suplimentare.
Țigările sunt responsabile de o creștere substanțială a riscului de a dezvolta cancer pulmonar. CDC raportează că aproximativ 9 din 10 decese cauzate de cancerul pulmonar sunt legate de fumat.
Fumatul de țigări prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta și de a muri din cauza tulburării pulmonare obstructive cronice. De fapt, American Lung Association raportează că fumatul cauzează 80% din decesele cauzate de aceasta afecțiune.
Țigările sunt legate și de dezvoltarea emfizemului și a bronșitei cronice. De asemenea, pot declanșa sau exacerba un atac de astm.
2. Boli de inimă
Fumatul poate afecta inima, vasele de sânge și celulele sanguine.
Substanțele chimice și gudronul din țigări pot crește riscul de ateroscleroză al unei persoane (acumularea plăcii în vasele de sânge). Această acumulare limitează fluxul sanguin și poate duce la blocaje periculoase.
Fumatul crește, de asemenea, riscul de boală a arterelor periferice (BAP), care apare atunci când arterele de la brațe și picioare încep să se îngusteze, restricționând fluxul sanguin.
Cercetările arată o legătură directă între fumat și dezvoltarea BAP. Chiar și cei care obișnuiau să fumeze se confruntă cu un risc mai mare decât persoanele care nu au fumat niciodată.
BAP crește riscul de a dezvolta:
– cheaguri de sânge
– angină sau durere în piept
– accident vascular cerebral
– atac de cord
3. Probleme de fertilitate
Fumatul poate afecta sistemul de reproducere al unei femei și reduce șansa formării sarcinii. Acest lucru se poate datora faptului că tutunul și celelalte substanțe chimice din țigări afectează nivelul hormonilor.
La bărbați, cu cât o persoană fumează mai multe țigări, cu atât este mai mare riscul de disfuncție erectilă. Fumatul poate afecta și calitatea spermei și, prin urmare, reduce fertilitatea.

4. Risc de complicații ale sarcinii
Conform CDC, fumatul poate afecta sarcina și fătul în curs de dezvoltare în mai multe moduri, inclusiv:
– creșterea riscului de sarcină ectopică
– reducerea greutății la naștere a bebelușului
– crescând riscul nașterii premature
– deteriorând plămânii, creierul și sistemul nervos central al fătului
– creșterea riscului de sindrom de moarte subită a sugarului
– contribuind la anomalii congenitale
5. Riscul de diabet de tip 2
CDC raportează că persoanele care fumează regulat au un risc cu 30-40% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât cei care nu fumează.
Fumatul poate face mai dificilă gestionarea stării persoanelor cu diabet.
6. Sistem imunitar slăbit
Fumatul poate slăbi sistemul imunitar al unei persoane, făcându-l mai susceptibil la boli.
De asemenea, poate provoca inflamații suplimentare în organism.
7. Probleme de vedere
Fumatul de țigări poate provoca probleme oculare, inclusiv un risc mai mare de cataractă și degenerescență maculară legată de vârstă.
Alte probleme de vedere legate de fumat includ:
– ochi uscați
– glaucom
– retinopatie diabetică
8. Igiena orală precară
Oamenii care fumează au risc dublu de a dezvolta boli gingivale. Acest risc crește odată cu numărul de țigări pe care le fumează o persoană.
Simptomele bolii gingivale includ:
– gingii umflate
– sângerare la periaj
– dinți sensibili
Fumatul poate limita capacitatea unei persoane de a gusta și mirosi corect lucrurile. De asemenea, poate păta dinții.
9. Piele și păr nesănătos
Fumatul de tutun poate afecta pielea și părul unei persoane. O persoană care fumează poate avea o piele îmbătrânită prematură și ridată. De asemenea, au un risc mai mare de cancer de piele.
De asemenea, poate contribui la căderea părului și la chelie.
10. Riscul altor tipuri de cancer
Pe lângă legătura bine documentată cu cancerul pulmonar, fumatul țigărilor poate contribui și la alte forme de cancer.
American Cancer Society raportează că fumatul țigării cauzează 20-30 % din cancerele pancreatice.
Persoanele care fumează au, de asemenea, o probabilitate de trei ori mai mare să dezvolte cancer de vezică urinară decât persoanele care nu fumează .
Fumatul poate, de asemenea, dubla riscul de cancer de stomac al unei persoane. Tutunul este legat în special de cancerele de stomac care apar în apropierea esofagului.
Țigările pot crește, de asemenea, riscul de:
– cancer la gură
– cancer laringian
– cancer la gât
– cancer esofagian
– cancer la rinichi
– cancer cervical
– cancer de ficat
– cancer de colon
– leucemie mieloidă acută

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.